Als er iemand doodgaat…

Heb je ooit een huisdier gehad dat doodging? Verdrietig is dat… Je begraaft hem in de tuin op een mooie plek of je zet een foto op je nachtkastje. Zo zal jij hem nooit vergeten. Of misschien is je opa of oma wel overleden, een vriendin of een van je ouders. Het hoort bij het leven, maar het kan heel moeilijk zijn om ermee om te gaan.

Rouwen

Natuurlijk mag iemand van wie je houdt niet doodgaan of weggaan. Het klopt niet, het is niet eerlijk, het slaat nergens op. Je bent verdrietig, boos of in de war. Of je voelt juist niets terwijl je eigenlijk vindt dat je heel verdrietig moet zijn. Je bent in de rouw. Rouwen doe je niet alleen met je emoties, maar met je hele lijf. Je bent bijvoorbeeld moe, ziek of heel erg gespannen. Het kan ook zijn dat je bijna niet slaapt of dat je heel veel of juist heel weinig eet.

Stop het niet weg

Je wilt niet verdrietig zijn. Je wilt verder gaan met je leven zoals het was en probeert er niet aan te denken. Maar je kunt niet voor jouw verdriet weglopen. Het verdriet blijft ergens in jou zitten. Ook al probeer je er niet aan te denken, het kan gebeuren dat je toevallig een foto ziet van je overleden vriend. Of iemand vraagt simpelweg hoe het met je gaat. Dit kan al jouw (oude) verdriet naar boven halen. Laat het er maar uit, dat is sowieso beter dan alles binnenhouden.

Neem de tijd en zoek steun

Bij de een duurt rouwen langer dan bij de ander. Neem dus vooral de tijd die jij nodig hebt. Het helpt ook als je steun zoekt. Bijvoorbeeld bij familie, vrienden of klasgenoten. Praat erover, ook al is het soms moeilijk. Dat lucht op! Je kunt ook je gevoelens uiten door bijvoorbeeld te tekenen, schilderen, zingen, schrijven of dansen. Misschien wil je graag iets moois maken voor jouw overleden opa of oma.

Geef het een plek

Verlies is voor iedereen anders en niemand rouwt dan ook op dezelfde manier. Dat je het een plek geeft wil niet zeggen dat het verdriet om jouw overleden oma over is. Jouw oma komt niet meer terug, dus moet je leren om met jouw verdriet te leven.

Blijf bij jezelf

Het is hartstikke belangrijk om bij jezelf te blijven en jezelf tijd te gunnen. Jij mag verdrietig zijn en jouw verdriet mag je uiten wanneer jij wilt of wanneer het er nou eenmaal uitkomt. Je kunt het beste over je verdriet praten, wanneer jij daaraan toe bent.

Heb je veel vragen?

Op de website Voor Jonge Helden vind je veel interessante filmpjes die antwoord geven op alle mogelijke vragen die je kunt hebben, zoals de vraag of je iemand die dood is aan mag raken.

Anoniem praten

Heb je het gevoel dat je bij niemand terecht kunt of wil je liever met iemand praten die je niet kent? Dan kun je chatten of anoniem bellen met de Kindertelefoon (0800-0432). En wellicht is Stichting Achter de Regenboog iets voor jou. Zij organiseren o.a. lotgenoten weekeinden voor kinderen en jongeren.

Foto meisjes: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.