Ramadan in corona tijd

Donderdagavond 23 april begint de ramadan. Een speciale maand in de islamitische kalender. Dit jaar kan er niet samen worden gebeden. Ook zal er geen groot Suikerfeest zijn na afloop van de ramadan.

Wat doe je (niet) tijdens de ramadan?

Zoals je weet onthouden moslims zich tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, roken en seks. Er wordt gegeten voordat de zon opkomt (06.23 uur op 24 april), dit wordt de Suhoor genoemd. Na zonsondergang (20.54 uur) wordt samen met familie weer gegeten. Dit heet de Iftar. Iedereen neemt iets te eten mee, zodat de tafel vol staat met lekkers.

Door de maatregelen tegen corona kun je niet samen bidden. Ook kun je niet met de hele familie samen eten. De ramadan wordt dit jaar anders dan anders.

Azzedine Karrat imam van Islamitisch cultureel centrum Leidse Rijn zei op 30 maart hier nog erg aan te moeten wennen. Wel biedt het gelovigen een mooie kans om 'los van instanties de eigen band met god te versterken', zegt hij.

Als corona ons scheidt, dan brengt ramadan ons weer bij elkaar!

Waarom vasten moslims tijdens de ramadan?

Ramadan gaat niet alleen over niet eten en drinken, maar juist vooral over het achterliggende idee. Door te vasten vecht je namelijk tegen je eigen zwakheden en werk je aan zelfdiscipline. Dit betekent dat je leert jezelf te beheersen. Verder bedank je op deze manier Allah voor alles wat hij je gegeven heeft en versterk je je band met hem.

De ramadan is een tijd om over jezelf na te denken. Wat zijn jouw tekortkomingen? Wat zijn je kwaliteiten? Met welke intentie doe je de dingen? Hoe kun je een betere versie van jezelf worden? De lezing hieronder van Imam Azzedine Karrat is ook voor niet moslims interessant. Het maakt duidelijk waar de ramadan over gaat.

Chiapudding voor suhoor/ontbijt!

Goed en gezond eten is tijdens de ramadan extra belangrijk. De healthy sisters helpen daarbij.

Het einde van de ramadan: het Suikerfeest

Het Suikerfeest wordt Ied-ul-Fitr genoemd. Dit feest – dit jaar op 23 mei – is de beloning voor het volhouden van de ramadan. Het duurt drie dagen en wordt samen met de familie gevierd met lekker eten. Ook gaan veel moslims normaal gesproken naar de bioscoop. Moslims dragen hun mooiste kleren en gaan naar de moskee voor een gezamenlijk gebed. Ook dat zal dit jaar allemaal anders zijn.

Tips tijdens de ramadan:

  1. Drink voor zonsopgang veel water, zo kom je de dag beter door!
  2. Eet gezond, niet te veel en niet te snel
  3. Verspil niet te veel energie, dus doe lekker rustig aan.
  4. Ga wat doen, maar kijk geen televisie (want dan heb je meer zin in eten)
  5. Zoek creatieve manieren om bijvoorbeeld online toch bij elkaar te zijn

En belangrijk: houd je aan de maatregelen tegen corona.

Meer lezen?

NOS: Hoe ziet de ramadan er dit jaar wereldwijd uit?

NOS: Oproep om geen familiebijeenkomsten te houden tijdens ramadan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.