Gameverslaving

Misschien ben je door het coronavirus wel meer gaan gamen dan normaal. Gamen kan ontspannend, leuk en leerzaam zijn. Het blijkt zelfs dat gamen je snelheid van denken kan verbeteren. Toch is het niet goed voor je om te veel te gamen. Gamen kan net zoals alcohol of drugs leiden tot een verslaving. Wanneer je een gameverslaving hebt kan dat erg veel problemen geven.

Afbeelding fortnite

Hoe ontstaat een gameverslaving?

Een gameverslaving is vergelijkbaar met andere verslavingen zoals een alcohol- of drugsverslaving. Sommige jongeren gamen om hun problemen even te kunnen vergeten. Tijdens het gamen worden je hersenen beïnvloed door hormonen. Deze geven je een goed gevoel en hebben een verslavende werking. Wanneer je stopt met gamen nemen deze hormonen weer af. Dan voel je je slechter en krijg je de neiging om weer te gaan gamen. Op die manier wil je steeds langer doorgaan en kan een gameverslaving ontstaan.

met 2 gamen | Ann Goossens | Flickr

Signalen van een gameverslaving

Als gamen uit de hand dreigt te lopen en je wilt weten of er sprake is van een verslaving, gaat het niet altijd om hoeveel uren per dag of per week het gebeurt. Het gaat erom of jijzelf of je omgeving last hebben van het gedrag.

  • Fysieke klachten als rugklachten, geïrriteerde en droge ogen en RSI-klachten
  • Afspraken op school en werk niet nakomen
  • Bijna geen sociale contacten buiten de virtuele wereld
  • Verstoord dag- en nachtritme
  • Slecht eetpatroon en hygiëne
  • Angst en depressie
  • Niet goed kunnen onderscheiden van verschil tussen de virtuele en echte wereld

Doe de test!

Als een jij je herkent in een paar van de bovenstaande situaties is het verstandig om online een test te doen. Dat kan hier.

Welke mensen zijn gevoelig om gameverslaafd te raken?

Niet iedereen raakt even snel gameverslaafd. Je karakter is van grote invloed op hoeveel jij gamet. Als jij het moeilijk vindt om sociaal contact te leggen, heb je een grotere kans om verslaafd te raken. Ook is het zo dat jongens gemiddeld veel meer gamen dan meisjes en dus ook sneller verslaafd raken. Als laatst is er ook nog een verschil in hoe gevoelig je bent voor verslavingen. Dit verschilt per persoon en geldt net zo goed voor gamen als voor alcohol en drugs.

Wat kan je doen tegen een gameverslaving?

Zolang je weet wanneer je moet stoppen is er eigenlijk niets aan de hand. Probeer goede afspraken te maken met je ouders, zoals de game afsluiten na een paar uurtjes of levels. Of laat hen een gameslot installeren. Als je eigenlijk een ander probleem hebt dat je met gamen probeert te vergeten, is het beter om dat probleem op te lossen. Blijf er niet mee rondlopen: praat met je ouders of met iemand anders die je kan helpen. Wil dit allemaal niet werken, dan kan je altijd professionele hulp inschakelen. Er zijn klinieken op internet te vinden onder het trefwoord 'gameverslaving'. Je kunt ook altijd met een jongerenwerker praten.

Meer informatie:

Thema: Test je gamegedrag

Gamen en gameverslaving

Gameinfo.nl

Of ga naar ons forum en vertel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.