Stappenplan om op jezelf te gaan wonen

Je hebt de knoop doorgehakt en besloten om op jezelf te gaan wonen. Eindelijk kun je alles zelf gaan bepalen. Dat betekent wel dat je van alles moet gaan regelen. Dit stappenplan helpt je op weg, zodat je goed voorbereid kunt beginnen aan het avontuur.

Stap 1: Geld

Op jezelf wonenOp jezelf gaan wonen kost geld. Voordat je op zoek gaat naar een kamer moet je eerst weten wat je kan betalen. Wat kun je maximaal uitgeven aan een kamer? Zorg dat je een overzicht maakt van je inkomsten en uitgaven, dit geeft een hoop duidelijkheid. Zie voor tips het thema 'omgaan met geld', inclusief tips om aan meer geld te komen.

De grootste kostenpost voor op kamers gaan is de huur van de kamer zelf. Een gemiddelde kamer kost volgens het Nibud € 366,- per maand (2015). Dit kan per stad sterk verschillen. Bij het Nibud zie je ook de gemiddelde kosten van andere uitgaven voor iemand die op kamers gaat.

Een belangrijke aanvulling voor je inkomen, naast een bijbaantje, is je studiefinanciering. Op de website van Pricewise lees je hier alles over. Als je 18 jaar bent en je gaat naar het MBO dan kun je studiefinanciering voor het MBO aanvragen bij de DUO. Ga je naar het HBO of de Universiteit dan kun je studiefinanciering voor HBO en Universiteit aanvragen bij de DUO. Op de website van DUO kan je berekenen hoeveel studiefinanciering je zou kunnen aanvragen. Let op, studiefinanciering is een lening die je na je opleiding moet terug betalen.

Afhankelijk van je inkomen kan je soms ook huurtoeslag krijgen van de Belastingdienst. Voorwaarde is wel dat je een zelfstandige woning hebt (lees: een eigen voordeur). Op de website van de belastingdienst kan je een proefberekening maken voor huurtoeslag en de zorgtoeslag.

Stap 2: Woonruimte

Zodra je zeker bent van een maandelijks inkomen kun je op zoek naar woonruimte. Waar je het beste kunt zoeken is afhankelijk van wat je wilt. In welke stad wil je wonen, binnen of buiten het centrum. Of wil je bijvoorbeeld iets voor langere tijd huren, dan is Kamernet.nl of de woningbouwvereniging een goede keuze. Wil je goedkoop en tijdelijk iets huren, dan is antikraak wonen een mogelijkheid. Meer tips en links vind je in het thema “maar hoe kom je aan een kamer”.

Mocht je uitnodiging hebben gekregen om een kamer te bekijken, moet je dit zeker doen. Zo kan je er achter komen of er nog geklust moet worden, of de kamer echt zo groot was als geschreven en of je leuke huisgenoten gaat krijgen. Andere zaken waar je op kan letten is de gehorigheid van de kamer, onderhoud van het huis en welke apparaten aanwezig zijn zoals wasmachine, oven of koelkast. Ook is belangrijk wie de huisbaas is en wat in de huurprijs zit zoals gas, water, licht en internet.

Is het te mooi om waar te zijn, dan is het vaak ook zo. Let op voor huisjesmelkers. Mensen die alleen huizen hebben om er zoveel mogelijk mee te verdienen.

Hospiteren: een kijkavond

Als je een kamer hebt gevonden via kamernet kan het zijn dat je wordt uitgenodigd voor een kijkavond, dit noem je hospiteren. Alle mogelijke bewoners komen langs om kennis te maken met de bewoners van het huis, zij kiezen dan uiteindelijk hun nieuwe huisgenoot. Vaak begint een hospiteeravond met een vragenrondje, een soort sollicitatie. Zorg dat je jezelf bent en positief blijft. Niet alleen de huisgenoten moeten je leuk vinden, jij moet ook je mogelijke huisgenoten leuk vinden!

Stap 3: Meubels

In een lege ruimte kun je niet wonen. Je hebt op zijn minst een bed of een bank nodig om op te slapen. Oftewel: een inboedel. Vraag eens rond via familie, vrienden of vriendinnen (of hun ouders) en/of kennissen of zij nog oude meubels en spullen hebben. Je kan ook specifieke spullen vragen met je verjaardag. Anders dan kun je ook nog op Marktplaats of Speurders goedkope en soms gratis spullen krijgen. Dit is vaak prima om je nieuwe kamer mee in te richten. Ook bij de kringloopwinkels kun je betaalbare meubels vinden. Een aantal steden hebben ook een “gratis ophalen in…” facebookgroep.

Meubels

Stap 4: Verzekering

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd in de zorgverzekering van je ouders. Tenminste, als zij dat nog willen als je uit huis gaat. Wil je dit zelf regelen? Dan kun je via een vergelijkingssite zelf je verzekering samen stellen met zaken die jij belangrijk vindt. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht, dit om je te verzekeren tegen schade die jij veroorzaakt. Een andere verzekering die is aan te raden, is de inboedelverzekering. Deze verzekering is tegen schade die je kan krijgen aan je inboedel of bij inbraak, goed voor al je spullen in huis. Ook hiervoor kun je het beste een vergelijkingssite raadplegen. Een voorbeeld van een vergelijkingssite is Independer.

Stap 5: Huishouden

Gefeliciteerd! Je hebt alle ingrediënten om onbezorgd te wonen. Voorlopig dan. Nu moet je zelf boodschappen gaan doen, koken, wassen, schoonmaken etc. Wanneer je met meerdere personen in een huis woont is het handig om een rooster met een taakverdeling te maken. Dan krijg je hier tenminste geen ruzie over. Om je nieuwe medebewoners beter te leren kennen en om te vieren dat je op jezelf woont, kun je natuurlijk een leuke housewarming organiseren. Als je het handig aanpakt, bestaan je cadeautjes uit de spullen die je anders zelf had moeten kopen. Have fun!

Wil je uit huis vanwege problemen thuis? En / of ben je nog geen 18 jaar? Bekijk dan ons thema ‘problemen thuis: weglopen of weg van huis’.

Foto sleutels: woodleywonderworks

Foto 2: Charlene Arends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.