Sparen, hoe doe je dat?

Sparen is verstandig, dat weten we allemaal. Toch is het niet altijd makkelijk, want het is oh zo verleidelijk om toch die leuke trui te kopen in plaats van het geld opzij te zetten.

Maar waarom is sparen eigenlijk zo moeilijk? In het filmpje hieronder wordt het uitgelegd.

Hoe begin je?

Bedenk eerst waarom je wilt sparen, zoals in de eerste video ook wordt aangeraden. Misschien wil je graag een nieuwe laptop, of wil je op vakantie. Je kunt natuurlijk ook sparen zonder groot doel. Gewoon, voor het geval dat. Stel dat je je telefoon laat vallen en hem moet laten repareren, dan is het handig als je wat geld gespaard hebt.

Als je een eigen rekening hebt, dan kun je ook een spaarrekening openen. Dat maakt het sparen makkelijker en overzichtelijker.

Hoeveel ga je sparen?

Spaardoel bepaald? Bedenk dan wanneer je het geld gespaard wilt hebben en hoeveel je nodig hebt. Op die manier reken je dan uit hoeveel je per maand opzij gaat leggen. Je kunt ook besluiten om, zonder dat je een spaardoel hebt, elke maand bijvoorbeeld 50 euro te sparen.

Om te sparen moet je natuurlijk wel iedere maand geld overhouden. Als er aan het einde van je geld altijd nog een stukje maand over is, zijn er vast dingen waar je op kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan zelf je lunch meenemen in plaats van iets halen in de supermarkt of kantine. In dit filmpje worden nog meer bespaartips gegeven.

En dan je eraan houden!

Wanneer je hebt besloten dat je gaat sparen, is het nog een hele kunst om je er ook aan te houden.
Als je een spaarrekening hebt, laat dan automatisch elke maand een bedrag van je betaalrekening overschrijven naar je spaarrekening. Dat geld zie je niet dus mis je het ook minder, en je kan het niet ongemerkt uitgeven.

Als je weet hoeveel je per maand wil sparen, kun je ook de rest van je geld pinnen en dus alleen nog contant betalen. Wat je wil sparen laat je op je rekening staan. Zo geef je niet per ongeluk meer uit dan de bedoeling was. Of doe het andersom, pin het geld dat je spaart en doe dat in een spaarpot. Dan geef je alleen nog uit wat er op je rekening staat.

Je kunt ook altijd nog deze 10 bespaartips van Dylan Haegens proberen.

Ben jij goed in sparen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.