Intimidatie op straat

Roep jij weleens opmerkingen als ‘hey schatje’, ‘psst chickie’ of 'hoer' als je in de stad loopt? Of een opmerking over iemands uiterlijk, huidskleur of iets religieus of cultureels dat een ander draagt? Jij vindt dat misschien grappig of stoer, maar die ander voelt zich minder vrij en veilig. Het komt zo vaak voor, dat het wel 'normaal' lijkt. Maar dat is het echt niet! Iedereen moet zich namelijk veilig kunnen voelen op straat, ook 's avonds en in de nacht. Dát is normaal.

Het filmpje hierboven is een Engels campagnefilmpje tegen straatintimidatie. 86% van de Engelse vrouwen tussen de 18 en 24 jaar heeft hier weleens last van.

intimidatie

Voorbeelden van straatintimidatie zijn:

  • nafluiten
  • naroepen
  • ongewenst aanraken
  • vervelend achterna lopen
  • in het nauw drijven

De opmerkingen gaan vaak over je geslacht, hoe je er uit ziet of wat je draagt. Herkenbare moslim(a)s worden bijvoorbeeld 'terrorist' genoemd. Straatintimidatie gericht op meisjes en vrouwen gaat meestal over seks.

Meestal zijn de daders jongens en de slachtoffers meisjes / vrouwen. Ook personen van de LHBTiQ+ community zijn vaak slachtoffer. Ook jongens zijn soms slachtoffer en meiden maken zich hier soms ook schuldig aan.

NOS stories heeft onderstaand item gemaakt over straatintimidatie.

Wat kun je doen als je je geïntimideerd voelt?

Dit is natuurlijk erg afhankelijk van de situatie en van jou als persoon. Meestal kun je het beste gewoon doorlopen en doen alsof je niets hoort. Je kan ook een vriend of vriendin bellen.

Misschien heb je sterk de neiging om te reageren, maar dit zorgt écht alleen maar voor meer ellende. Die ander wil jou alleen maar zo ver krijgen dat je erop ingaat. Door er op in te gaan, krijgt hij wat hij wil.

Op Straatintimidatie.nl staan diverse adressen waar je straatintimidatie kunt melden. Ook kun je dit melden bij de politie. Als je voelt dat je gevaar loopt, bel dan altijd de politie via 112. Ook als je twijfelt. Zij zijn er om jou te helpen.

Je wil niet 'die' persoon zijn, toch?

Misschien maak je zelf af en toe voor de lol opmerkingen naar vrouwen (of mannen). En misschien zijn deze helemaal niet intimiderend bedoeld. Vraag eens aan jouw vriendinnen of je zus of nichtje wat zij hiervan vinden. Of bedenk hoe je het zou vinden als iemand zo iets naar jouw nicht of vriendin roept.

Bedenk dat naroepen of sissen meestal niet als compliment wordt gevoeld, maar als bedreiging. En als de ander jou niet bedreigend vindt, dan vindt ze je waarschijnlijk een sukkeltje die naar vreemden staat te roepen. Ook niet erg charmant.

Bedenk je ook dat wat je doet misschien strafbaar is. Catcalling (naroepen) is niet perse strafbaar. Maar als je iemand bedreigt, bijvoorbeeld met geweld, dan is het wel strafbaar. Iemand aanraken zonder dat hij of zij dat wilt, ook over de kleding heen, is aanranding en ook strafbaar.

Als één van je vrienden iemand naroept of ongewenst aanraakt, zeg er dan iets van. Je kan laten merken dat je het een beetje sneu vind wat hij doet, of namens je vriend excuses aanbieden aan de ander.

Als jij het probleem niet bent, zorg dan dat je de oplossing bent.

Wat als je bedreigd wordt?

  1. Als je bedreigd wordt, blijf dan zo kalm mogelijk en zeg heel duidelijk dat je dit niet wilt en dat deze persoon moet stoppen. Als je laat zien dat je niet bang bent, dan heeft zijn (of haar) actie namelijk geen zin. Dit is echt stoer van je, dus het is niet raar als je na zo'n situatie staat te trillen op je benen! Bel direct een vriend(in) om te vertellen wat je is overkomen.

  2. Misschien lukt het jou niet om iets te zeggen omdat je te bang bent? Er zijn veel mensen die dichtklappen of niet lekker uit hun woorden komen, en dat is echt niets om je voor te schamen, vergeet dat niet.

  3. Wil de ander dat je iets voor hem of haar doet, maar wil je dat zelf niet? Doe het dan niet. Dit kan gaan om iets simpels als een vuurtje geven of 'lach eens naar me', maar als het niet oké voelt door de toon waarop het gezegd wordt, doe het dan niet. Het lijkt misschien alsof je er vanaf bent als je het wel doet, maar je geeft de ander dan de kans om je te blijven bedreigen.
  4. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Ook wanneer de ander zegt dat je het niet mag doorvertellen. Als niemand weet wat er met jou gebeurt kan ook niemand jou helpen. Vertel het aan je ouders, een vriendin, een leraar, de vertrouwenspersoon op school of een jongerenwerker. Zij kunnen je helpen om voor jezelf op te komen, zodat het stopt.
  5. Een cursus zelfverdediging, (Thai)boksen of weerbaarheid kan je helpen om je sterker te voelen. Kijk op internet voor een training bij jou in de buurt, vraag het de vertrouwenspersoon op school of een jongerenwerker.

Wat als je ziet dat iemand lastig gevallen wordt?

Ben je getuige van straatintimidatie? Vraag dan of het slachtoffer oké is en stel voor om een stukje mee te lopen. Zo staat iemand er niet alleen voor. Ook kun je de dader aanspreken en bijvoorbeeld zeggen: “Waarom doe je dat? Kap daarmee!” Als het niet stopt, kun je ook mensen in de buurt om hulp vragen.

Straatintimidatie komt steeds vaker voor en het wordt steeds erger. Het is goed te laten weten dat dit niet kan. Denk daarbij natuurlijk ook altijd aan je eigen veiligheid. Dreigt een situatie uit de hand te lopen? Bel dan de politie via 112.

what part of no don't you understand?

Deel jouw verhaal

Deel je ervaring met je omgeving, online en eventueel met de politie of je eigen gemeente. Als straatintimidatie meer onder de aandacht wordt gebracht, dan voelen slachtoffers dat ze er niet alleen voor staan en dat ze dit niet hoeven te accepteren.

Jouw verhaal delen kan ook op Straatintimidatie.nl. Stop Straatintimidatie is een organisatie die zich ervoor inzet dat iedereen ongehinderd over straat kan gaan.

En natuurlijk kun je je verhaal delen op ons forum.

Intimidatie

Hulp

Voel je je geïntimideerd en heb je hulp nodig? Als het geen haast heeft, dan kun je bellen met de Politie op 0900-8844. Heeft het wel haast, dan bel je natuurlijk 112. Ook als je twijfelt. Verder kun je terecht bij de Kindertelefoon (tot 18 jaar), Allesoke.nl (18-24 jaar), Slachtofferhulp, Verbreekdestilte en bij een jongerenwerker bij jou in de buurt.

Meer informatie

Slachtofferwijzer.nl

Slachtofferhulp.nl

Flyer Stichting stop straatintimidatie (PDF)

Hieronder nog een filmpje van BOOS over straatintimidatie;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.