Jij gebruikt je fiets om naar school, de stad of om naar de voetbalclub te fietsen, heel gewoon dus. Maar fietsen kun je ook in extreme situaties gebruiken.
Wielrennen
Iedereen kent de Tour de France wel. De wielrenwedstrijd door Frankrijk die vorig jaar in Utrecht startte. De wielrenners rijden twintig dagen lang ongeveer 200 kilometer per dag. Soms rijden ze met topsnelheden van 140 km/h een berg naar beneden. Alle wielrenners willen zo snel mogelijk zijn, waardoor er regelmatig ongelukken gebeuren. Daarom dragen wielrenners helmen. De wielrenner Antoine Demoitié viel in maart van zijn fiets en werd aangereden door een motor. De belgische renner Daan Wyngheer kreeg tijdens de wedstrijd een hartstilstand en is overleden.
Dit jaar zal de Giro d’Italie in Nederland starten. De eerste etappe start op 6 mei in Apeldoorn. Zaterdag 7 mei fietsen de renners de tweede etappe van Arnhem naar Nijmegen en de volgende dag (8 mei) fietsen de renners van Nijmegen naar Arnhem. Tijdens de Giro zullen de wielrenners per dag gemiddeld 190 kilometer en dat drie weken lang! Onderweg zijn de wielrenners continu aan het eten en drinken. Tijdens een lange bergrit drinken wielrenners zo’n 7 liter, dus 28 glazen water! Hierdoor moeten ze ook vaak plassen, maar tijd om te stoppen hebben ze niet dus plassen ze of in hun broek of al fietsend in de berm.
Wielrennen is heel zwaar. Daarom is de verleiding om doping te gebruiken groot. Hierdoor kan je langer en beter fietsen, maar dit is niet eerlijk. Als je betrapt wordt op doping mag je niet meer meedoen en word je voor 2 jaar geschorst.
Veldrijden
Mocht je fietsen over asfaltwegen op hoge snelheden niks vinden dan is veldrijden een optie. Op een speciale wielrenfiets moet je zo snel mogelijk een parcour afleggen. Dit parcour is onverhard en bestaat uit modderplassen, zandwegen en andere obstakels. Soms is het te modderig om te fietsen en moeten de fietsers met de fiets op hun rug een stuk door de modder rennen. Ook veldrijden is erg zwaar waardoor veel fietsers in de verleiding komen om doping te gebruiken. Vorig jaar werd een motortje in de fiets van de 19-jarige Femke van den Driessche ontdekt. Ze mag 6 jaar lang geen wedstrijden rijden.
Mountainbiken
Naast veldrijden en wielrennen heb je ook nog mountainbiken met een fiets die gemaakt is om offroad te rijden. Deze fiets heeft dikkere banden met een stevig profiel. De Ardennen is een populair gebied om te mountainbiken. Maar je kan natuurlijk ook op een richel mountainbiken zoals de man hieronder:
Fixies
Ook zijn er extreme fietsen zoals een fixed gear (fixie). Dit is een fiets zonder versnellingen en remmen. Je trappers zitten direct aan je wiel waardoor je ook achteruit kan fietsen. Doordat er minder weerstand is kan je heel hard fietsen. Echt remmen kan je niet, maar daar is iets op bedacht, namelijk skidden. Het fietsen op een fixie zonder remmen is niet aan te raden. Het is erg gevaarlijk want je kan niet goed remmen. Hiervoor kan je een boete krijgen.
Mamil
Misschien heb je nog nooit van de MAMIL gehoord maar je kent ze ongetwijfeld: ‘de Middle-aged-men-in-lycra oftewel: Mannen van middelbare leeftijd in een veel te strak fietspakje. In het weekend zijn ze volop actief. Met een rot-vaart rijden ze door de straten en drinken ze zwetend op het terras een biertje.