FAQ corona

Geüpdatet: 1 september 2020

Dit zijn veelgestelde vragen over corona. Dit thema wordt steeds geüpdatet.

Wat zijn de maatregelen?

Welke maatregelen gelden tot 1 september?

Wanneer zijn mondkapjes verplicht?

Wat is het dashboard coronavirus?

Hoe maak je een mondkapje?

Hoe gebruik ik mijn niet-medische mondkapje?

Wat is groepsimmuniteit?

Wat bedoelen ze met het reproductiegetal?

Wanneer wordt alles weer normaal?

Mag ik nog een feest organiseren?

Of gewoon met elkaar chillen thuis?

Ze zeggen dat kinderen en jongeren niet veel kans hebben om ziek te worden, of dood te gaan aan het virus. Waarom moet ik dan thuisblijven?

Mag ik nog naar opa en oma?

Kan ik nog naar het (skate)park of buiten zijn met vrienden?

Hebben mondkapjes zin?

Hoe ziek wordt je van corona?

Wanneer ben je besmettelijk?

Wat is corona?

Wat als je denkt dat je het virus hebt?

Waar kan ik terecht als ik zorgen heb?

Er zijn veel spanningen thuis. Wat kan ik doen?

Waar vind ik meer informatie?

Wat zijn de maatregelen?

Dit zijn de maatregelen vanaf 1 september

 • Vermijd drukte.
 • Houd binnen en buiten anderhalve meter afstand (2 armlengtes), tenzij je nog geen 18 bent. Jongeren houden afstand van volwassenen. Voor kinderen tot 12 geldt dat laatste niet
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten of koorts hebt
 • Als jij of een huisgenoot koorts hebt, of last van benauwdheid, dan moeten alle huisgenoten binnen blijven
 • Thuis of in de tuin mogen maximaal 6 mensen ouder dan 12 jaar op bezoek komen. 12+ houdt anderhalve meter afstand
 • Denk je misschien corona te hebben, of ben je verkouden, laat je testen.

Dit mag nu

 • Je mag met iemand uit een ander huishouden in de auto zitten. Het is onverstandig, maar je krijgt geen boete. Advies is om een mondkapje te gebruiken
 • Op de sportclub mogen ouders weer op 1,5 meter afstand langs de lijn staan.
 • Binnen en buitensporten mag voor alle leeftijden, zonder 1,5 meter afstand
 • Sportclubs, sauna's, sportkantines weer open mét 1,5 meter afstand voor 18+
 • Er is geen maximum voor het aantal bezoekers van bijeenkomsten, mits iedereen (ouder dan 18) anderhalve meter afstand kan houden en er vooraf wordt gereserveerd. Lukt reserveren niet dan is het maximumaantal binnen: 100 bezoekers en buiten: 250 bezoekers. Dit geldt dus voor theaters, bioscopen, voetbalstadions (geen spreekkoren!), concerten, buurtbarbecues, verjaardagsfeestjes, bruiloften, kermissen, rommelmarkten, marathons begrafenissen etc.
 • Op de middelbare school 1,5 meter afstand houden van leraren
 • MBO, HBO en Universiteit zijn open, er moet 1,5 meter afstand worden gehouden
 • Mondkapje in het openbaar vervoer verplicht
 • Touringcars en taxis mogen weer helemaal vol

Wat mag nog steeds niet

 • Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.

Dit mocht al weer:

 • Je mocht al weer naar de kapper of schoonheidssalon, mits je vooraf reserveert en geen klachten hebt
 • Rijlessen mochten alweer
 • Je kon al weer naar de bibliotheek of het museum
 • Het binnen en buitenzwembad waren alweer open. Thuis badkleding aantrekken en thuis douchen. Omkleden en naar het toilet kan wel.
 • Het speciaal onderwijs voor leerlingen in de basisschoolleeftijd en het basisonderwijs was alweer helemaal open
 • De kinderopvang en buitenschoolse opvang was alweer open.
 • Bezoek aan verpleeghuizen is sinds 15 juni weer toegestaan, mits er geen corona is en op anderhalve meter afstand.
 • Sanitair van campings en vakantieparken was alweer open

Daarnaast blijft belangrijk:

 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Draai weg van mensen die hoesten of proesten
 • Was je handen goed en regelmatig met zeep
 • Ga geen handen schudden met elkaar
 • Vermijd drukte

Je kunt ook kijken op de website van de Politie

Wanneer zijn mondkapjes verplicht?

