Gescheiden ouders! Wat nu?

Herken jij jezelf in de jongeren in dit filmpje? Zijn jouw ouders gescheiden, of gaan scheiden? Je bent niet de enige. Meer dan 30 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding. In dit thema helpen we je met vragen over de scheiding van jou ouders en alles wat daar bij komt kijken.

Wat is een scheiding?

Je ouders gaan scheiden als ze het met elkaar uit maken, terwijl ze hiervoor wel gewoon bij elkaar waren. Scheiden betekent letterlijk, uit elkaar halen. Als je ouders eerst getrouwd waren, verbreken ze dat huwelijk. Als ze niet getrouwd waren, maar gewoon samen, dan gaan ze uit elkaar zonder dat er een huwelijk verbroken wordt.

Wat gebeurt er als mijn ouders scheiden?

Als je ouders gaan scheiden verandert er heel veel. Hieronder zetten we op een rijtje wat je zoal kan verwachten:

  1. Een van je ouders, of allebei je ouders, gaan ergens anders wonen. Met een beetje geluk blijven pap en mam bij elkaar in de buurt wonen, maar als je pech hebt verhuist een van de twee wel ver weg. Misschien moet je zelfs wisselen van school!
  2. Er wordt beslist hoe vaak je bij welke ouder bent. Vaak is dit ieder weekend bij één ouder, en door de week bij de ander. Of je gaat maar om het weekend. De meeste jongeren zijn dan vaker bij hun moeder dan bij hun vader. Ook heb je steeds vaker dat je iedere week wisselt. De ene week bij je vader en de volgende bij je moeder, zodat je beide ouders even vaak ziet.
  3. Misschien krijgt een van je ouders, of beide ouders, wel een nieuwe liefde. Het kan ook zijn dat de nieuwe vriend of vriendin ook kinderen heeft. Dit is mega wennen en soms een beetje gek.

Om dit allemaal voor jezelf makkelijker te maken kan je je ouders vragen of ze jou willen betrekken bij alles wat er gebeurt. Niet bij de ruzies natuurlijk, maar wel bij de veranderingen. Vraag je ouders of ze ook rekening willen houden met jouw mening!

Stiefmoeders- en vaders

In veel gevallen krijgen gescheiden ouders een nieuwe partner. Als jij ook plots maar gewoon moet accepteren dat je ouders een nieuw ‘gelukkig gezin’ zijn begonnen, terwijl dat voor jou niet hoefde, kan dat heel moeilijk zijn.

De stiefouder is je echte ouder niet, maar misschien proberen ze je wel te vertellen wat je moet doen. Misschien vind je de nieuwe partner helemaal niet aardig! En dan?

  • Probeer leuke dingen te doen met je stiefouder. Probeer samen een band op te bouwen en elkaar te leren kennen. Dat maakt het makkelijker om samen in een huis te wonen en met elkaar om te gaan.
  • Praat er zo veel mogelijk over met je eigen moeder of vader. Geef het aan als je het lastig vindt dat de nieuwe partner jou commandeert of überhaupt dat hij of zij nu door je huis wandelt. Je hoeft hierbij niet meteen boos te worden op je vader of moeder. Probeer je ouders duidelijk te maken dat jij ook wilt dat het thuis gezellig blijft.
  • Praat met je stiefmoeder of -vader. Vertel hem of haar ook wat je lastig vindt, zonder meteen boos te worden. Jullie moeten allebei aan elkaar wennen, en daarin kunnen jullie maar beter samenwerken.
  • Probeer ook aan je nieuwe stiefouder te vragen hoe hij of zij vindt dat het gaat.

Maar soms, ook al heb je alles geprobeerd, dan blijft de band tussen jou en de stiefouder toch slecht. Probeer hier dan vooral veel met anderen over te praten en je gevoelens te delen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je nieuwe stiefmoeder of -vader juist heel aardig vindt, maar dat je moeder of vader opnieuw gaat scheiden en jij afscheid moet nemen van deze stiefouder. Weet dat jij dan niet het contact hoeft te verbreken en gewoon met je stiefouder kan blijven praten. Jij hebt er tenslotte ook niet voor gekozen dat ze uit elkaar gaan.

Vechtscheiding

Vaak als ouders gaan scheiden, houden ze goed contact. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Misschien hebben jouw ouders wel al jaren ruzie, en zit jij er midden in. Vechtscheidingen hebben alleen maar verliezers.

Maar hoe zorg je er nu voor dat jij zo min mogelijk last hebt van hun gedoe?

  • Jij bent geen levend dagboek voor je ouders. Als je ouders bij jou klagen over elkaar, laat dan weten dat je het liever niet hoort. Je ouders kunnen deze informatie beter kwijt bij hun vrienden, hun ouders of desnoods in een dagboek, maar jij hoeft het niet te horen.
  • Je bent geen postduif. “zeg maar tegen je vader dat hij…” zegt je moeder tegen je. Nee! Als je ouders iets tegen elkaar willen zeggen, dan bellen ze elkaar maar. Laat je ouders weten dat je niet tussen hen beide in wilt komen en dus geen boodschappen gaat doorgeven.
  • Praat er over met iemand. Je hebt maar twee ouders, en net die twee mensen kunnen elkaar nu niet uitstaan. Dat is heel verdrietig en kan je boos maken. Probeer het hier met iemand anders over te hebben, bijvoorbeeld een mentor op school of een vertrouwenspersoon.

Boos op je ouders

Eerst had je een normaal gezin, totdat het besluit dat jouw ouders hebben genomen, jouw leven op z’n kop zet! Het is best logisch dat je daar boos over bent. Zeker als een van je ouders besloot om het gezin te verlaten of misschien zelfs is vreemdgegaan.

Opnieuw is het hier het beste om dit tegen je ouders te zeggen. Misschien kunnen zij je helpen om de situatie beter te begrijpen. Als je niet met je ouders wilt praten, zoek dan iemand anders om mee te praten en je woede kwijt te kunnen. Reageer de boosheid op je ouders niet af op vrienden of broers en zussen. Zij kunnen er tenslotte niks aan doen.

Het is een cliché, maar de scheiding van je ouders is nooit jouw schuld. Voor je ouders sta jij nog steeds op nummer 1, en ook voor hen is scheiden heel zwaar. Uiteindelijk kom je er vanzelf weer overheen en zal je aan de nieuwe situatie wennen!

Vila Pinedo

Misschien zijn jouw ouders gescheiden of gaan ze scheiden, en heb je niemand om mee te praten of wil je gewoon je verhaal kwijt bij iemand die jou niet kent. Dan kan je terecht bij Vila Pinedo.

Op de website van Vila Pinedo kan je jouw vragen stellen en je aanmelden voor een Buddy. Een Buddy is iemand die zelf gescheiden ouders heeft, maar al gewend is aan de situatie. Je Buddy kan naar je luisteren als je een luisterend oor nodig hebt, maar kan ook advies en steun geven als je dat nodig hebt.

Vila Pinedo heeft ook informatie voor je ouders om te lezen!

Meer info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.