Telefoonangst

Wat is belangst?

Belangst betekent dat je het niet fijn vindt om te bellen. Jij stuurt liever een mailtje of appje. Toch is bellen vaak nodig, bijvoorbeeld naar de huisarts of een vriendin. Dan breekt de paniek uit. Wat moet je zeggen? Wat als er stiltes vallen?

Sommige mensen hebben er alleen last van wanneer ze naar een onbekende moeten bellen. Anderen vinden bellen hoe dan ook verschrikkelijk, maakt niet uit met wie. Soms gaat het niet alleen om zelf iemand bellen, maar ook om gebeld worden. Dan neem je liever niet op.

Waar komt belangst vandaan?

Wanneer je belt kun je niet zien hoe de ander reageert. Het voelt ook ongemakkelijk om stiltes te laten vallen. Bovendien kan het gebeuren dat de verbinding slecht is, waardoor je elkaar moeilijk kan verstaan. Allemaal dingen die het niet bepaald makkelijker maken.

Tips tegen belangst

In het filmpje bovenaan geeft radio dj Frank je goede tips over bellen naar een onbekende. Probeer je te bedenken dat het de normaalste zaak van de wereld is om naar onbekenden te bellen. Huisartsen, tandartsen, restaurants, ze worden elke dag vaak gebeld. Niemand zal het dus raar vinden als jij belt.

Vind je het spannend om gebeld te worden? Bedenk je dan dat de beller vooral het woord zal doen. Hij/zij zal waarschijnlijk niet eens merken dat jij een beetje zenuwachtig bent.

Wanneer je het ook eng vindt om met vrienden te bellen, vertel het dan aan ze! Zo kunnen zij je beter begrijpen en je erbij helpen. Deze gesprekken kan je ook deels voorbereiden, door je van tevoren even te bedenken waarvoor je belt en het bijvoorbeeld op te schrijven. Ook kun je gesprekken van tevoren oefenen. Als je dan niet weet wat je moet zeggen, kan je altijd daar weer op terugvallen.

De allerbeste tip om van je belangst af te komen is: je goed voorbereiden en het daarna gewoon doen. In het begin is het eng, maar hoe vaker je belt, hoe makkelijker het wordt. Bereid je voor op het gesprek, bijvoorbeeld door op papier te zetten waarvoor je belt, en bellen maar. Blijf niet naar de telefoon staren, maar pak hem gewoon en ga ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.