Hoe blijf je uit de schulden?

Kom jij ook wel eens geld tekort? Dan ben je niet de enige. Wist je dat 1 op de 5 jongeren in Nederland last heeft van problematische schulden? Dat zijn schulden waar je niet zomaar in je eentje uitkomt. Het is heel makkelijk om in de schulden te raken en het is heel lastig om er dan weer uit te komen. In dit thema bekijken we hoe je schulden kunt voorkomen en als je schuld hebt, wat je kunt doen om er vanaf te komen.

Tips om geld over te houden:

Uitgaven

 1. Denk altijd goed na voordat je je geld uitgeeft. Heb je dit ook écht nodig? Denk ook goed na als je wél genoeg geld op je rekening hebt staan. De neiging om iets te kopen is dan namelijk groter. En wacht bijvoorbeeld eens een dag of twee voordat je tot een aankoop over gaat.
 2. Houdt bij waaraan je je geld uitgeeft. Op Nibud.nl staat een handig formulier waarmee je al je uitgaven en inkomsten snel op een rijtje zet. Dit kan vaak ook via jouw mobiel bankieren app.
 3. Scholieren geven gemiddeld € 14,- per maand uit aan telefoonkosten. Hoeveel geef jij uit? Welke afspraken heb je hierover gemaakt met je ouders?
 4. Plan je uitgaven: ga je in de zomer op vakantie? Geef dan de maanden ervoor wat minder uit.
 5. Zorg dat je iets achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven, denk aan een spaarrekening of spaarpot.
 6. Voor je achttiende mag je nog niet rood staan. Als je rood staat, dan heb je meer geld van je rekening gehaald dan erop staat. Hierover betaal je veel rente, zo'n 12 % per jaar. Ben je al wel 18? Doe dit dan liever niet.
 7. Koop geen spullen op afbetaling of met een creditcard.
 8. Betaal rekeningen en bekeuringen op tijd of tref een betalingsregeling. Te laat betalen kan je veel extra geld kosten in de vorm van rentes en boetes.

Inkomsten

 1. Kijk of je extra geld kunt verdienen. Je kan een bijbaan nemen, of misschien wat extra uren werken.
 2. Houd je toeslagen in de gaten! Als je weinig inkomen hebt, dan kun je een toeslag krijgen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Voor huurtoeslag moet je een eigen toegangsdeur hebben, een eigen wc en een eigen keuken.
 3. Ga je naar school en heb je een bijbaantje, vakantiewerk of een stageplek? Dan kun je in de meeste gevallen belasting terugvragen.

In het filmpje hieronder vertelt Jarwick over hoe hij in de schulden is gekomen.

Gevolgen van schulden

Schulden zorgen voor veel stress. Je denkt steeds over hoe je de schuld kunt terugbetalen. Deze stress kan ook leiden tot lichamelijke klachten.

Schulden kunnen ook nieuwe schulden als gevolg hebben. Als je bijvoorbeeld een verkeersboete krijgt en deze niet op tijd betaalt, dan krijg je een boete voor het niet op tijd betalen. Het bedrag wordt daardoor snel hoger. En misschien koop je wel dingen met een creditcard omdat je geen geld meer hebt. Bedenk dan dat de rente ongeveer 15 % per jaar is. Dus als je op deze manier € 1.000,- leent, dan betaal je jaarlijks € 150,- aan rente. Zo wordt je schuld steeds hoger.

Als je niets doet aan een schuld en je bent ouder dan 18 jaar, dan kun je te maken krijgen met een deurwaarder. Je krijgt dan een extra boete voor het niet op tijd betalen van je schulden. Als je dan nog niet betaalt, dan kan de deurwaarder beslag leggen op jouw spullen om daarmee de schuldeisers te betalen.

Hoe kom je uit de schulden?

 1. Het belangrijkste: praat erover. Veel jongeren schamen zich voor het hebben van schuld, maar bedenk, je bent niet de enige. Praten helpt.
 2. Sta je veel rood, of heb je veel schuld via je creditcard? Zet deze schuld – als dat kan – dan om in een lening bij een bank of bijvoorbeeld je ouders. Je betaalt dan veel minder rente.
 3. Zoek hulp! Gemeenten hebben een zorgplicht, zij zijn verplicht je te helpen om uit de schulden te komen. De gemeente kan je helpen inzicht te krijgen in je schulden en helpen om betalingsregelingen te treffen met schuldeisers. Sommige gemeenten nemen zelfs de schuld van schuldeisers over, zodat je alleen nog maar aan de gemeente hoeft af te betalen.

  Hulp nodig?

  • Op Rijksoverheid.nl kun je terecht voor hulp van de overheid;
  • Op Nibud.nl vind je veel informatie over geldproblemen;
  • Op www.scholieren.nibud.nl vind je alles over geld voor jongeren tot 18 jaar;
  • Doe de geldfit test op geldfit.nl;
  • Kijk op de website van jouw gemeente voor hulp bij schulden.

  Of deel je verhaal op ons forum.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.