Waarom de scholen drie weken dicht gaan

geüpdated: 1 april 2020

Het onderwerp waar iedereen over praat en iedereen wel een mening over heeft: de sluiting van alle scholen. Baal jij er erg van? Of ben je juist blij dat je niet naar school hoeft? En niet alleen de scholen gaan dicht. Op een paar winkels na is alles gesloten. Ook is bijna alles afgelast. Maar waarom is dat eigenlijk?

De bedoeling ervan is om de uitbraak, voor zover mogelijk, te beheersen. De gedachte erachter is flatten the curve.

flatten the curve

Corona is een nieuwe ziekte waar nog bijna niemand weerstand tegen heeft opgebouwd. De ziekte verspreidt zich razendsnel. In de grafiek zie je dat wanneer er géén actie wordt ondernomen (rode vlak) er onvoldoende capaciteit van de gezondheidszorg is om iedereen te helpen. Door nu in actie te komen wordt het aantal besmettingen over langere tijd uitgesmeerd (blauwe vlak).

corona virus

Corona gaat niet meer weg. Wel kunnen we samen zogenaamde groepsimmuniteit opbouwen, maar dat duurt wel een aantal jaren. Als je de ziekte eenmaal hebt gehad, dan kun je – waarschijnlijk – niet nogmaals ziek worden en iemand anders besmetten. Je bent dan immuun. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding. Ook wordt er gewerkt aan een vaccin, dat gaat naar schatting anderhalf jaar duren.

corona meme

Dat corona echt een heftige ziekte is blijkt uit het verhaal van Kim (25). Zij weet zeker dat ze corona heeft en is er heel erg ziek van geworden. Toch wordt ze verder niet getest en doen de mensen om haar heen er erg luchtig over. Help daarom mee om het virus niet te verspreiden door sociaal contact te vermijden, geen handen te geven en goed je handen te wassen. Kijk vooral uit met het bezoeken van oudere en kwetsbare mensen.

oude dame

De meeste scholen zullen nog steeds huiswerk blijven opgeven. Ook zullen veel scholen online les gaan geven. En moet jij dit jaar eindexamen doen? Scholen zullen echt hun best doen om ervoor te zorgen dat je nog dit jaar de vlag kunt uithangen.

De scholen gaan nog wel open voor kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen, zoals de zorg, bij de politie, brandweer, op scholen en in de voedselketen. Bij dat laatste horen ook de supermarkten. Ook bieden veel scholen aan dat je daar kunt werken als je thuis geen computer hebt. Geldt dat voor jou? Ga niet uit jezelf naar school. Overleg altijd eerst met je mentor of iemand van de schoolleiding. Hoe alles precies gaat… dat is nog een grote vraag.

Scholen in meer dan 100 landen dicht

Door corona kunnen wereldwijd circa 1, 5 miljard scholieren en studenten niet naar school.

Heb je vragen of wil je je ervaringen delen, ga dan naar ons forum.

Proclaimer: deze informatie is met zorg samengesteld, maar wil je het helemaal zeker weten, check dan de website van het RIVM of de Rijksoverheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.