Ik wil niet verbranden in de zon!

Loop jij er ook bij als een kreeft? Of lig je alleen maar onder die parasol? Deze zomer wordt het anders! Wij hebben een aantal tips voor jou zodat je deze zomer lekker in het zonnetje kan.

Het is natuurlijk heerlijk om te genieten van de zon. De ene persoon vindt het lekker om te wandelen en de ander om op een kleedje in de zon te bakken. Maar als je je dan niet insmeert, kan de zon schadelijk zijn voor je huid.

De zon heeft veel kracht!

De zonnestraling (ook wel UV-straling genoemd) kan erg schadelijk zijn voor je huid. Als je te lang in de zon ligt verbrand je en dat kan erg pijnlijk zijn.

Daar blijft het niet bij. Je huid veroudert sneller, droogt uit en wordt minder soepel. Te veel zon betekent een overdosis UV-straling, waardoor je huid beschadigt en je in het ergste geval huidkanker kunt krijgen.

Op je huid zijn vaak donkere plekjes te vinden, zoals een moedervlek. Deze zijn vaak onschuldig, maar als de plekken groter worden en van vorm veranderen, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Huidtypen

Er zijn 4 verschillende huidtypen. Mensen met huidtype 1 en 2 kunnen minder lang in de zon zitten dan mensen met huidtype 3 en 4. Met zonnebrandcrème natuurlijk!

Weet je nog niet zeker welke huidtype jij hebt? Kijk dat dit filmpje.

Verantwoord zonnen

Nu je weet welk huidtype je hebt, kun je uitrekenen hoe lang je verantwoord in de zon kunt zijn, zonder je huid te beschadigen. Dit is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Hier onder staat een tabel met de huidtypes en een bijpassend cijfer, het huidtypegetal. De zonkracht kun je vinden op: www.knmi.nl

Huidtype 1

60

Huidtype 2

100

Huidtype 3

200

Huidtype 4

300

Deel het huidtypegetal door de zonkracht van die dag. Heb je bijvoorbeeld huidtype 1 en is de zonkracht 3? Dan deel je 60 door 3. Je kunt die dag dus 20 minuten verantwoord in de zon zijn zonder je huid te beschadigen.

Zonnebrandcrème?

Het is belangrijk dat je je altijd goed insmeert met zonnebrandcrème. Ook al heb je een bruine tint gekregen, dit betekent nog niet dat je huid onkwetsbaar is voor stralingen van de zon. Dan kan je alsnog verbranden! Dus smeer je regelmatig en goed in en dan genieten van die zon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.