Dat betaal ik later wel

Een heel winkelmandje vol met leuke dingen, maar helaas, je hebt niet genoeg geld. Je kan wat items weg doen, je kan gaan sparen, maar je kan het ook nu kopen en achteraf betalen. Hoe werkt dat? En wat zijn de risico's? In dit thema vertellen we jou daar alles over.

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling betekent dat je iets koopt en dat in kleine delen terugbetaalt. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon die je koopt. Je geeft dan niet in een keer veel geld uit, maar elke maand een beetje. Hier betaal je vaak wel rente voor, dat betekent dat je een klein beetje meer betaalt, omdat het bedrijf moet wachten op zijn geld.

Achteraf betalen

Achteraf betalen is net iets anders. Dat betekent dat je iets koopt, maar er later pas voor hoeft te betalen. Het lijkt een beetje op lenen. Stel je voor dat je een prachtig paar sneakers vindt, maar je hebt er nu het geld niet voor. Dan kan je ze toch kopen, maar betaal je pas als je je loon weer hebt. Het bedrag wordt dan betaald door een bedrijf, en jij moet later dat bedrijf weer terug betalen. Denk bijvoorbeeld aan het bedrijf Klarna. Je betaalt geen rente.

Voor- en nadelen

Het klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Wel kopen, maar pas betalen als je weer geld hebt. En het kan inderdaad erg handig zijn. Stel je hebt een laptop nodig voor je werk, maar deze gaat plots stuk. Jij hebt waarschijnlijk niet zomaar ergens 500 euro liggen voor een nieuwe. Maar toch moet je hem hebben. Later betalen of in delen betalen kan dan je redding zijn.

Maar als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak niet waar. Als je achteraf betaalt, heb je soms niet goed door hoeveel je eigenlijk uitgeeft. Aan het eind van de maand moet je, als je niet goed oplet, veel meer betalen dan je dacht. Of misschien zelfs meer betalen dan je hebt. Als je dat vaak doet kan je snel schulden krijgen.

Denk er eens over na: als een bedrijf jouw nieuwe sneakers betaalt, en jij betaalt precies hetzelfde aan dat bedrijf terug, wanneer verdient dat bedrijf dan geld? Het bedrijf verdient pas geld als jij te laat bent en een boete moet betalen. Dat gebeurt zo vaak, dat die bedrijven genoeg winst maken. 1 op de 5 mensen die achteraf betalen, betaalt de boete. Die boetes zijn 40% van de winst van die bedrijven. Een hele hoop dus.

Omdat je pas weken later moet terugbetalen kan je het makkelijk vergeten. En omdat je niet direct geld uitgeeft ga je misschien wel meer kopen dan je anders zou doen.

Illegaal onder 18

Achteraf betalen mag pas als je volwassen, ofwel 18 bent. Als je voor die tijd doet alsof je 18 bent, dan is dat identiteitsfraude (doen alsof je iemand bent, die je niet echt bent). Hier kunnen hele hoge boetes op staan.

Shopverslaafd

Heb je geen geld hebt voor iets, maar wil je het toch perse nu hebben en kan je niet wachten? Of zit jij de hele dag op de websites van AliExpres of Zalando? Het zijn dat je misschien wel shopverslaafd bent. Dan heb je een verslaving aan spullen kopen (vaak kleren). Als je meer wilt weten over een shopverslaving, of je bent bang dat je zelf shopverslaafd bent, lees dan ons thema over een shopverslaving voor meer informatie.

Help! Ik heb schulden

Het kan zijn dat jij door achteraf betalen (of een andere reden) al flinke schulden hebt. Schaam je daar niet voor, het overkomt heel veel mensen. het is wel belangrijk om er snel hulp bij te zoeken. Chat of bel dan anoniem met Geldfit, of praat erover met iemand die jij vertrouwt.

Tips

Hier zijn wat extra tips voor kopen op afbetaling:

  • Als je nog niks hebt gekocht met achteraf betalen: begin er dan simpelweg niet aan.
  • Heb je een product écht nu nodig (voor werk of school bijvoorbeeld) maar heb je nog geen geld? Vraag of je ouders geld kunnen voorschieten. het is fijner om geld aan je ouders te moeten terugbetalen, dan aan een bedrijf.
  • Als je toch met achteraf betalen werkt, zorg dat dat je het geld op tijd terug betaalt Zet een alarm op je telefoon en plak een notitie op je spiegel.
  • Leer sparen voor iets dat je wilt hebben. Je hoeft echt niet zo veel spullen te kopen. Je wordt veel gelukkiger van die dure sneakers als je er flink voor hebt gespaard en je er hard voor hebt gewerkt.

Meer Info

  • Voor meer informatie over schulden kan je terecht bij ons thema over schulden.
  • Ook kan je op Geldfit terecht voor gratis financieel advies voor jongeren.
  • In ons thema over een shopverslaving vind je meer informatie over dit onderwerp en info over hulp.
  • Ook is er een thema zo houd je meer geld over.
  • Je mag jouw ervaring met achteraf betalen natuurlijk ook delen op ons Forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.