Ontspannen is gezond

Ontspannen is moeilijk. Het leven is erg stressvol. Als je even vrije tijd hebt, vul je dit vaak met social media of een serie kijken. Is dat dan echt ontspannen? En waarom is ontspannen zo belangrijk?

Waarom zou ik me ontspannen?

We hebben het allemaal druk met de dagelijkse dingen. RelaxHierdoor leef je vaak op de automatische piloot. Je staat op, kleed je aan, ontbijt, fietst naar school en ’s avonds hang je op de bank. Vaak ben je in je hoofd bezig met iets anders. Met de deadlines van school, je werk, je vrienden of dingen die je nog moet doen voor je studie. Dit zorgt voor stress. Een beetje stress kan motiverend werken maar veel stress is ongezond.

Ontspanning zorgt ervoor dat je in het moment leeft en even iets doet wat geen stress oplevert. Je wordt je bewust van hoe het met je gaat en kunt de spanning van toetsen of van werk van je af zetten. Ontspannen is prettig en heeft veel voordelen. Je kan je erna veel beter concentreren waardoor je makkelijker informatie opneemt. Even ontspannen zorgt dus voor een beter resultaat dan alsmaar door te werken. Ook zorgt ontspannen ervoor dat je minder snel ziek wordt en beter slaapt.

Meisje luistert naar muziekHoe ontspan je?

Iedereen ontspant op een andere manier. Wat voor de een rustgevend werkt kan voor de ander juist stress opleveren. Om erachter te komen of iets voor jou werkt moet je het uitproberen. Het lijkt ontspannend om op je mobiel te spelen, maar dit is het voor niemand. Er komen veel prikkels binnen waardoor je hersenen hard moeten werken en niet ontspannen. Over het algemeen werkt lezen ontspannend. Zorg wel voor voldoende licht en neem een relaxte houding aan. Muziek luisteren of maken, ook door te zingen, zorgt ervoor dat je stress kunt loslaten. Ook aan je brommer sleutelen, armbandjes maken of een lekkere taart bakken kan relaxed zijn. Veel mensen gebruiken bewegen om tot rust te komen. Door een eindje te gaan lopen in de buitenlucht maak je je hoofd leeg. Ook kan intensief sporten voor ontspanning zorgen.

Ontspanningsoefeningen

Wat je doet maakt eigenlijk niet uit als je je hoofd maar leeg maakt. Je ontspanning kun je ook vinden door het doen van ontspanningsoefeningen. Hieronder staan een paar voorbeelden:

Mindfulness

Mindfulness probeert je volledig bewust te maken van het hier-en-nu. Je richt je aandacht en concentratie volledig op één ding. Mindfulness is een vaardigheid die je kan oefenen. Je kan een cursus volgen – Google maar eens Mindfulness en je plaatsnaam – of je kunt zelf aan de slag gaan. Via YouTube zijn heel veel oefeningen te vinden, zoals deze korte oefening van 3 minuten maar ook langere oefeningen. Er is zelfs een mindfulness-app voor jongeren.

Yoga

Yoga is lichamelijk en geestelijk ontspannend. Het is ook een goede manier om je lichaamshouding te verbeteren en kracht te ontwikkelen. Het is natuurlijk niet slim om gelijk met moeilijke posities te beginnen. Hier vind je een duidelijk filmpje voor beginners.

MediterenMediteren

Mediteren helpt je te ontspannen en overzicht te krijgen in je leven. Tijdens mediteren concentreer je je op je ademhaling. Je doet niks met je gedachtes. Je laat ze komen en gaan.

Bodyscan

Bodyscan is een oefening van meditatie. Je gaat met je aandacht naar verschillende delen van je lichaam. Luister hier naar de bodyscan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.