Help?! Ik ben ongesteld!

In de puberteit worden meisjes voor het eerst ongesteld. De meeste meisjes worden ongesteld als ze tussen de 11 en 15 jaar zijn, maar het is niet raar als je dat iets eerder of later wordt. Maar wat betekent het nou eigenlijk als je ongesteld wordt?

Als je ongesteld wordt, ben je vruchtbaar en kun je dus zwanger kunt raken. Twee weken voordat je ongesteld wordt, produceert je lichaam een eicel. Op dat moment ben je dus vruchtbaar. Als het eitje niet bevrucht wordt, moet het je lichaam ook weer uit en dan word je ongesteld.

Je hebt dan een bloeding, die ongeveer 5 tot 7 dagen duurt. Ook kan je last krijgen van buikkrampen, spierpijn of bijvoorbeeld puistjes. Wat ook vaak voorkomt, is dat je dan extra emotioneel of snel geïrriteerd bent.

De menstruatie is na de eerste keer niet meteen regelmatig. Het kan een tijdje duren voordat je een tweede keer ongesteld wordt, dat is heel normaal. Als je wel regelmatig ongesteld wordt, betekent het dat je ongeveer om de 28 dagen menstrueert.

Als je ongesteld wordt, kun je maandverband of een tampon gebruiken. Maandverband plak je in je ondergoed en een tampon breng je inwendig in. Als je voor het eerst ongesteld bent, is het handiger om gewoon maandverband te gebruiken. Een tampon inbrengen kan lastig zijn in het begin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.