FAQ corona

Geüpdatet: 11 mei 2020

Dit zijn veelgestelde vragen over corona. Dit thema wordt steeds geüpdatet.

Wat zijn de maatregelen?

Welke maatregelen gelden tot 1 september?

Wanneer zijn mondkapjes verplicht?

Hoe maak je een mondkapje?

Hoe gebruik ik mijn niet-medische mondkapje?

Wat is groepsimmuniteit?

Wat bedoelen ze met het reproductiegetal?

Wanneer wordt alles weer normaal?

Mag ik nog een feest organiseren?

Of gewoon met elkaar chillen thuis?

Ze zeggen dat kinderen en jongeren niet veel kans hebben om ziek te worden, of dood te gaan aan het virus. Waarom moet ik dan thuisblijven?

Mag ik nog naar opa en oma?

Kan ik nog naar het (skate)park of buiten zijn met vrienden?

Hebben mondkapjes zin?

Hoe ziek wordt je van corona?

Wanneer ben je besmettelijk?

Wat is corona?

Wat als je denkt dat je het virus hebt?

Heb ik nog schoolvakantie?

Waar kan ik terecht als ik zorgen heb?

Er zijn veel spanningen thuis. Wat kan ik doen?

Waar vind ik meer informatie?

Wat zijn de maatregelen?

De maatregelen van het Rijk worden per 11 mei versoepeld. Bekijk hier een schematisch overzicht.

Wat blijft:

 • Houd anderhalve meter afstand
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt
 • Als een familielid koorts heeft, of last van benauwdheid, dan moet het hele gezin binnen blijven
 • Thuis mogen maximaal drie mensen op bezoek komen. Houdt anderhalve meter afstand

Wat verandert:

 • Blijf zo veel mogelijk binnen wordt blijf uit de buurt van plekken waar het druk is.

Vanaf 11 mei

 • Mag je buiten met maximaal 10 mensen sporten of bij elkaar zijn, mits je anderhalve meter afstand houdt
 • Mag je weer naar de kapper of de schoonheidssalon, mits je vooraf reserveert en geen klachten hebt
 • Je kunt weer verder met je rijlessen
 • De basisscholen gaan deels open
 • Je kunt weer naar de bibliotheek
 • Het binnenzwembad mag weer open
 • Het speciaal onderwijs gaat voor leerlingen in de basisschoolleeftijd weer helemaal open
 • De kinderopvang gaat weer open. BSO's en VSO's zullen 'het ritme van de scholen volgen'
 • Bezoek aan verpleeghuizen blijft niet toegestaan. Wel wordt er een proef gedaan met 24 verpleeghuizen waar dit wel mag

Vanaf 1 juni

 • Vanaf 1 juni gaan de scholen voor voortgezet onderwijs open
 • Je kunt weer een terrasje pakken, naar een restaurant of bioscoop. Mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zoals anderhalve meter afstand houden en maximaal 30 personen
 • Het openbaar vervoer rijdt weer volgens normale dienstregeling, maar vervoert maar 40% van de mensen die het normaal vervoert. Het dragen van een niet medisch mondkapje in het OV is verplicht. Maak alleen gebruik van het OV als het echt nodig is

Verwachting per 15 juni

 • Als het virus onder controle blijft, dan kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Vanaf 1 juli

 • Campings en vakantieparken gaan weer open
 • Restaurants, theaters en bioscopen mogen dan maximaal 100 mensen binnen hebben

Wat al wel weer mocht

 • Kinderen tot 12 jaar mogen in de buitenlucht spelen en sporten zonder de anderhalve meter beperking. Geen ouders langs de lijn, thuis douchen
 • Jongeren mochten alweer buiten sporten, als dat met anderhalve meter afstand kan. Wedstrijden mogen niet. Geen ouders langs de lijn en thuis douchen

Daarnaast blijft belangrijk:

 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Draai weg van mensen die hoesten of proesten
 • Was je handen goed en regelmatig met zeep
 • Ga geen handen schudden met elkaar
 • Vermijd drukte

Je kunt ook kijken op de website van de Rijksoverheid

Welke maatregelen gelden tot 1 september?

Evenementen zoals festivals, optredens, rommelmarkten, kermissen en marathons zijn tot 1 september verboden. Dit betekent ook geen betaald voetbal.

Begrafenissen, crematies en huwelijken, kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten mogen doorgaan. Vanaf 1 juni met maximaal 30 mensen; vanaf 1 juli met maximaal 100 mensen. Wel altijd anderhalve meter afstand.

