De druk van social media

Bijna iedereen maakt wel gebruik van social media. Dit kan heel leuk zijn, maar kan ook druk en onzekerheid geven. Zoveel mensen met leuke kleren en een 'perfect' uiterlijk. Daardoor ben je misschien sneller geneigd om dan ook zulke kleren te kopen of je uiterlijk te veranderen.

Vrouw, Gezicht, Hoofd, Vraagteken

Influencers

Influencers. Je kent ze wel. Ze posten foto's waarop ze merkkleding dragen of promoten bijvoorbeeld een kliniek waar je je tanden kunt bleken. Dit kan je onzeker maken: is mijn kleding wel leuk? Zijn mijn tanden wel wit genoeg? Ze worden betaald om ervoor te zorgen dat jij die kledingwinkel of kliniek een bezoekje gaat brengen.

Ideaalbeeld

Op social media zie je veel foto's van mensen met een 'ideaal' uiterlijk. Hierdoor kan je gaan denken dat dit normaal is. Je wordt onzeker over je 'imperfecties'. De werkelijkheid is echter dat die 'ideaalbeelden' op social media flink bewerkt zijn. Daarnaast post iedereen vooral de leuke momenten. Daardoor lijken de levens van anderen altijd leuker en spannender dan ze in werkelijkheid zijn.

Wat kun je doen als je sociale media druk ervaart?

Heb jij last van de druk die social media je kan geven? Dan zijn hier een paar tips:

  • Zet je notificaties uit. Als je telefoon op stil staat en er geen lampjes knipperen, dan word je hier niet zo door afgeleid.
  • Leg je telefoon weg als je huiswerk maakt, dan kun je je beter concentreren.
  • Ontvolg mensen die je onzeker maken. Als je minder 'perfecte' plaatjes tegenkomt en meer foto's van het echte leven krijg je een beter beeld van de realiteit.
  • Zoek berichten op van influencers over hun mindere periodes of dieptepunten. Steeds meer jongeren proberen op die manier het ideaalbeeld op social media te doorbreken.
  • Je kunt beslissen om ‘minder’ op sociale media te zitten, maar dat is wel moeilijk. Maak daarom een goede regel voor jezelf, bijvoorbeeld elke dag 1 uur op sociale media.
  • Installeer een app, bijvoorbeeld 'YourHour', die je telefoongebruik meet.
  • Doe de zelftest op digitalebalans.nl.

via GIPHY

Fabeltjes fuik

De druk of onzekerheid die je krijgt door social media is niet het enige gevaar. Instagram, YouTube en andere apps gebruiken technieken om jou de dingen te laten zien die je interessant vindt. Hierdoor kan je in een 'tunnel' komen van één bepaald soort video's. Stel jij kijkt een filmpje over het bestaan van aliens, dan krijg je steeds meer van dat soort video's aanbevolen. Als je maar lang genoeg blijft doorklikken dan kan je zelfs in zulke complottheorieën gaan geloven. In de video hieronder legt Lubach uit hoe dat werkt.

The Social Dilemma

The Social Dillema is een docudramafilm die sinds dit jaar op Netflix te zien is. Ook hier gaat het over de manier waarop socialmediabedrijven hun gebruikers beïnvloeden. Met slimme trucjes weten ze je zo lang mogelijk op hun app te houden. Op die manier word jij het product waar zij geld aan verdienen. The Social Dilemma is zeker een aanrader als je meer over dit onderwerp wilt weten.

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.