Roze Ouders

Ken je iemand met roze ouders of heb je zelf roze ouders? Roze ouders zijn twee ouders van hetzelfde geslacht die een homoseksuele of lesbische relatie hebben. Je hebt dan twee moeders óf twee vaders. Ook kan er nog een derde ouder in het spel zijn.

Hoe zou het zijn als een vriend(in) roze ouders had?

Het leukste is natuurlijk: Het kind van roze ouders is altijd gewenst en geen ongelukje.

Gaat het er anders aan toe in een gezin met twee moeders of vaders? Mist je vriend(in) dan een vrouwelijk of mannelijk rolmodel? Het blijkt dat jongens helemaal geen mannelijk rolmodel nodig hebben en meiden geen vrouwelijk rolmodel nodig hebben om gezond te worden. Het gaat om de kwaliteit van het ouderschap. Je vriend(in) is dus net zo gelukkig als iemand met één vader en één moeder. Ook zijn of haar ontwikkeling verloopt gewoon normaal. Een onderzoek liet zien dat kinderen van roze ouders zelfs een hogere score hadden voor gezondheid.

Wat wel lastig kan zijn voor je vriend is dat er veel vooroordelen zijn over roze ouders. Er kunnen vervelende of discriminerende opmerkingen worden gemaakt en niet iedereen zal de situatie snappen. Vaak helpt het om mensen uit te leggen hoe dit zit, zoals dit meisje doet.

Vaak wordt gedacht dat je als kind van roze ouders zelf ook lesbienne of homo wordt. Dit is zeker niet het geval. Kinderen van roze ouders maken zich juist minder zorgen over hun geaardheid.

Hoe krijgen roze ouders kinderen?

Voor een homoseksueel of lesbisch koppel is het krijgen van kinderen lastiger. Als lesbisch koppel kan één van de twee ervoor kiezen om zelf zwanger te worden met behulp van een bekende of anonieme donor. Voor een homostel werkt dit niet zo. Zij kunnen gebruik maken van een draagmoeder, een vrouw die voor hun een kind draagt. Draagmoederschap is niet verboden in Nederland, maar je mag jezelf niet promoten als draagmoeder. De draagmoeder kan een bekende of onbekende zijn en mag hiervoor betaald worden.
Adoptie
Adopteren kan ook. Dan gaan beiden ouders een lang traject in waar gekeken wordt of ze er geschikt voor zijn. Helaas staan niet alle landen toe dat kinderen door een lesbisch of homoseksueel koppel geadopteerd worden.

Als je vriend geadopteerd is of verwekt met behulp van een anonieme donor kan hij zich afvragen wie zijn biologische vader of moeder is. Vanaf 16 jaar kan hij contact zoeken met de anonieme donor. Bij adoptie is dit lastiger want de biologische ouders zijn niet altijd bekend.

Kan je wettelijk twee moeders of vaders hebben?Law

Ja, dit kan in Nederland. De tweede moeder of vader kan wettelijk geregistreerd ouder worden. Als de geboortemoeder getrouwd is met de tweede moeder dan is deze moeder automatisch ook ouder.

Wanneer een homoseksueel koppel gebruik maakt van een draagmoeder dan moet de draagmoeder eerst afstand doen van haar juridische ouderschap voordat het stel het kind kan adopteren. In sommige gevallen raakt de draagmoeder zo gehecht aan het kind dat ze geen afstand wil doen van het ouderschap. Dit kan voor problemen zorgen.

Als je echt wilt weten hoe het is om roze ouders te hebben dan kan je dit het beste aan je vriend vragen. Hoe lijkt het jou om roze ouders te hebben? En als je roze ouders hebt hoe ervaar jij dit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.