Wanneer zijn mondkapjes verplicht?

Mondkapjes zijn vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer. Dit terwijl deze volgens het RIVM maar heel beperkt werken en dan vooral om anderen niet te besmetten. Je kunt deze niet-medisch mondkapjes kopen bij de apotheek of drogist. Je hebt mondkapjes voor eenmalig gebruik en kapjes van katoen die je kunt wassen.

Hoe maak je een mondkapje?

Op de website van de Rijksoverheid vind je een instructie hoe je zelf een mondkapje kunt maken. Je kunt ook onderstaand filmpje bekijken.

Hoe gebruik ik mijn niet-medische mondkapje?

 • Was voor het opzetten én na het afzetten van het niet-medische mondkapje je handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
 • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan.
 • Zorg dat je mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het daarna niet meer aan.
 • Draag het niet-medische mondkapje maximaal 3 uur per keer.
 • Bewaar een schoon of gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten zakje of bakje.
 • Was het niet-medisch mondkapje na ieder gebruik op 60 °C op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe.
 • Was je handen nadat je het niet-medische mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
 • Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar.

Lees hier de veelgestelde vragen over mondkapjes op de website van de Rijksoverheid.

Wat is groepsimmuniteit

Als je de ziekte eenmaal hebt gehad, dan kun je – denkt men – niet nogmaals ziek worden en iemand anders besmetten. Je bent dan immuun. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding, dus ook hoe kleiner de kans dat oude en kwetsbare mensen corona krijgen.

corona

Wat bedoelen ze met het reproductiegetal?

Het reproductiegetal vertelt ons hoeveel nieuwe besmettingen er gemiddeld door elk besmet persoon worden veroorzaakt. Het is een maat om aan te geven hoe snel het virus zich verspreid. Dit getal moet onder de 1 blijven om het virus beheersbaar te houden.

Wanneer wordt alles weer normaal?

Volgens een bekende virologe, Marion Koopmans, blijven de gevolgen van corona nog zeker twee jaar voelbaar. Lees ook het thema over de versoepeling van de maatregelen.

Mag ik nog een feest organiseren?

Nee, een feest(je) waar meerdere vrienden komen mag niet meer. Er mogen maximaal drie personen bij jou thuis komen en blijf daarbij op anderhalve meter afstand.

De kans bestaat dat jullie het virus aan elkaar geven. Dat is voor jullie waarschijnlijk niet heel ernstig, omdat jullie jong en gezond zijn. Maar als een van jullie iemand anders besmet, dan kan dat gevaarlijk zijn. Overigens kunnen ook jonge gezonde mensen goed ziek worden van corona.

Of gewoon met elkaar chillen thuis?

Je mag met maximaal drie vrienden afspreken. Was goed je handen en houd anderhalve meter afstand.

Ze zeggen dat kinderen en jongeren niet veel kans hebben om ziek te worden, of dood te gaan aan het virus. Waarom moet ik dan thuisblijven?

Het klopt dat jongeren meestal niet zo ziek worden van het virus. Maar er belanden ook jongeren op de intensive care. Verder verspreidt het virus zich snel en bestaat de kans dat je andere mensen besmet. En dat is erg gevaarlijk. Vooral oudere mensen of mensen die al ziek zijn kunnen ernstig ziek worden van corona en hieraan doodgaan. Je kunt het virus aan iemand doorgeven, zonder dat je het zelf doorhebt.

Zo gaat het nu bij Jochum Myjer thuis….

Mag ik nog naar opa en oma?

Nee, dat kan helaas even niet. Wel goed om hen wat extra vaak te (beeld)bellen.

Kan ik nog naar het (skate)park of buiten zijn met vrienden?

Ja, dat mag. Maximaal 10 personen en blijf op anderhalve meter afstand.

Ben je verkouden, blijf dan thuis. Is er iemand thuis verkouden en is deze persoon benauwd of heeft deze koorts, of dan moet iedereen in dat huis thuisblijven.

Je kunt het virus namelijk ook hebben zonder dat je je echt ziek voelt. Als verschillende mensen bij elkaar komen en één van deze mensen heeft het virus, dan kan het zich zo verspreiden. Een potje stoeien is daarom een slecht idee. Wees ook bij het voetballen creatief en houd anderhalve meter afstand.

Hebben mondkapjes zin?

