Naar de psycholoog

Je bent niet gek

De stap zetten om naar een psycholoog te gaan kan heel eng zijn of voelt misschien raar. Dat je naar een psycholoog gaat betekent niet dat je gek bent. Veel jongeren hebben daar misschien een bepaald beeld over, maar dat beeld klopt helemaal niet. Je kan echt voor allerlei problemen naar een psycholoog gaan. Denk bijvoorbeeld aan verdriet of onzekerheid. Een psycholoog helpt je simpelweg met het omgaan met dingen waar je tegenaan loopt.

Een psycholoog is neutraal

Een psycholoog is neutraal, omdat hij/zij je niet persoonlijk kent. Hij of zij is er dus om echt naar jouw verhaal te luisteren zonder een mening te geven. Praten met mensen in je omgeving kan soms eng zijn, omdat je bang bent dat zij raar of anders over je gaan denken. Daar hoef je je bij een psycholoog niet druk over te maken.

Huisarts en psycholoog hebben geheimhoudingsplicht

Als je niet weet hoe je bij een psycholoog terecht kan, kan je jouw huisarts vragen om een doorverwijzing naar de psycholoog. Dit kan ook als je minderjarig bent. Zowel de huisarts als de psycholoog hebben een geheimhoudingsplicht. Zij mogen dus niet over je praten met anderen. Ook niet met jouw ouders. Dus als je het niet wilt vertellen, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Oplossingen zoeken

Praten met je vrienden en familie kan natuurlijk ook goed helpen, maar een psycholoog is gespecialiseerd in dit vak en weet daarom ook veel manieren om met dingen om te gaan. Manieren die je vrienden en familie niet kennen. Een psycholoog gaat samen met jou op zoek naar de juiste manier en/of oplossing voor jou, want iedereen gaat anders om met problemen.

Diep graven

Vaak heb je zelf niet goed door waar het probleem nou precies vandaan komt. Een psycholoog helpt je erbij om dieper te graven. Hierdoor vind je vaak echt de kern van het probleem en kun je er wat aan doen. Als je de kern van een probleem vindt, komt het vaak niet meer terug.

Er zijn veel voordelen aan het praten met een psycholoog. Wees vooral niet bang voor de mening van anderen. Het gaat tenslotte om jou en als dat de juiste oplossing is, moet je het vooral doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.