Online shamen

Via social media deel je foto's en video's van jezelf. Soms deel je iets met al je volgers, soms stuur je iets naar iemand privé. Maar wat nou als je privé een pikante foto deelt en deze heel het internet overgaat? Mensen zien je foto's en lachen of schelden je uit. Dan heb je te maken met online exposen (het delen van de foto's) en shamen (het uitschelden). Ook kun je te maken krijgen met sextortion, dit is wanneer je wordt afgeperst met naaktfoto’s of video’s.

Mensen, Emotie, Dramatische, Vrouwelijke, Vrouw

Hoe gebeurt het shamen en exposen?

Denk goed na voordat je een pikante foto of video naar iemand stuurt, ook naar je partner. Want stel dat jouw relatie uitgaat, dan heeft je ex jouw foto nog. En stel dat je ex die vervolgens doorstuurt? Dan zou het zo maar kunnen dat iemand de foto of video oppikt en die naar een Telegram-groep stuurt. Daar kan dan ook jouw Instagram account of telefoonnummer bij worden gestuurd. Dan kan iedereen jou opzoeken en confronteren met je foto's.

Hoe kan ik dit voorkomen?

Hieronder geven we een aantal tips om dit te voorkomen:

  • Als je naaktfoto's stuurt zorg dan altijd dat je onherkenbaar bent. Laat je gezicht buiten beeld of plak er iets voor.
  • Spreek met je partner af dat jullie alles steeds verwijderen. Af en toe kan je dit ook van elkaar controleren.
  • Altijd dubbelchecken naar wie je het stuurt! Zo komen je foto's nooit bij de verkeerde mensen terecht.
  • Laat je nooit opdringen. Stuur alleen foto's als je dat zelf wilt.

In de video hieronder geeft Emma Wortelboer nog wat extra tips waarmee jij op een veilige manier naaktfoto's kan sturen.

Wat als het toch fout is gegaan?

Zelfs als je voorzichtig omgaat met foto's sturen kan het misgaan. Je maakt een foutje of iemand schendt je vertrouwen. Je kan dan de volgende dingen doen:

  • Ga naar Meldknop.nl of Helpwanted.nl. Op deze sites staan meer tips én kun je praten over jouw situatie. Zij helpen je echt.
  • Doe aangifte. Als iemand jouw foto's doorstuurt of deze op internet zet dan is diegene strafbaar.
  • Maak screenshots van chats en pagina's met jouw foto's als bewijs. Probeer deze daarna weg te halen door bijvoorbeeld te rapporteren.
  • Praat erover. met mensen in je omgeving zoals een volwassene, je school of vrienden en familie.
  • Onthoud dat je niet de enige bent en dat het nooit jouw schuld is.
  • Gebruik de rapporteer-functie van Facebook om iemand een bericht te sturen die iets geplaatst heeft.

Strafbaar

Het doorsturen van een naaktfoto kan je een strafblad of zelfs een zedenaantekening opleveren. Hier kun je nog lang last van hebben, bijvoorbeeld als je een 'Verklaring Omtrent het Gedrag' aanvraagt voor een toekomstige werkgever. Ook als jij het als ‘grapje’ verspreid, kan het dus ernstige gevolgen hebben. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor jou.

Op 1 januari 2020 is er een wet in werking gegaan waarin wraakporno strafbaar wordt gesteld. Het is verboden om naaktafbeeldingen van anderen te delen als je weet dat het delen ervan nadelig is voor het slachtoffer.

Depressief meisje

Meer info

Meer informatie over dit onderwerp in onze thema's:

Of kijk op de volgende sites voor nog veel meer tips, informatie en adviezen over vervelende filmpjes:

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.