Hoogbegaafd

Wat is hoogbegaafdheid?

Veel mensen denken dat je hoogbegaafd bent als je heel slim bent. Maar hoogbegaafdheid heeft niet alleen te maken met intelligentie. Je IQ is wel boven de 130, maar als je hoogbegaafd bent denk je ook op een andere manier dan leeftijdsgenoten. Je vindt creatieve oplossingen en kan bijvoorbeeld sneller verbanden leggen. Je maakt hierdoor grotere sprongen dan je klasgenoten. Hierdoor kunnen anderen jou niet altijd volgen. Ook kan jij je vastbijten in iets wat jij interessant vindt. Je verdiept je bijvoorbeeld in een bepaald onderwerp en wil hier dan alles over weten.

Tom, een jongen die zelf hoogbegaafd is, legt in dit filmpje uit hoe hij hoogbegaafdheid beleeft.

Leuke en minder leuke kanten

Het kan heel handig zijn om hoogbegaafd te zijn. Je begrijpt dingen sneller en je hebt dus minder tijd nodig voor bijvoorbeeld je huiswerk. Zo houd je tijd over voor je hobby’s. Je haalt makkelijk hoge cijfers en het maken van opdrachten kost je weinig moeite.

Maar er zijn ook minder leuke kanten aan hoogbegaafd zijn. Je kunt je als hoogbegaafde anders voelen dan anderen. Dat wordt uitgelegd in dit filmpje.

Hoge verwachtingen

Hoogbegaafdheid kan je onzeker maken. Alles wat jij op school doet, gaat je makkelijk af. Je maakt weinig fouten en hebt niet veel tijd nodig om dingen te snappen. Het kan moeilijk voor je zijn wanneer je een keer wél iets tegenkomt dat niet vanzelf gaat.

Deze hoogbegaafde meiden vertellen waarom een simpel bijbaantje voor hen soms lastig is:

In het filmpje hierboven vertellen Joëlle en Femke hierover. Hun omgeving verwacht van hen dat een simpel bijbaantje makkelijk voor ze is. Maar doordat deze meiden zo perfectionistisch zijn, zijn ze bang om het fout te doen. Het kan dus lastig zijn om hoogbegaafd te zijn, wanneer mensen van je verwachten dat je alles al kan.

School

Hoogbegaafdheid kan er ook voor zorgen dat het lastig is op school. Alle stof is makkelijker en school kan saai voor je worden. Je kan een klas overslaan. De stof is dan uitdagender, maar je komt wel in een klas met leerlingen van een andere leeftijd. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar het kan lastig zijn om je fijn te voelen tussen oudere klasgenoten.

Herken jij problemen die horen bij hoogbegaafdheid? Dan zijn hier handige tips.

Scholen voor hoogbegaafden

Als je hoogbegaafd bent, is het belangrijk dat je in de juiste omgeving leert. In Nederland zijn scholen met een klas voor hoogbegaafde leerlingen. Ook zijn er scholen waar je gewoon in een klas zit en af en toe les hebt met andere hoogbegaafden.

Ben je benieuwd of je in jouw buurt naar een school kan die les geeft speciaal voor hoogbegaafden? Hier vind je een overzicht.

Hoe ga je om met hoogbegaafdheid?

Ben jij hoogbegaafd en wil je meer weten? Dan zijn deze sites misschien interessant voor jou:

Ikbenhoogbegaafd.nl
Zobegaafd.nl

Op deze sites vind je informatie en persoonlijke verhalen. Ook kun je in contact komen met een coach.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.