Straatintimidatie

Hoor jij weleens opmerkingen als ‘hey schatje’, ‘psst chickie’ of 'hoer' als je in de stad loopt? Hierdoor kan je je minder vrij en veilig voelen op straat. Het komt zo vaak voor, dat het wel 'normaal' lijkt. Maar dat is het echt niet! Iedereen moet zich namelijk veilig kunnen voelen op straat, ook 's avonds en in de nacht. Dát is normaal.

Het filmpje hierboven is een Engels campagnefilmpje tegen straatintimidatie. 86% van de Engelse vrouwen tussen de 18 en 24 jaar heeft hier weleens last van.

In een onderzoek van de gemeente Utrecht (2019) geeft 46% van de Utrechters aan het afgelopen jaar geïntimideerd te zijn op straat. Bijna de helft! Vrouwen, jongeren en personen van de LHBTiQ+ community zijn vaker slachtoffer.

intimidatie

Voorbeelden van straatintimidatie zijn:

  • nafluiten
  • naroepen
  • ongewenst aanraken
  • vervelend achterna lopen
  • in het nauw drijven

Dader en slachtoffer kennen elkaar meestal niet. De opmerkingen gaan vaak over iemands geslacht, seksuele oriëntatie, of religie. Straatintimidatie gericht op meisjes en vrouwen is meestal seksueel getint.

Meestal zijn de daders jongens en de slachtoffers meisjes / vrouwen of personen van de LHBTiQ+ community. Ook jongens zijn soms slachtoffer en meiden zijn soms dader.

NOS stories heeft onderstaand item gemaakt over straatintimidatie.

Wat kun je doen als je je geïntimideerd voelt?

Dit is natuurlijk erg afhankelijk van de situatie en van jou als persoon. Meestal kun je het beste gewoon doorlopen en doen alsof je niets hoort.

Misschien heb je sterk de neiging om te reageren, maar dit zorgt écht alleen maar voor meer ellende. De discussie win je toch niet. Die ander wil jou alleen maar zo ver krijgen dat je erop ingaat, hem aandacht geeft, en dat lukt dan ook.

Verder is het handig om de plekken waar het vaker gebeurt te melden bij de politie. Zij kunnen dan extra maatregelen nemen, bijvoorbeeld door deze locaties op te nemen in hun surveillance rondes. Probeer ook de kenmerken van de dader te onthouden.

Op straatintimidatie.nl staan diverse adressen waar je dit kunt melden. Ook kun je dit melden bij de politie.

Als je echt gevaar loopt, bel dan altijd de politie via 112. Ook als je twijfelt. Zij zijn er om jou te helpen.

Is straatintimidatie strafbaar?

Intimiderende woorden die je op verschillende manieren kunt interpreteren zijn niet strafbaar. Dus als iemand zegt: “Ik weet waar je woont” of “Ik kom jou nog wel tegen”, dan is dat niet strafbaar, ook al voelt het wél heel bedreigend!

Het is pas een strafbare bedreiging als onomstotelijk wordt gedreigd met geweld tegen jou of iemand in jouw omgeving. Als dit het geval is, dan kun je hier aangifte tegen doen bij de politie.

Wanneer straatintimidatie gevolgd wordt door een ongewenste seksuele aanraking zoals het aanraken van geslachtsdelen, borsten, billen of andere lichaamsdelen is er sprake van aanranding. Dit is strafbaar, ook wanneer het boven de kleding plaatsvindt.

Er is wel een wet in de maak om straatintimidatie strafbaar te stellen. Gelukkig maar, daarmee wordt duidelijk gemaakt: straatintimidatie is niet normaal en moet stoppen.

Intimidation

Wat als je bedreigd wordt?

  1. Als je bedreigd wordt, blijf dan zo kalm mogelijk en zeg heel duidelijk dat je dit niet wilt en dat deze persoon moet stoppen. Als je laat zien dat je niet bang bent, dan heeft zijn (of haar) actie namelijk geen zin. Dit is echt stoer van je, dus het is niet raar als je na zo'n situatie staat te trillen op je benen! Bel direct een vriend(in) om te vertellen wat je is overkomen.

