Hoe overleef ik de feestdagen?

Kan jij dit liedje ook nu al niet meer horen? Je moet cadeautjes kopen, leuk doen tegen saaie familieleden en dan ook nog eens je ouders helpen met het koken van het kerstdiner. En dat terwijl jij niet gevraagd hebt om kerstmis. Niet iedereen heeft altijd zin in de feestdagen. Daarom helpen wij je er in dit thema doorheen: hoe overleef ik de feestdagen?

Hoe overleef ik al die kosten?

Terwijl alles duurder wordt, moet jij voor iedereen cadeautjes gaan kopen! Waar moet je in hemelsnaam het geld vandaan halen? Hier zijn wat ideeën om geld te besparen als je kerst cadeautjes gaat kopen:

 • Maak je kerstcadeautje zelf. Bak kerstkoekjes, brei een muts of sjaal of maak je eigen zeepjes en kaarsen.
 • Zoek voor cadeautjes in een tweedehands winkel. Zeker speelgoed en servies is goed te vinden in de kringloopwinkel.
 • Verzin je eigen cadeaubonnen. Wat dacht je van een auto-was-bon voor je vader, of een ik-kook-een-drie-gangen-diner-bon voor je moeder. Je zou er zelfs een cadeaubonnen boekje van kunnen maken.
 • Geef dingen cadeau die je zelf niet meer gebruikt. Misschien heeft jouw beste vriendin meer aan je oude juwelen doosje dan jij. Tip: geef alleen niet je eigen spullen aan mensen die bij jou in huis wonen, want dat gaat wel heel erg opvallen.
 • Je ouders zullen hartstikke blij zijn met leuke foto's van jou en je broertjes en zusjes. Hou een foto shoot en geef de uitgeprinte foto's cadeau.
 • Maak je eigen kerstkaarten. De meeste opa's en oma's zijn blijer met een kaart die je zelf hebt gemaakt dan eentje die je gekocht hebt. Online zijn super leuke voorbeelden te vinden, waar je niet eens goed voor hoeft te kunnen tekenen.

Kerstboom met ballen

Hoe overleef ik mijn familie?

Het kerst diner kent vier gangen, en jij moet al die tijd leuk doen tegen al die familieleden. Die chagrijnige tante en die irritante oom met hun veel te drukke zoontje, hoe hou je dat vol?

 • Zoek een familielid uit die je wél leuk vindt, en trek samen op. Ga een rondje wandelen tussen het hoofd- en nagerecht en zorg dat jullie naast elkaar komen te zitten.
 • Heb je altijd vervelende gesprekken met iemand? Misschien kunnen jullie dan beter een spelletje spelen. Ik zie ik zie wat jij niet ziet…
 • Begin lekker over jezelf te vertellen. De meeste opa's, oma's en andere familieleden zullen wel gewoon aandachtig naar je luisteren, en het vermijdt irritante gesprekken.
 • Wil je gewoon met niemand praten? Zorg dan dat je kan helpen in de keuken. Lekker worteltjes snijden of door de soep roeren. Als je daar mee bezig bent hoef je je ook niet met anderen bezig te houden.
 • Probeer toch te genieten van de feestdagen. Grootouders, ooms en tantes blijven niet voor altijd. Zorg er voor dat je er later geen spijt van hebt dat je zo weinig gesproken hebt. Leg je telefoon even weg en probeer een goede band met je familie te onderhouden.

via GIPHY

Ook de feestdagen gaan uiteindelijk weer voorbij. Dan is het weer 1 januari en gaat alles weer verder zoals van ouds. Je komt er altijd doorheen.

Wil jij jouw ervaring delen? Praat er dan over op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.