Lever van 11 tot 17 oktober anoniem je steekwapen in!

Van 11 tot en met 17 oktober kun je anoniem en zonder boete je steekwapen inleveren. Dit is een landelijke actie waaraan 200 gemeenten meedoen. Meer informatie vind je op Dropjeknife.nl.

Jongeren zelf zeggen dat ze zich veiliger voelen met een wapen op zak, voor het geval dat: ter verdediging dus. Maar dat zegt bijna iedereen die een mes bij zich draagt. Dan is het natuurlijk een lastige beslissing om je ‘veiligheid’ in te leveren, want als de anderen dat niet doen…

Het dragen van een mes of ander wapen lijkt stoer maar leidt echt tot meer onveiligheid. Vaak wordt gedacht dat je je met een wapen beter kan verdedigen, maar wapens bieden slechts schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je een ruzie minder snel uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. Maar wapens leiden, vooral in panieksituaties, ook eerder tot het gebruik van dat wapen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het slachtoffer, maar ook voor jezelf. Jij kunt hierdoor een strafblad krijgen en je toekomst verknallen.

Man met groot mes zonder gezicht

Wet wapens en munitie

Het dragen van een steekwapens is verboden. De straffen daarvoor zijn fors. Wil je meer weten over wat wel en niet mag en wat de straffen zijn, kijk dan op de site van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

De maximumstraffen lopen bij een overtreding van de Wet Wapens en Munitie (dus bij het dragen van, niet het gebruik!) van alleen een geldboete (maximaal 7800 euro) tot een maximale gevangenisstraf van 8 jaar.

Waarom een wapen?

Tieners lijken steeds vaker – en steeds jonger – een wapen op zak te hebben. Je hebt vast wel een keer een nieuwsbericht voorbij zien komen van een steekincident met jonge slachtoffers en daders. Maar hoe kan het dat er steeds meer wapens op straat komen? Waarom hebben steeds meer jongeren het idee dat ze een wapen moeten dragen? Start hierover een discussie op ons forum.

Drillrap

In drillraps is het vrij gewoon dat je wapens ziet en dat er gerapt wordt over geweld. Veel mensen hebben het idee dat jongeren door drillraps sneller naar wapens grijpen. Maar het is niet bewezen dat er een verband is tussen drillrap en criminaliteit onder de jeugd. Wel gebruiken drillrap-groepen soms dodelijk geweld naar elkaar toe. Zo is op 3 september 2020 de 18-jarige Jay-Ronne Grootfaam doodgestoken met een machete in Amsterdam.

Angst

Door de toename van wapens op straat ontstaan er meer steekincidenten. Door deze incidenten worden veel mensen bang en gaan zij ook wapens meenemen. Deze negatieve spiraal zorgt ervoor dat er elk jaar meer wapens opduiken en de omgeving nog gevaarlijker wordt. Niemand wint er iets mee, er raken meer mensen gewond en iedereen voelt zich onveilig.

Inleveracties

De inleveractie 'zonder straf van je wapen(s) af' in Den Haag leverde 669 wapens op, waarvan 30 vuurwapens. Met deze actie wil de politie de boodschap uitdragen dat het niet normaal is om met een wapen over straat te lopen. Het filmpje hieronder gaat over deze actie.

Wat kun je doen?

Lever je steekwapen in. Dat kan van 11 tot en met 17 oktober. Het is anoniem en je krijgt géén boete. Kijk voor meer informatie op Dropjeknife.nl. Moedig ook jongeren in je omgeving aan dit te doen en help zo mee aan een veiligere omgeving.

Voel je je onveilig?

Voel jij je onveilig op school of op straat? Word je lastiggevallen of zelfs bedreigd? kijk of er een buurtpreventieagent, wijkagent of jongerenwerker is waar je je probleem kwijt kunt. Je kunt hierover ook altijd in overleg met de politie (0900-8844).

Meer info

Dropjeknife.nl

Vraaghetdepolitie.nl

NOS Stories: Opgroeien tussen messen in Rotterdam-Zuid

NOS: Nog steeds veel steekincidenten onder jongeren, messenverbod pas in 2023

En deel vooral ook jouw verhaal op ons forum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.