Stagediscriminatie, wat kan je doen?

Wanneer je een stageplek zoekt, dan verwacht je dat je beoordeeld wordt op zaken zoals, prestaties op school, de vakken die je volgt en wat je weet over je stageplek. Maar toch gebeurt het nog heel vaak dat jongeren beoordeeld worden op hun huidskleur, religie en andere kenmerken die helemaal niet van toepassing zijn voor hun stage. Dit is onacceptabel. Daarom is nu de #KIESMIJ campagne gestart.

Kies mij poster

#KIESMIJ

Stagediscriminatie komt veel voor. Zo vertelt Noah Hajji aan NOS Stories hoe hij naar verschillende bedrijven twee keer dezelfde stagebrief heeft gestuurd. De ene keer sloot hij de brief af met zijn vaders achternaam 'Hajji', en de andere keer met zijn moeders achternaam 'Overvest'. Noah merkte dat hij veel meer reacties en positieve feedback kreeg met zijn moeders achternaam, dan met zijn vaders achternaam.

Ervaar jij discriminatie, bespreek dit dan met je ouders/verzorgers of met je studiebegeleider. Vervolgens beslis je of je hier een melding van wilt maken. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Dat lees je allemaal op kiesmij.nl. Maar erover praten helpt echt ook al!

Mourad filmde zichzelf naar een stageplek

Bij Mourad waren sollicitatiebrieven nooit een succes. Door te solliciteren op video kreeg hij wél een stageplek. Bekijk het filmpje om te zien hoe hij dat heeft gedaan.

Wat kun je doen?

Bijna één op de vier MBO studenten vermoed in aanraking te zijn gekomen met stagediscriminatie. Wat moet je doen wanneer jij hier last van hebt?

  • Kun je geen stage vinden? Denk dan eens aan een videosollicitatie. Misschien praat je wel makkelijker dan je schrijft? En in een video kun je vooroordelen makkelijker wegnemen.
  • Neem contact op met je Mentor, stagebegeleider, of een andere docent, zij weten het beste hoe je deze situatie moet aanpakken.
  • Gewoon erover praten helpt ook. Het is belangrijk dat anderen van jouw situatie weten.
  • Registreer jouw situatie bij het SBB meldpunt voor stage discriminatie, of maak op een andere manier een melding.
  • Bewaar alle mailtjes en andere documenten die je stageplek je gestuurd heeft, deze kunnen later nog van pas komen
  • Ga niet gelijk klagen op social media. Het is beter om je situatie zo professioneel mogelijk op te lossen, Social media is echt een laatste redmiddel.

Meer informatie

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.