Mantelzorg in corona tijd

Wist jij dat in Nederland ongeveer een op de vijf jongeren mantelzorger is. Dat betekent dat één op de vijf jongeren voor een familielid zorgt. Dit kan bijvoorbeeld een vader met een alcoholprobleem zijn, een broertje met autisme of een moeder met een handicap etc.

Veel jongeren geeft dit een gevoel van voldoening, trots en liefde, maar tegelijk vindt ruim de helft deze zorg ook zwaar. Het is lastig te combineren met school, vrienden en hobby’s.

De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Toch is het belangrijk om hierover te praten of hulp te zoeken. Hieronder staat een filmpje met informatie over jonge mantelzorgers

Corona en mantelzorgers.

Uit onderzoek van MantelzorgNL blijkt dat twee op de drie mantelzorgers zich zwaarder belast voelt door de coronacrisis. Mantelzorgers moeten bijvoorbeeld vaak extra uitkijken dat ze geen corona krijgen om een kwetsbaar familielid niet te besmetten. Dit geeft het toch al moeilijke leven van een mantelzorger nog meer stress.

Hart van papier

Tips om te helpen

Misschien heb je een vriend of vriendin die mantelzorger is? Hieronder een aantal tips om hem of haar te helpen:

  • Laat weten dat hij of zij bij jou terecht kan als er iets is.
  • Zoek informatie over de ziekte of de beperking, zodat je op de hoogte bent.
  • Doe vooral leuke dingen samen. Je vriend(in) wil niet altijd denken aan hoe het thuis is.
  • Als je merkt dat je vriend(in) er veel moeite mee heeft kan je hem/haar adviseren om hulp te zoeken.
  • Help eens met koken of boodschappen doen.

Ben jij zelf mantelzorger?

Voorkom dat je teveel zorgen krijgt.

  • Praat over je situatie, bijvoorbeeld met jouw mentor op school, familielid of met een vriend. Je kunt ook altijd met kleine of grote vragen terecht bij een jongerenwerker of bij de mantelzorglijn.
  • Cijfer jezelf niet weg. Jij doet ertoe. Vertel het als je de situatie lastig vindt, of behoefte hebt aan meer ruimte voor jezelf.
  • Vraag om hulp. Het is normaal dat je als mantelzorger niet alles in je eentje kan. Kijk op regelhulp.nl voor extra ondersteuning.
  • Zoek informatie over de ziekte of beperking. Begrijpen waarom het gedrag van je broer, zus of ouder anders is maakt het niet perse makkelijker, maar wel duidelijker. Vraag je huisarts, kijk op gezondheidsplein.nl, bijzonderebroerofzus.nl, kankerspoken.nl,Kopstoring.nl of op alcoholinfo.nl/verslaving-bezorgd.
  • Zorg voor ontspanning. Neem de tijd om te sporten of voor andere ontspanning. Als je veel zorgen hebt, is het juist belangrijk als daar positieve dingen tegenover staan.
  • Leg contact met andere jonge mantelzorgers (lotgenoten). Andere jongeren in deze situatie begrijpen je. Je kunt via Jongerendiezorgen.nl en via gespreksgroepen in jouw gemeente (bel de mantelzorglijn) met hen in contact komen.
  • Ben je student en daarnaast mantelzorger? Ga dan langs bij je studieadviseur. Die kan jou adviseren als je studie vertraging dreigt op te lopen. Mogelijk kun je een beroep doen op het profileringsfonds van de onderwijsinstelling voor een financiële compensatie.

​Meer informatie en hulp

Of deel jouw ervaringen hierover op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.