Het RIVM is niet voor het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte. De reden daarvoor is dat ze aan veel eisen moeten voldoen. Veel mondkapjes sluiten neus en mond niet goed af. Je ademt er dan omheen in plaats van doorheen. Er is dan eerder spraken van schijnveiligheid, terwijl de extra bescherming die dit geeft niet zo groot is. Afstand houden is veel belangrijker. En als je ze goed gebruikt, dan helpen ze maar een beetje.

Hoe ziek wordt je van corona?

Acht van de tien mensen ervaren het als een stevige griep, of merkt er zelfs nauwelijks iets van. Maar je kunt er ook echt goed ziek van worden en last van je longen krijgen. Net als bij de griep overlijden er voornamelijk mensen die door ouderdom of ziekte een zwakke gezondheid hebben. Jonge mensen met een goede gezondheid zijn meestal binnen een paar weken weer beter, maar ook jongeren kunnen er flink ziek van worden of er zelfs aan overlijden. Het hangt er ook vanaf hoe goed ernstig zieke mensen behandeld kunnen worden. In Nederland hebben we gelukkig een erg goede gezondheidszorg, waardoor de kans op overlijden klein is.

In dit artikel lees je meer over de ziekteverschijnselen en symptomen. Dat corona echt een heftige ziekte is blijkt uit het verhaal van Kim (25). Zij weet zeker dat ze corona heeft en is er heel erg ziek van geworden. Toch wordt ze verder niet getest en doen de mensen om haar heen er erg luchtig over.

Sinds kort is er vanuit de Nederlandse ziekenhuizen een app die helpt met vaststellen of je corona hebt. Hiervoor moet je 18 jaar zijn of je ouders vragen.

Wanneer ben je besmettelijk?

Het coronavirus is erg besmettelijk. Veel besmettelijker dan de griep. Het virus verspreidt zich o.a. via druppels in de lucht wanneer je niest en via je handen als je je gezicht aanraakt. Houd daarom minimaal 1,5 m afstand. Dat zijn 2 armlengtes voor volwassenen. Ook is handen wassen belangrijk.

Ook kun je het virus doorgeven, als je zelf nog geen klachten hebt. Anders dan bij een normale griep heeft nog bijna niemand weerstand ontwikkeld tegen dit virus. Vooral ouderen zijn er erg vatbaar voor. Ook zijn er nog geen medicijnen voor ontwikkeld.

Ook milde klachten zoals hoesten kunnen al wijzen op een corona besmetting. Wel ben je waarschijnlijk alleen besmettelijk als je hoest of niest, maar je kunt het virus ook via je handen of via geld oppikken en doorgeven aan iemand anders.

Wat is corona?

De officiële naam voor het coronavirus is Covid-19. Het virus valt onder de virusfamilie corona. Onder de microscoop lijkt het virus een kroontje, oftewel corona te hebben. Vandaar dat het virus het coronavirus wordt genoemd. Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Het virus is voor het eerst opgemerkt in China.

Wat als je denkt dat je het virus hebt?

Als je opeens koorts hebt, of moet hoesten, dan hoef je echt niet bang te zijn. Waarschijnlijk heb je gewoon griep. Bel alleen met de huisarts als je contact hebt gehad met iemand die corona heeft, of als je in een risicogebied bent geweest en klachten hebt. Niet alleen jij, maar ook je familie moet thuisblijven. Zorg dat jullie zo min mogelijk contact met anderen hebben.

Heb ik nog schoolvakantie?

Ja, omdat je nu nog gewoon les hebt is het nu géén vakantie, maar straks wel.

Waar kan ik terecht als ik zorgen heb?

Elders op deze site staat waar je met je zorgen terecht kunt in je eigen gemeente. Je kunt ook kijken op de pagina 'waar kan ik terecht als ik zorgen heb' van het Nederlands Jeugd Instituut. Ook kun je altijd je huisarts bellen.

Er zijn veel spanningen thuis. Wat kan ik doen?

Kijk op de pagina hierboven en zoek contact met bijvoorbeeld de kindertelefoon, jouw mentor of een jongerenwerker. Zij kunnen met je meedenken over een oplossing.

Waar vind ik meer informatie?

Heb je vragen of wil je je ervaringen delen, ga dan naar ons forum.

Proclaimer: deze informatie is met zorg samengesteld, maar wil je het echt zeker weten, check dan de website van het RIVM, de Rijksoverheid of je eigen school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.