Veilig vrijen

Verliefd zijn, elkaar aan willen raken, zoenen, voelen, proeven, seks. Heel leuk en spannend natuurlijk, maar het is belangrijk om goed na te denken hoe ver je met iemand wilt gaan. En als je besluit om seks te hebben, hoe zorg je dan dat je het veilig doet?

De eerste keer

Jullie besluiten samen dat het zo ver is. Jullie zijn er klaar voor om met elkaar naar bed te gaan. Het is dan wel handig om je echt op je gemak te voelen en te praten over wat je fijn of juist niet fijn vindt.

Nee is nee

Wanneer jullie op het punt staat om seks te hebben en één van de twee wil toch niet, stop dan. Je mag op elk moment beslissen dat je het toch liever niet wilt, het is nooit te laat om nee te zeggen. Het is voor geen van beiden fijn als je dan toch doorzet. Het is belangrijk om het er goed over te hebben samen.

Natuurlijk is het belangrijk om je op je gemak te voelen, en het is ook belangrijk om lichamelijk beschermd te zijn. Als je veilige seks hebt kun je een SOA of een ongewenste zwangerschap voorkomen. Anticonceptiemiddelen beschermen tegen een zwangerschap. Een condoom beschermt ook tegen een SOA.

SOA

Een SOA is een Seksueel Overdraagbare Aandoening. Er zijn verschillende SOA’s. Dit zijn ziektes die je kunt oplopen als je seks hebt zonder condoom. Het condoom is het enige middel dat beschermt tegen een SOA. Andere anticonceptiemiddelen beschermen hier niet tegen. Een condoom kun je kopen in verschillende winkels, zoals een drogisterij of een supermarkt.

Er zijn verschillende soorten SOA’s. Het is belangrijk om niet met een SOA rond te blijven lopen. Sommige SOA’s kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben. Je kunt er ziek van worden, pijn krijgen en in sommige gevallen zelfs onvruchtbaar worden. Als je denkt dat je een SOA hebt, doe dan een SOA test. De meeste SOA’s zijn te verhelpen met medicijnen. Lees hier waar en hoe je een SOA test kan laten doen of bekijk in dit filmpje hoe een SOA-test gaat.

Welk anticonceptiemiddel?

Anticonceptiemiddelen beschermen tegen zwangerschap. Niet voor iedereen is hetzelfde middel fijn. Welke anticonceptiemiddelen zijn er en welke past bij jou? Anticonceptie kun je via de huisarts regelen.

Bijwerkingen van de pil

Als je de pil slikt, dan slik je hormomen. Het kan zijn dat je daar somber van wordt en minder zin hebt in seks. Ook hebben meiden soms last van bijwerkingen zoals hoofdpijn, acne, misselijkheid en pijn in de borsten. Heb je hier last van, ga dan naar de huisarts.

Kijktips

Tip 1: Nieuw seizoen sex education op Netflix

Tip 2:'Sekszusjes TV' van de VPRO

Tip 3: 'The female orgasm' aflevering uit de serie 'Explained' van Netflix

Tips

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.