Hoe help ik mijn vriend(in)?

Het kan gebeuren dat een vriend(in) van je iets naars overkomt. Er kan een dierbare van hem of haar sterven, degene krijgt te maken met (huiselijk) geweld of seksueel misbruik. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waarbij je vriend of vriendin hulp kan gebruiken. Veel nare gebeurtenissen kan iemand niet alleen verwerken. Jij kan daarbij helpen!

Wat kan jij doen?

Wanneer je denkt dat iemand jouw hulp of steun kan gebruiken, kun je laten merken dat je bezorgd bent en open staat voor een gesprek. Hoor hem zeker niet uit! Geef aan dat je hem gelooft en dat hij je kunt vertrouwen. Laat hem zijn eigen verhaal vertellen. Dat kan heel erg helpen om het hart te luchten: gewoon kunnen zeggen wat je vindt en emoties even de vrije loop laten. Steun je vriend.

Samen iets doen

Zorg ervoor dat je vriend of vriendin zich niet afsluit van de rest van de wereld. Probeer hem of haar af te leiden door samen wat leuks te doen. Ga lekker shoppen, iets drinken, een ijsje eten of een filmpje pakken. Hierdoor kan diegene even zijn gedachten verzetten en weer aan fijne dingen denken. Dit kan ook de sfeer creëren voor je vriend of vriendin om jou te vertellen wat hem of haar dwars zit.

Hulp van buitenaf

Wanneer je denkt dat het ernstig is en jullie het niet samen aankunnen, kun je hulp inschakelen van buitenaf. Je vriend is een slachtoffer, en zelf vaak bang, of schaamt zich voor zijn situatie. Daarom is het erg moeilijk om zelf hulp in te schakelen. Jij als ‘buitenstaander’ kan soms ook eerder aanvoelen wanneer deze hulp echt nodig is.

Stichting Slachtofferhulp

Slachtofferhulp is er speciaal voor mensen die advies willen over hun problemen. Slachtofferhulp helpt je vriend (of jou natuurlijk ook) als je iets naars is overkomen:
– op juridisch gebied, bij het doen van aangifte of een bezoek aan de rechter.
– op praktisch gebied, bijvoorbeeld als je wilt weten hoe het zit met de verzekering als je fiets kapot is gegaan na een ongeluk.
– op emotioneel gebied: je kunt met hen praten over wat er is gebeurd. Zo kun je die ervaring beter verwerken. Misschien ben je wel heel bang geworden, kun je niet meer slapen of durf je in het donker niet meer naar buiten.

Voor meer informatie over slachtofferhulp klik hier. http://www.slachtofferhulp.nl/

Ook kan je contact opnemen met de Hear my voice. Zij bieden een luisterend oor bij huiselijk geweld. Je kunt ze bereiken op maandag tot en met vrijdag van 09.00-16.00 uur op 0800-3200032

Foto: Helga Weber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.