Koningsdag, 4 mei en 5 mei

Heb jij al je oude spullen al verzameld en je oranje t-shirt uit de kast getrokken? Koningsdag en Bevrijdingsdag komen er weer aan.

Wat is Koningsdag?

Op Koningsdag (27 april) vieren we de verjaardag van koning Willem-Alexander. Vroeger was er Prinsessendag. Op deze dag werd de verjaardag van prinses Wilhelmina gevierd. Toen prinses Wilhelmina koningin werd, veranderde Prinsessendag in Koninginnedag. Bekijk het filmpje hieronder als je meer wil weten over het ontstaan van Koningsdag.

Wat doen we op Koningsdag?

Op Koningsdag vieren we in heel Nederland feest. Vaak zijn we dan ook in het oranje gekleed. We beginnen Koningsdag al met Koningsnacht op 26 april. In deze nacht zijn er al vrijmarkten in grote steden en spelen er bandjes op straat. Ook kun je Koningsnacht natuurlijk vieren in een kroeg of discotheek. En dan is het Koningsdag. De hele dag zijn er allerlei activiteiten en spelletjes. In verschillende steden zijn grote festivals met verschillende artiesten en overal in Nederland zijn vrijmarkten. Straten staan dan vol met kraampjes en kleedjes met de leukste koopjes, maar ook bijvoorbeeld eigengemaakte muffins. Nog geen idee wat je gaat verkopen op Koningsdag? Bekijk dan de vlog van Keet:

Geld verdienen met Koningsdag: tips van Keet

De verschillen tussen Koningsdag en Koninginnedag

Op Koninginnedag, 30 april, bezocht voormalig koningin Beatrix twee plaatsen in Nederland. Dit deed zij samen met haar kinderen. Op die dag werden oudhollandse spelletjes gespeeld. De koninklijke familie ging bijvoorbeeld koekhappen, spijkerslaan en balgooien.

In 2015 is Willem-Alexander koning van Nederland geworden. Koninginnedag werd ingeruild voor Koningsdag. De koning wilde dat Koningsdag anders zou zijn dan Koninginnedag. De eerste verandering was dat Koningsdag nu op 27 april is. Daarnaast bezoekt de koning één stad. Koning Willem-Alexander wil dat de stad die hij bezoekt zich vooral focust op waar ze goed in zijn en hij besteedt aandacht aan bepaalde problemen in die stad. Ook is Koningsdag wat hipper geworden. Zo draaien er dj’s, wordt er gedanst en zijn er vooraf Koningsspelen op basisscholen. Op Koningsspelen staat buiten spelen en gezond eten centraal.

4 mei en 5 mei

Naast Koningsdag als nationale feestdag zijn er binnenkort ook andere speciale dagen, zoals Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei, Dodenherdenking, herdenken wij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers. Op deze dag gaat de Nederlandse vlag halfstok. Om 20.00 uur is iedereen in Nederland 2 minuten stil om de slachtoffers te herdenken. Om 20.02 gaat de vlag langzaam omhoog en met zonsondergang haal je hem weer naar binnen.

In dit filmpje zie je wat wij herdenken op 4 mei.

Op 5 mei vieren wij dat Nederland bevrijd is van de Tweede Wereldoorlog. Het is dan Bevrijdingsdag. Op deze dag vieren wij onze vrijheid, maar staan we ook stil bij de vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld. Overal in het land zijn festivals. Wil je meer weten over Bevrijdingsfestivals, klik dan hier.

Test van de redactie: link naar test hoe zeker ben je van jezelf werkt niet….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.