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer. Dit terwijl deze volgens het RIVM maar heel beperkt werken en dan vooral om anderen niet te besmetten. Je kunt deze niet-medisch mondkapjes kopen bij de apotheek of drogist. Je hebt mondkapjes voor eenmalig gebruik en kapjes van katoen die je kunt wassen.

Wat is het dashboard coronavirus?

In dit dashboard vind je de cijfers over het aantal positief geteste mensen, het aantal mensen dat is opgenomen in een ziekenhuis en cijfers over hoe het gaat in de verpleeghuizen. Samen laten de cijfers zien hoe het staat met de verspreiding van het coronavirus in Nederland.

Hoe maak je een mondkapje?

Op de website van de Rijksoverheid vind je een instructie hoe je zelf een mondkapje kunt maken. Je kunt ook onderstaand filmpje bekijken.

Hoe gebruik ik mijn niet-medische mondkapje?

 • Was voor het opzetten én na het afzetten van het niet-medische mondkapje je handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
 • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan.
 • Zorg dat je mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het daarna niet meer aan.
 • Draag het niet-medische mondkapje maximaal 3 uur per keer.
 • Bewaar een schoon of gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten zakje of bakje.
 • Was het niet-medisch mondkapje na ieder gebruik op 60 °C op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe.
 • Was je handen nadat je het niet-medische mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
 • Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar.

Lees hier de veelgestelde vragen over mondkapjes op de website van de Rijksoverheid.

Wat is groepsimmuniteit

Als je de ziekte eenmaal hebt gehad, dan kun je – denkt men – niet nogmaals ziek worden en iemand anders besmetten. Je bent dan immuun. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding, dus ook hoe kleiner de kans dat oude en kwetsbare mensen corona krijgen.

corona

Wat bedoelen ze met het reproductiegetal?

Het reproductiegetal vertelt ons hoeveel nieuwe besmettingen er gemiddeld door elk besmet persoon worden veroorzaakt. Het is een maat om aan te geven hoe snel het virus zich verspreid. Dit getal moet onder de 1 blijven om het virus beheersbaar te houden.

Wanneer wordt alles weer normaal?

Volgens een bekende virologe, Marion Koopmans, blijven de gevolgen van corona nog zeker twee jaar voelbaar. Lees ook het thema over de versoepeling van de maatregelen.

Mag ik nog een feest organiseren?

Er mogen maximaal 6 bezoekers van 12 jaar en ouder bij jou thuis of in de tuin komen. Tot 18 jaar hoef je van elkaar geen afstand te houden, maar wél van volwassenen. 18+ houdt afstand.

Of gewoon met elkaar chillen thuis?

Ja, dat mag. Vanaf 18 jaar wel op anderhalve meter afstand. En vergeet niet je handen te wassen enzo.

Ze zeggen dat kinderen en jongeren niet veel kans hebben om ziek te worden, of dood te gaan aan het virus. Waarom moet ik dan thuisblijven?

Het klopt dat jongeren meestal niet zo ziek worden van het virus en het niet zo vaak aan elkaar of aan anderen doorgeven. Toch zijn er ook jongeren op de intensive care beland en kunnen ook jongeren anderen besmetten. Je kunt het virus aan iemand doorgeven, zonder dat je zelf ziek bent.

Zo gaat het nu bij Jochum Myjer thuis….

Mag ik nog naar opa en oma?

Ga liever niet op bezoek als je opa of oma 70 jaar of ouder zijn of als ze een kwetsbare gezondheid hebben. Als je gaat, houd je aan de afstandsregel, was je handen en gebruik je verstand.

Kan ik nog naar het (skate)park of buiten zijn met vrienden?

Ja, dat mag. Denk aan de afstandsregel voor 18+.

Ben je verkouden, blijf dan thuis. Is er iemand thuis verkouden en is deze persoon benauwd of heeft deze koorts, of dan moet iedereen in dat huis thuisblijven.

