Jeugdpuistjes

Acne

Acne is een andere term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen in de puberteit heeft er last van. Bij de één is het een enkel puistje en bij de ander zijn het er meer. Zodra je in de puberteit komt verandert er van alles aan je lichaam. Door de hormonen in je lichaam kunnen je talgklieren meer talg afgeven, dat is een soort vet. Hierdoor raken je poriën verstopt en verschijnt er een zwart stipje. Dit noem je een mee-eter. Je hebt twee verschillende soorten mee-eters. Een zwarte en een witte. Lees hier welke mee-eters puistjes veroorzaken en welke niet.

Ook zijn er andere oorzaken waardoor je puistjes kunt krijgen of die ze juist erger maken, namelijk:

Erfelijkheid

Als (een van) je ouders vroeger erg veel last van puistjes heeft gehad, is er een grote kans dat jij dat ook zult krijgen.

Stress

Als je veel last hebt van stress kan je dit merken aan je huid. Je lichaam is dan namelijk continu bezig met herstel. Doordat het daar te weinig tijd voor heeft ontstaan de puistjes.

Make-up

Meestal wil je je puistjes bewerken met make-up, maar dit maakt het alleen maar erger. Door de make-up kunnen je poriën nog meer verstoppen en dit kunnen weer nieuwe puistjes veroorzaken.

Roken

Door roken verstoppen je poriën en het kan je huid verouderen.

Eten

Door het eten van bepaalde dingen kun je ook puistjes krijgen. Denk hierbij aan chocola, patat enzovoorts.

Hoe kom ik er vanaf?

De kans is groot dat je er van af komt. Meestal worden puistjes na de puberteit al veel minder. Maar misschien zit je net in de puberteit en duurt dit nog wel een paar jaar. Wees niet getreurd, gelukkig kun je zelf ook een aantal dingen doen om je puistjes te verminderen of te voorkomen. Daarom hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje:

  • Houdt je huid schoon, was het liefst je gezicht elke dag 2 keer met koud water.
  • Wanneer je make up gebruikt, reinig je huid elke avond dan goed met een make up remover.
  • Gebruik een dag –en nachtcrème die bij jouw huidtype past.
  • Drink voldoende water, dit reinigt je lichaam.
  • Was regelmatig je handen, zo voorkom je dat je bacteriën verspreidt op je gezicht.
  • Heb je er veel last van? Bezoek dan eens je huisarts. Je kunt dan een recept krijgen wat hopelijk je puistjes vermindert.

Wat moet je vooral niet doen?

Niet met je gezicht tegen de ruit van de bus/trein/metro hangen. Hier zitten heel veel bacteriën op. Ook moet je echt niet puistjes open krabben. Dit kan zorgen voor littekens en die gaan niet weg!

Tandpasta op je puistje smeren. Dit zorgt ervoor dat je puistje uitdroogt.

Misschien word je onzeker van je puistjes, je bent gelukkig niet de enige! Houd in je achterhoofd dat 98% van de jongeren last heeft van puistjes. Je hoeft je er dus niet voor te schamen!

Foto jongen: Caitlinator

Foto handen: peapod labs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.