Zwanger, wat nu?!

Je bent als persoon vrij om zelf keuzes te maken over jouw lichaam. Ook bij een onbedoelde zwangerschap mag je zelf beslissen of je het wel of niet wilt houden. Toch komt het vaak voor dat mensen jouw keuze bewust of onbewust proberen te beïnvloeden. In dit thema kijken we naar hoe jij veilig je eigen keuze kunt maken. Want jouw keuze is de juiste keuze!

Onbedoeld zwanger worden

Onbedoeld zwanger worden komt meer voor dan je misschien denkt. 1 Op de 5 vrouwen in Nederland is onbedoeld zwanger geweest. Mensen denken vaak dat deze zwangerschappen vooral voorkomen bij vrouwen met losse relaties maar toch is dit niet zo. Ongeveer 80% van de onbedoelde zwangerschappen in Nederland vinden plaats bij vrouwen met een vaste partner. Onbedoeld zwanger worden komt dus best vaak voor en is zeker niet iets waar je je voor zou moeten schamen. Maar hoe moet je met een onbedoelde zwangerschap omgaan?

Opties als je onbedoeld zwanger bent

Als je onbedoeld zwanger raakt heb je drie opties:

 • het houden;
 • het weg laten halen;
 • of het af te staan (dit gebeurt bijna nooit meer).

Wanneer je er nog niet klaar voor bent om een kind op te voeden, dan is de kans groot dat je het weg laat halen. In Nederland kan dit gelukkig. Er zitten wel een paar regels aan vast:

 • Een abortus mag tot de 22e week van de zwangerschap.
 • De regel dat je verplicht 5 dagen bedenktijd moet nemen als je langer dan 16 dagen over tijd bent, is in 2023 vervallen.
 • Deze verplichte bedenktijd begint op het moment dat een arts heeft bevestigd dat je zwanger bent (dit hoeft niet je eigen huisarts te zijn).
 • Je moet altijd een gesprek voeren met een arts. Dit kan je eigen huisarts of de arts van een abortuskliniek zijn. Op deze manier kan een arts nagaan of je je besluit vrijwillig en zorgvuldig hebt genomen.
 • Op 6 december 2022 is er ook een wet aangenomen die regelt dat huisartsen de abortuspil mogen geven. Wanneer deze wet in zal gaan is nog niet bekend.

Meningen van anderen

Abortus mag in Nederland al sinds 1984. Toch is de discussie over abortus de laatste tijd weer veel in het nieuws en zie je steeds meer anti-abortus demonstraties. Het kan best eng zijn om een keuze voor jezelf te maken, wanneer andere mensen een heftige mening hebben over jouw persoonlijke keuze. Toch moet je altijd naar jezelf luisteren, niemand is de baas over jouw lichaam. Ook niet als je vriend, vrienden of familie er anders over denken. Alleen jij kan beslissen wat je met jouw lichaam en jouw zwangerschap wilt doen.

Ik heb hulp nodig

Ben je zwanger en weet je niet wat je nu moet doen? Hieronder staan een paar (online) vertrouwelijke plekken waar je terecht kan voor advies, hulp en informatie.

 • Op de fiom.nl vind je veel informatie over welke mogelijkheden er zijn wanneer je onbedoeld zwanger bent.
 • Bij infopuntonbedoeldzwanger.nl kun je 24/7 terecht om telefonisch of via chat contact op te nemen met een hulpverlener.
 • Op infopuntonbedoeldzwanger.nl vind je alle abortusklinieken en keuzehulpcentra in Nederland.

Abortus verwerking

Een abortus kan heel erg veel effect hebben op hoe jij je voelt. Ook als je zeker weet dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Vervelende gevoelens na een abortus zijn normaal en gaan meestal na een paar dagen of weken weer over. Heb je er last van in jouw dagelijks leven, schakel dan hulp in. Je kunt terecht bij Fiom.nl/abortusverwerking

Meer informatie

 • Op Sense.info vind je ook veel informatie over dit onderwerp.
 • Heb je te maken met (seksueel)misbruik? Kijk dan op Fier.nl.
 • En natuurlijk kun je terecht bij je eigen huisarts. Deze mag hierover niets aan je ouders / verzorgers vertellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.