  2. Misschien lukt het jou niet om iets te zeggen omdat je te bang bent? Er zijn veel mensen die dichtklappen of niet lekker uit hun woorden komen, en dat is echt niets om je voor te schamen, vergeet dat niet.

  3. Wil de ander dat je iets voor hem of haar doet, maar wil je dat zelf niet? Doe het dan niet. Dit kan gaan om iets simpels als een vuurtje geven of 'lach eens naar me', maar als het niet oké voelt door de toon waarop het gezegd wordt, doe het dan niet. Het lijkt misschien alsof je er vanaf bent als je het wel doet, maar je geeft de ander dan de kans om je te blijven bedreigen.
  4. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Ook wanneer de ander zegt dat je het niet mag doorvertellen. Als niemand weet wat er met jou gebeurt kan ook niemand jou helpen. Vertel het aan je ouders, een vriendin, een leraar, de vertrouwenspersoon op school of een jongerenwerker. Zij kunnen je helpen om voor jezelf op te komen, zodat het stopt.
  5. Een cursus zelfverdediging, (Thai)boksen of weerbaarheid kan je helpen om je sterker te voelen. Kijk op internet voor een training bij jou in de buurt, vraag het de vertrouwenspersoon op school of een jongerenwerker.

Wat als je ziet dat iemand lastig gevallen wordt?

Ben je getuige van straatintimidatie? Vraag dan of het slachtoffer oké is en stel voor om een stukje mee te lopen. Zo staat iemand er niet alleen voor. Ook kun je de dader aanspreken en bijvoorbeeld zeggen: “Waarom doe je dat? Kap daarmee!” Als het niet stopt, kun je ook mensen in de buurt om hulp vragen.

Straatintimidatie komt steeds vaker voor, in verschillende gradaties. Het is goed te laten weten dat dit niet acceptabel is. Denk daarbij natuurlijk ook altijd aan je eigen veiligheid. Dreigt een situatie uit de hand te lopen? Bel dan de politie.

what part of no don't you understand?

Ben je misschien zelf dader?

Misschien maak je zelf af en toe voor de lol opmerkingen naar vrouwen (of mannen). En misschien zijn deze helemaal niet intimiderend bedoeld. Maar wat voor jou voelt als een onschuldige grap, kan op haar heel intimiderend overkomen. Vraag eens aan jouw vriendinnen of je zus of nichtje wat zij hiervan vinden.

Bedenk dat naroepen of sissen meestal niet als compliment wordt gevoeld, maar als bedreiging. Als één van je vrienden een dader is, kan je hem er ook op aanspreken!

Deel jouw verhaal

Deel je ervaring met je omgeving, online en eventueel met de politie of je eigen gemeente. Als straatintimidatie meer onder de aandacht wordt gebracht, dan voelen slachtoffers dat ze er niet alleen voor staan en dat ze dit niet hoeven te accepteren.

Jouw verhaal delen kan ook op straatintimidatie.nl. Stop Straatintimidatie is een organisatie die zich ervoor inzet dat iedereen ongehinderd over straat kan gaan.

En natuurlijk kun je je verhaal delen op ons forum.

Intimidatie

Hulp

Voel je je geïntimideerd en heb je hulp nodig? Als het geen haast heeft, dan kun je bellen met de Politie op 0900-8844. Heeft het wel haast, dan bel je natuurlijk 112. Ook als je twijfelt. Verder kun je terecht bij de Kindertelefoon (tot 18 jaar), Allesoke.nl (18-24 jaar), Slachtofferhulp, Verbreekdestilte en bij een jongerenwerker bij jou in de buurt.

Meer informatie

Slachtofferwijzer.nl

Slachtofferhulp.nl

Expertinfo: loverboy

Flyer Stichting stop straatintimidatie (PDF)

Expertinformatie: bedreiging en intimidatie

Expertinformatie: geweld op straat

Hieronder nog een filmpje van BOOS over straatintimidatie;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.