Pro-ana: levensgevaarlijk!

Wat is pro-ana?

Pro-ana (pro=voor, ana= anorexia) is de naam van een groep mensen die vinden dat Anorexia (en ook andere eetstoornissen) een levensstijl is, in plaats van een ziekte. Pro-ana wordt uitgedrukt in websites en blogs, waarbij pro-ana ‘aanhangers’ actief bezig zijn om een ongezonde levensstijl uit te oefenen. Pro-ana gebruikers motiveren elkaar en zichzelf om zo min mogelijk te eten en zoveel mogelijk af te vallen. De meeste pro-ana gebruikers zijn meisjes, maar er zijn zeker ook jongens die deze sites bezoeken.

Pro-ana websites

Op vrijwel alle pro-ana sites en blogs vind je tips en tricks. Dit zijn ongezonde en gevaarlijke tips die je ‘helpen’ om het afvallen makkelijker te maken. Het volgen van deze tips kan dan ook erg schadelijk voor je lichaam zijn. Een paar voorbeelden van tips die worden aangeraden op deze websites:

  • Neem laxeermiddel, zodat je alles eruit poept.

Maar wat er niet bij wordt vermeld is dat het zomaar gebruiken van laxeermiddel gebruiken heel gevaarlijk is. Je maakt namelijk je darmen en darmwand kapot met als gevolg buikpijn, diarree en verstopping. Ook kan je dan niet meer alles eten. Hier kan je voor de rest van je leven aan vast zitten.

  • Steek je vinger in je keel, zodat je al je eten uitkotst.

Ook hierbij wordt niet vermeld dat je vinger in je keel steken erg slecht voor je is. Je beschadigt je keel, je slokdarm en je krijgt er gele tanden van.

Een bekende term binnen de pro-ana wereld, is thinspiration. Dit zijn foto’s of afbeeldingen van veel te dunne en te magere meisjes/jongens, die door pro-ana gebruikers als motivatie gezien worden. Zij hebben een ideaal schoonheidsbeeld in hun hoofd, dat helemaal niet realistisch is.

De gevolgen van een pro-ana site?

Het gebruik van pro-ana kan zowel mentaal als lichamelijk erg schadelijk zijn. Vaak krijg je zelfs een waarschuwing wanneer je op een pro-ana website komt. In deze waarschuwing staat dat de site gevaarlijk is en of je wel zeker weet dat je de site wil bezoeken. Onderschat pro-ana dus niet. Iedereen kan er negatieve gevolgen aan overhouden, ook als je geen eetstoornis hebt. Pro-ana sites worden vaak gezien als verslavend. Deze pro-ana sites werken namelijk zo erg in op je manier van denken, dat het de kans op een eetstoornis vergroot of verergert.

Behalve dat actief gebruik van pro-ana sites je mentaal kunnen beïnvloeden, kan het gevolgen hebben op je sociale leven. Pro-ana aanhangers kunnen afstandelijker worden naar hun familie en vrienden toe, waardoor ze eenzaam worden, en ze doen het minder goed op school omdat ze weinig concentratie hebben.

Wanneer je de tips volgt is de kans op lichamelijke gevolgen groot. Door het gewichtsverlies, het eventuele overgeven en pillengebruik kan het serieuze gevolgen hebben voor je lichaam zoals: zoals: keelpijn, moeheid, duizeligheid, een futloos gevoel, flauwvallen en buikpijn.

Op lange termijn kan je lichaamstemperatuur dalen waardoor je last kan krijgen van: het constant koud hebben, een lage bloeddruk, haaruitval en zelfs hartproblemen. Ook kun je onvruchtbaar worden. Uiteindelijk kan je er zelfs aan sterven.

Hulp

Herken jij jezelf hier in of ken je iemand die een eetstoornis heeft of pro-ana websites bezoekt? Praat er dan over met een vertrouwenspersoon of schoolmaatschappelijk werker. Onthoud dat pro-ana levensgevaarlijk is.

Foto appel: schnappischnap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.