Hoe criminelen jouw bankrekening gebruiken

Je ziet ze wel vaker op je Insta, berichten over snel geld verdienen met weinig moeite. Je hoeft alleen maar ‘eventjes je pinpas in te leveren' en je hebt hem binnen no time terug met lekker veel geld erop, zonder ervoor te hoeven werken!

Jammer genoeg is dit toch te mooi om waar te zijn. Per week zijn tientallen mensen het slachtoffer van criminelen die anderen benaderen om hen tegen betaling tijdelijk toegang te krijgen tot hun rekening. Ze gebruiken deze rekening om andere mensen op te lichten. De mensen die hieraan meewerken noemen we ‘geldezels’ of 'katvangers'.

Voorbeeld oproep insta

Strafbaar?

Hoewel geldezels zelf slachtoffer zijn, zijn ze toch strafbaar. In Nederland is het namelijk strafbaar om criminelen te helpen. Straffen voor geldezels kunnen zijn:

  • Blokkering van rekening (en saldo)
  • Witgewassen geld terugbetalen
  • Ontvangen van strafblad
  • 8 jaar lang geen zaken via de bank mogen regelen
  • Maximale celstraf van 4 jaar

Als je de politie goed helpt met hun onderzoek naar de criminelen die misbruik hebben gemaakt van jouw bankrekening, dan kan de straf die je krijgt minder worden. Misschien krijg je bijvoorbeeld alleen maar een strafblad.

Ga naar de politie

Als je erover nadenkt om het toch geheim te houden en niet uit jezelf naar de politie te gaan, dan is dat niet slim. 100% van de geldezels in Nederland worden namelijk door de politie gevonden.

Dit komt omdat het voor de bank heel makkelijk is om te zien wanneer er verdachte activiteit plaats vindt op jouw rekening, als een bank dit ziet, dan melden ze dit bij de politie.

Wat kan ik doen?

Blijf logisch nadenken en geef nooit je pinpas of bankgegevens aan een vreemde. Ben je er toch in getrapt, blokkeer dan zo snel mogelijk je bankrekening en je bankpas. Neem ook contact op met politie: 0900-8844.

Ondanks dat je iets strafbaars hebt gedaan zullen zij je willen helpen, jij bent niet echt belangrijk om te straffen, maar de criminelen die je erin hebben geluisd wel.

Als je goed samenwerkt met de politie en de bank vallen de uiteindelijke straffen wel mee.

Meer informatie:

Vraaghetdepolitie.nl

Veiligbankieren.nl

Kinder en jongerenrechtswinkel

Slachtofferhulp.nl

Flyer over geldezels

Of praat erover op ons forum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.