Hebben mondkapjes zin?

Het RIVM is niet voor het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte. De reden daarvoor is dat ze aan veel eisen moeten voldoen. Veel mondkapjes sluiten neus en mond niet goed af. Je ademt er dan omheen in plaats van doorheen. Er is dan eerder spraken van schijnveiligheid, terwijl de extra bescherming die dit geeft niet zo groot is. Afstand houden is veel belangrijker. En als je ze goed gebruikt, dan helpen ze maar een beetje. Maar goed, ze zijn verplicht in het Openbaar Vervoer.

Hoe ziek wordt je van corona?

Acht van de tien mensen ervaren het als een stevige griep, of merkt er zelfs nauwelijks iets van. Maar je kunt er ook echt goed ziek van worden en last van je longen krijgen. Sommige patiënten verliezen hun reukvermogen of hun concentratie. Net als bij de griep overlijden er voornamelijk mensen die door ouderdom of ziekte een zwakke gezondheid hebben. Jonge mensen met een goede gezondheid zijn meestal binnen een paar weken weer beter. Het hangt er ook vanaf hoe goed ernstig zieke mensen behandeld kunnen worden. In Nederland hebben we gelukkig een erg goede gezondheidszorg, waardoor de kans op overlijden klein is.

In dit artikel lees je meer over de ziekteverschijnselen en symptomen. Dat corona echt een heftige ziekte is blijkt uit het verhaal van Kim (25). Zij weet zeker dat ze corona heeft en is er heel erg ziek van geworden. Toch wordt ze verder niet getest en doen de mensen om haar heen er erg luchtig over.

Sinds kort is er vanuit de Nederlandse ziekenhuizen een app die helpt met vaststellen of je corona hebt. Hiervoor moet je 18 jaar zijn of je ouders vragen.

Wanneer ben je besmettelijk?

Het coronavirus is erg besmettelijk. Veel besmettelijker dan de griep. Het virus verspreidt zich o.a. via druppels in de lucht wanneer je niest en via je handen als je je gezicht aanraakt. Houd daarom minimaal 1,5 m afstand. Dat zijn 2 armlengtes voor volwassenen. Ook is handen wassen belangrijk.

Ook kun je het virus doorgeven, als je zelf nog geen klachten hebt. Anders dan bij een normale griep heeft nog bijna niemand weerstand ontwikkeld tegen dit virus. Vooral ouderen zijn er erg vatbaar voor. Ook zijn er nog geen medicijnen voor ontwikkeld.

Ook milde klachten zoals hoesten kunnen al wijzen op een corona besmetting. Wel ben je waarschijnlijk alleen besmettelijk als je hoest of niest, maar je kunt het virus ook via je handen of via geld oppikken en doorgeven aan iemand anders.

Wat is corona?

De officiële naam voor het coronavirus is Covid-19. Het virus valt onder de virusfamilie corona. Onder de microscoop lijkt het virus een kroontje, oftewel corona te hebben. Vandaar dat het virus het coronavirus wordt genoemd. Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Het virus is voor het eerst opgemerkt in China.

Wat als je denkt dat je het virus hebt?

Als je opeens koorts hebt, of moet hoesten, dan hoef je echt niet bang te zijn. Waarschijnlijk heb je gewoon griep. Zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt en laat je zo snel mogelijk testen.

Waar kan ik terecht als ik zorgen heb?

Elders op deze site staat waar je met je zorgen terecht kunt in je eigen gemeente. Je kunt ook kijken op de pagina 'waar kan ik terecht als ik zorgen heb' van het Nederlands Jeugd Instituut. Ook kun je altijd je huisarts bellen.

Er zijn veel spanningen thuis. Wat kan ik doen?

Kijk op de pagina hierboven en zoek contact met bijvoorbeeld de kindertelefoon, jouw mentor of een jongerenwerker. Zij kunnen met je meedenken over een oplossing.

Waar vind ik meer informatie?

Heb je vragen of wil je je ervaringen delen, ga dan naar ons forum.

Proclaimer: deze informatie is met zorg samengesteld, maar wil je het echt zeker weten, check dan de website van het RIVM, de Rijksoverheid of je eigen school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.