Wat jij moet weten over het coronavirus

Geüpdatet: 6 mei 2020

Het coronavirus is veel in het nieuws. Maar wat is het coronavirus en hoe gevaarlijk is het voor jouw gezondheid?

Het coronavirus of Covid-19

De officiële naam voor het coronavirus is Covid-19. Onder de microscoop lijkt het virus een kroontje, oftewel corona te hebben. Vandaar dat het virus het coronavirus wordt genoemd. Het virus is voor het eerst opgemerkt in China.

Hoe ziek word je van het coronavirus?

Acht van de tien mensen ervaren het als een stevige griep, of merken er zelfs niet heel van. Anderen worden ernstig ziek en belanden soms zelfs op de intensive care. Ook jongeren kunnen er goed ziek van worden. In andere landen zijn ook al jongeren overleden door corona. Onderschat dit niet!

Het hangt er ook vanaf hoe goed ernstig zieke mensen behandeld kunnen worden. In Nederland hebben we gelukkig een erg goede gezondheidszorg, waardoor de kans op overlijden klein is.

Het virus is erg besmettelijk

Het corona virus is erg besmettelijk. Veel besmettelijker dan de griep. Het virus verspreidt zich o.a. via druppels in de lucht wanneer je niest. Houd daarom minimaal 1,5 m afstand. Dat zijn 2 armlengtes voor volwassenen. Je kunt het waarschijnlijk doorgeven als je zelf nog geen klachten hebt. Bijna niemand heeft weerstand ontwikkeld tegen dit virus. Ook zijn er nog geen medicijnen beschikbaar. Onder ideale omstandigheden kan het virus drie dagen buiten het lichaam overleven. Gebruik daarom geen contant geld meer.

Hoeveel mensen hebben het coronavirus

Op deze site kun je zien hoeveel mensen wereldwijd besmet zijn en hoeveel mensen hieraan overlijden. Het aantal mensen dat wereldwijd aan het coronavirus overlijdt ligt op dit moment iets boven de drie procent. Bij een normale griep is dat 0,1 procent. Op deze kaart zie je de besmettingen in Nederland.

Welke maatregelen gelden er nu?

De actuele maatregelen van het Rijk lees je in het thema Frequently Asked Questions over corona.

Daarnaast blijft belangrijk:

  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Draai weg van mensen die hoesten of proesten
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik meteen weg
  • Mondkapjes zijn niet nodig
  • Was je handen goed en regelmatig met zeep. Doe dit vooral voordat je bij iemand op bezoek gaat en voordat je weer vertrekt. Was ze dan thuis nog een keer
  • Ga geen handen schudden met elkaar
  • Blijf thuis met milde griepklachten, zoals neusverkoudheid, hoestklachten, keelpijn of koorts. Heb je ook koorts, of ben je benauwd, dan moeten alle huisgenoten / gezinsleden ook thuisblijven.
  • Bezoek geen oudere en/of kwetsbare mensen
  • Ben je zelf kwetsbaar: vermijd gezelschappen en openbaar vervoer dan helemaal

De actuele maatregelen vind je ook op www.rivm.nl

En wat als je denkt dat je het virus hebt?

Als je opeens koorts hebt, of moet hoesten, dan hoef je echt niet bang te zijn. Waarschijnlijk heb je gewoon griep. Bel alleen met de huisarts als je contact hebt gehad met iemand die corona heeft, of als je in een risicogebied bent geweest en klachten hebt. Blijf wel thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt.

Meer informatie

PS Drie van de twintig populairste berichten op social media zijn misleidend, geloof niet alles wat je leest.

Heb je vragen of wil je je ervaringen delen, ga dan naar ons forum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.