Loverboys & lovergirls

Het is bijna te mooi om waar te zijn. Je krijgt veel aandacht, cadeautjes en je hoeft niks terug te doen. Maar als het te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak niet waar. Na een tijdje moet je toch iets terug doen. Nee zeggen kan niet meer. Je zit in de val van een loverboy of lovergirl.

Wat is een loverboy?

Een loverboy is een jongen die een meisje voor hem wil laten werken in de prostitutie. Dit doet hij door haar te verleiden, mooie dingen te beloven of door chantage met bijvoorbeeld naaktfoto’s of filmpjes (pas dus altijd op met sexting!). Een loverboy maakt zijn slachtoffer heel erg verliefd en afhankelijk en doet er alles aan zodat zij niet door heeft, dat hij eigenlijk kwade bedoelingen heeft.

Lovergirls

Een lovergirl doet alsof ze een vriendin is. Ze is lief voor je, lijkt erg stoer en onafhankelijk waardoor meisjes vaak tegen haar op kijken. Ook zij dwingt iemand tot prostitutie maar kan iemand ook dwingen tot andere dingen die illegaal zijn. Lovergirls zijn zelf soms ook slachtoffer van een loverboy. Als ze iemand anders kan vinden die de nare klusjes doet, hoeft ze het zelf niet te doen.

Hoe gaat een loverboy/girl te werk?

Een loverboy of -girl zoekt een meisje uit dat liefde of aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld omdat ze een slechte relatie met haar ouders heeft, misbruikt of mishandeld is. Het verdrietige is dat deze meisjes hulp nodig hebben, maar die 'hulp' krijgen van iemand met slechte bedoelingen.

Loverboys zoeken bijna nooit iemand uit die ze (goed) kennen, dat is te riskant. Daarom zoeken loverboys vaak meiden via sociale media. Al snel wordt het meisje overspoeld met liefde, aandacht en (dure) cadeautjes. Hij belooft een mooie toekomst en maakt van haar een soort prinses.

Vaak laat de loverboy haar naaktfoto's maken of maakt hij zelf foto's of filmpjes van haar. Na een tijdje vraagt de loverboy haar toch om iets terug te doen, geld verdienen door iets illegaals te doen of aan sekswerk te doen. Soms is zij verliefd en afhankelijk genoeg om ja te zeggen, maar als ze toch weigert heeft hij vaak iets om mee te dreigen, zoals de naaktfoto's. Ze zit in de val.

In het filmpje hieronder wordt uitgelegd uit hoe een loverboy werkt.

Hoe herken je een slachtoffer?

Volgens de politie kun je een slachtoffer van een loverboy of -girl herkennen aan de volgende kenmerken:

Uiterlijk:
– Draagt opeens sexy kleding
– Moe en magerder
– Opeens een tattoo met een naam (die je niet kent)
– Misschien zelfs sporen van mishandeling of (zelf)beschadiging

Gedrag:
– Depressief en trekt zich terug en dan opeens weer heel vrolijk
– Vaak uitgaan
– Drugs- en drankmisbruik

– Afsluiten van familie
– Minder of niet meer omgaan met vrienden en opeens nieuwe vrienden hebben
– Wordt gehaald en gebracht met een auto of scooter
– Problemen thuis
– Alleen haar nieuwe vriendje of nieuwe beste vriendin is nog te vertrouwen

Hoe kom je van een loverboy af?

– Blokkeer zijn telefoonnummer
– Neem zelf een ander nummer

– Blokkeer hem op social media en scherm je accounts af
– Vertel het je ouders, mentor of iemand anders die je vertrouwt
– Blijf uit de buurt van plekken waar hij komt
– Blijf uit de buurt van zijn vrienden

– Schakel de politie in

Hulp nodig?

Heb jij te maken met een loverboy of lovergirl? Of ken je iemand die hier mee te maken heeft? Praat erover met iemand die jij vertrouwt. Ook kun je bellen of chatten met onderstaande organisaties:

  • Bij direct gevaar altijd 112 bellen
  • Chat met Fier: Is er bij jou thuis vaak ruzie? Heb jij seks tegen je wil? Word je bedreigd met naaktbeelden? Dwingt iemand jou om drugs te dealen? Chatten is gratis en anoniem.
  • Helpwanted.nl: Is jouw naaktfoto ongewenst verspreid? Word je bedreigd met naaktbeelden? Ben je online benaderd voor seks? Heeft iemand een nepprofiel aangemaakt? Chat is gratis en anoniem.
  • Hulplijn verbreek de stilte: Heb je te maken gehad met seksuele intimidatie, misbruik, geweld, aanranding of verkrachting? Je hoeft er niet mee te blijven rondlopen. Bel 0900 9999 001 of laat een terugbelverzoek achter op hun website.
  • Kindertelefoon: Tot 18 jaar. Je kunt chatten via de site tussen 11 en 21 uur, of gratis bellen naar 0800-0432
  • Alles Oké: Van 18-25 jaar. Hier kun je gratis en anoniem terecht met al je vragen. Chat via de website of bel 0800-0450. Elke dag tussen 14.00 en 22.00 uur.

  • Je kunt ook terecht bij een jongerenwerker in jouw gemeente, bij jouw huisarts (deze heeft geheimhoudingsplicht) of bij het sociaal werk.
  • Ook kun je terecht bij de politie: 0900-8844.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.