Het maagdenvlies

Over het begrip ‘maagdenvlies’ bestaan veel misverstanden. Het woord maagdenvlies is eigenlijk ook een apart woord. Hieronder vertellen we waarom.

Het maagdenvlies, wat is dat precies?

Het maagdenvlies is een soepel randje weefsel aan het begin van de vagina. Het randje kan verschillende vormen hebben en soms dikker of strakker zijn, maar er is altijd een opening. Veel mensen denken dat het maagdenvlies een vlies is, dat de ingang van de vagina afsluit. Maar dit is het zeker niet, want wanneer het vlies de vagina-ingang zou afsluiten, zou je ook niet ongesteld kunnen worden.

Gebruik van een tampon?

Omdat de vagina geen vlies is, kan het geen kwaad om een tampon te gebruiken. Er gaat echt niets kapot als je een tampon in je vagina inbrengt.

Bloeden tijdens de eerste keer

verliezen maagdenvliesSommige meisjes bloeden als ze ontmaagd worden. In sommige gevallen komt het bloeden tijdens de eerste keer doordat het randje te dik is om de penis door te laten. Maar vaak komt het bloeden doordat je de eerste keer gespannen bent en je vagina te droog is. Je kunt ook bij latere keren dat je gaat vrijen bloeden als je gespannen of droog bent. En of je een nauwe of een ruimere ingang van je vagina hebt, dit heeft niets te maken met het maagdenvlies. Sommige jongens beweren te voelen of een meisje maagd is, maar dit kan helemaal niet. Deze jongens weten weinig over het lichaam van een meisje.

Als maagd het huwelijk in

In bepaalde culturen mag je geen seks hebben voor het huwelijk. De meeste meisjes die geen seks hebben gehad, vertrouwen erop dat hun ‘maagdenvlies’ zal bloeden de eerste keer, dit gebeurt vaak ook. Als ze niet bloeden worden ze vaak ten onrechte beschuldigd dat ze geen maagd meer zijn. Hierdoor kunnen ze problemen krijgen. Daarom zijn veel meisjes bang dat ze tijdens de huwelijksnacht niet bloeden. Deze meisjes kiezen voor een creatieve oplossing: met bloed uit hun vinger maken ze een bloedvlek in het laken. Anderen kiezen voor een zetpil en weer anderen vragen een arts om een maagdenvlieshersteloperatie.

Wat is een maagdenvlieshersteloperatie?

Het maagdenvlies wordt tijdens deze operatie niet hersteld, maar de vagina-opening wordt nauwer gemaakt door de randjes aan elkaar te naaien. Hierdoor wordt de kans groter dat je tijdens de huwelijksnacht gaat bloeden. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en binnen een uur mag je weer naar huis. Wanneer je zo’n operatie wil ondergaan, kun je contact opnemen met een polikliniek bij jou in de buurt. Je anonimiteit wordt beschermd, je ouders of je man kunnen er dus niet achter komen dat je deze ingreep hebt ondergaan.

Foto: Quinn Dombrowski

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.