Seksuele intimidatie op staat

Aangeraakt worden zonder toestemming, iemand die tegen je aan staat te dansen zonder dat je dat wil, of lastiggevallen worden op straat. Dit zijn allemaal vormen van seksuele intimidatie. Hoe voorkom je dit of zelfs erger? En mocht je slachtoffer worden, wat kun je dan doen?

1 op de 9

1 op de 9 vrouwelijke studenten in Nederland wordt tijdens hun studententijd slachtoffer van verkrachting. Dit blijkt uit het onderzoek van I&O research. Het merendeel van de slachtoffers heeft aangegeven de dader te kennen van bijvoorbeeld een feestje.

Lastiggevallen worden tijdens het stappen

Een plek waar je meer kwetsbaar bent seksuele intimidatie is tijdens het stappen. In Rotterdam geeft het merendeel van de vrouwen aan last te hebben gehad van ongewenst gedrag. Maar gek genoeg maakt 86 procent hier geen melding van. Onderzoekers denken dat dit komt omdat jongeren het steeds “normaler” vinden en accepteren dat dit gebeurd.

Dingen zoals: “Meiden die zich gewaagd kleden vragen er toch om?” of “Als ze niks wil dan gaat ze toch niet op stap.” Worden vaak gezegd maar zijn gewoon onzin. Iedereen heeft het recht om zich te kleden zoals hij of zij dat wil. Niemand verdient het om wat voor reden dan ook lastiggevallen, betast, of zelfs verkracht te worden.

Tips voor op stap gaan

  • Zorg dat er altijd mensen in de buurt zijn die je vertrouwt.
  • Hou je drankje in de gaten of zorg dat iemand het in de gaten houdt voor jou.
  • Geef je grenzen aan. Het is oké om nee te zeggen!
  • Ontwijk mensen waar je een slecht gevoel bij hebt.

Niet altijd duidelijk

Seksueel misbruik kan ook erg subtiel zijn. Als iemand geweld gebruikt of je dwingt terwijl je 'nee' zegt dan is dit duidelijk. Maar wanneer iemand jou overhaalt terwijl je eigenlijk niet wilt of je dronken voert om seks met je te hebben, is het een stuk minder duidelijk. Blijf daarom altijd goed opletten en ben niet bang om iemand aan te spreken als je het niet vertrouwt.

Zorg dat je niet “die” persoon bent

Je wilt niet de persoon zijn die betrokken is geweest bij een aanranding. Je hebt dan een label waar je de rest van je leven aan vast zit. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je jezelf kent. Weet je dat je je anders gaat gedragen na teveel glaasjes? zorg dan dat je minder drinkt wanneer je uitgaat. Weet je niet precies of een meisje het wel leuk vindt wat je doet? vraag het dan, zo zorg je dat jij niet degene bent die bekend staat als een aanrander.

Ben jij een slachtoffer?

Vaak hebben slachtoffers en daders zelf niet door dat ze betrokken zijn geweest bij een seksueel misdrijf. Iemand is een slachtoffer van een seksueel geweld wanneer ze onder dwang seksuele handelingen moeten uitvoeren, ondergaan of bekijken. Dus niet alleen aanranding is een vorm van seksueel geweld, gedwongen porno moeten kijken valt hier bijvoorbeeld ook onder.

Onvrijwillige seks is ook:

  • Iemand gaat tegen je aan dansen zonder dat je dit wil.
  • Een bekende raakt je aan op een plek waar je dat niet wil.
  • Je vriend is dwingend in bed nadat hij gedronken heeft.
  • Iemand verspreid seksuele foto's van je zonder dat je hier toestemming voor geeft.

Intimidatie

Wat moet je doen als je een slachtoffer bent?

Allereerst moet je beseffen dat het niet jouw fout is. Je had niet een andere route kunnen lopen of je anders kunnen kleden om dit te voorkomen. Je hebt gewoon domweg pech gehad dat dit je overkomen is. Het is verstandig om het er over te hebben met iemand die je vertrouwt. Wanneer je dit hebt gedaan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de politie om de kans te vergroten dat de dader wordt gepakt.

Hulp:

Andere thema's

Of deel jouw verhaal op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.