Scheidende ouders

In Expeditie Scheiding vraagt de presentator in het wilde weg aan mensen of hun ouders gescheiden zijn. Misschien zou je denken dat hij dan héél veel mensen moet vragen, voordat hij een kind van gescheiden ouders tegen komt, maar dat valt wel mee. In Nederland zijn er namelijk heel veel ouders gescheiden. Meer dan 30 procent van de huwelijken gaat namelijk uiteindelijk uit elkaar. Zijn jou ouders gescheiden, of gaan ze scheiden? Bekijk dan vooral dit thema om hier meer over te weten te komen.

 

 

 

 

Wat is een scheiding?

Je ouders gaan scheiden als ze het met elkaar uit maken, terwijl ze hiervoor wel gewoon bij elkaar waren. Scheiden betekent letterlijk, uit elkaar halen. Als je ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap (lijkt op trouwen, maar dan een beetje anders), en ze willen dan uit elkaar, dan moet dat met een rechter en een advocaat. Deze regelen de wettelijke scheiding, en helpen mee met het verdelen van spullen en met de vraag: wat doen we met de kinderen? Waren je ouders wel samen, maar niet getrouwd, dan is er geen rechter nodig.

 

 

 

 

Wat gebeurd er als mijn ouders scheiden?

Als je ouders gaan scheiden veranderd er heel veel. Hieronder zetten we op een rijtje wat je een beetje kan verwachten:

  1. Een van je ouders, of allebei je ouders, gaan ergens anders wonen. Met een beetje mazzel blijven pap en mam bij elkaar in de buurt wonen, maar als je pech hebt verhuist een van de twee wel ver weg. Misschien moet je zelfs wisselen van school!
  2. Er wordt beslist hoe vaak je bij welke ouder bent. Vaak is dit ieder weekend bij één ouder, en door de week bij de ander. Of je gaat maar om het weekend. De meeste kinderen zijn dan vaker bij hun moeder dan bij hun vader. Ook heb je steeds vaker dat je iedere week wisselt, zodat je beide ouders even vaak ziet. Dat heet co-ouderschap.
  3. Misschien krijgt een van je ouders, of beide ouders, wel een nieuwe liefde. Het kan ook zijn dat de nieuwe vriend of vriendin ook kinderen heeft. Dit is mega wennen en soms een beetje gek.

 

Stiefmoeders- en vaders

In veel gevallen krijgen gescheiden ouders een nieuwe partner. Als jij ook plots maar gewoon moet accepteren dat je ouders een nieuw ‘gelukkig gezin’ zijn begonnen, terwijl dat voor jou niet hoefde, kan dat heel moeilijk zijn. De stiefouder is je echte ouder niet, maar misschien proberen ze je wel te vertellen wat je moet doen. Misschien vind je de nieuwe partner helemaal niet aardig! En dan?

  • Probeer leuke dingen te doen met je stiefouder. Probeer samen een band op te bouwen en elkaar te leren kennen. Dat maakt het makkelijker om samen in een huis te wonen en met elkaar om te gaan.
  • Praat er zo veel mogelijk over met je eigen moeder of vader. Geef het aan als je het lastig vindt dat de nieuwe partner jouw commandeert of dat überhaupt dat hij of zij nu door je huis wandelt. Je hoeft hierbij niet meteen boos te worden op je vader of moeder. Probeer je ouders duidelijk te maken dat jij ook wilt dat het thuis gezellig blijft.
  • Praat met je stiefmoeder of -vader. Vertel hem of haar ook wat je lastig vindt, zonder meteen boos te worden. Jullie moeten allebei aan elkaar wennen, en daarin kunnen jullie maar beter samenwerken.
  • Probeer ook aan je nieuwe stiefouder te vragen hoe hij of zij vindt dat het gaat.

Maar soms, heb je alles geprobeerd, en blijft de band tussen jouw en de ander slecht. Je moeder of vader vindt dat je naar zijn/haar partner moet luisteren en de partner van je ouder doet totaal niet zijn best om het jou ook een beetje naar de zin te maken. Niet alle mensen zijn leuk helaas.

….geen oplossing…

 

 

 

 

Vechtscheiding

Vaak als ouders gaan scheiden, houden ze goed contact. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Misschien hebben jou ouders wel al jaren ruzie, en zit jij er midden in. Vechtscheidingen heeft alleen maar verliezers. Maar hoe zorg je er nu voor, dat jij zo min mogelijk last hebt van hun gedoe?

  • Jij bent geen levend dagboek voor je ouders. Als je ouders bij jou klagen over elkaar, laat dan weten dat je het liever niet hoort. Je ouders kunnen deze informatie beter kwijt bij hun vrienden, hun ouders of desnoods in een dagboek, maar jij hoeft het niet te horen.
  • Je bent geen postduif. “zeg maar tegen je vader dat hij…” zegt je moeder tegen je. Nee! Als je ouders iets tegen elkaar willen zeggen, dan bellen ze elkaar maar. Laat je ouders weten dat je niet tussen hun beide in wilt komen en dus geen boodschappen gaat doorgeven.
  • Praat er over met iemand. Je hebt maar twee ouders, en net die twee mensen kunnen elkaar nu niet uitstaan. Dat is heel verdrietig en kan je boos maken. Probeer het hier met iemand anders over te hebben, bijvoorbeeld een mentor op school of een vertrouwenspersoon.

 

 

Boos op je ouders

Eerst had je een normaal gezin, totdat het besluit dat jouw ouders hebben genomen, jouw leven op z’n kop zetten! Het is best logisch dat je daar boos over bent. Zeker als een van je ouders besloot om het gezin te verlaten of misschien zelfs is vreemdgegaan. Opnieuw is het hier het beste om dit tegen je ouders te zeggen. Misschien kunnen zij je helpen om de situatie beter te begrijpen. Als je niet met je ouders wilt praten, zoek dan iemand anders om mee te praten en je woede kwijt te kunnen. Reageer de boosheid op je ouders niet af op vrienden of broers en zussen. Zij kunnen er tenslotte niks aan doen.

 

Het is een cliché, maar de scheiding van je ouders is nooit jouw schuld. Voor je ouders sta jij nog steeds op nummer 1, en ook voor hun is scheiden heel zwaar. Uiteindelijk kom je er vanzelf weer overheen en zal je aan de nieuwe situatie wennen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.