Vluchtelingen uit Oekraïne: Hoe kun je helpen?

De oorlog in Oekraïne is alweer twee maanden bezig. Hierdoor zijn meer dan 5 miljoen Oekraïners uit hun land gevlucht. Op zoek naar een veilige plek komt ongeveer 1% hiervan in Nederland terecht. Vaak zonder spullen of een plek om te slapen.

In dit thema vertellen we wat kunt jij doen om vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook uit andere oorlogsgebieden, te helpen.

Wat gebeurt er?

Op 24 februari 2022 Is Rusland Oekraïne binnengevallen. Om weg te blijven van het geweld hebben ruim 5 miljoen mensen Oekraïne verlaten. Vluchtelingenwerkers die het al druk hadden met vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Somalië en andere oorlogsgebieden hebben hulp nodig om ook de Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Wie zijn deze vluchtelingen?

De vluchtelingen uit Oekraïne zijn vaak kinderen / jongeren, vrouwen en ouderen. Jongens of mannen die ouder zijn dan 18 jaar mogen namelijk het land niet uit. Zij moeten vechten voor hun land. 42 % van deze vluchtelingen is jongerer dan 18 jaar. Tussen deze vluchtelingen zitten ook kinderen zonder ouders.

De vluchtelingen komen meestal zonder spullen aan in een vreemd land, waarvan ze vaak de taal niet spreken. Als je vlucht laat je alles achter, zonder dat je weet of je ooit terug naar huis kan.

In 2021 waren er wereldwijd 82,4 miljoen miljoen mensen op de vlucht. 86% van deze vluchtelingen wordt opgevangen in een ontwikkelingsland.

Jij kan helpen!

Door deze oorlog hebben een heleboel mensen hulp nodig. Wil jij helpen? Dan kan dat door geld of spullen te doneren. Je kunt ook vrijwilliger worden, maar daarvoor moet je vaak 18 jaar zijn.

Er zijn een heleboel acties door het hele land, bij jou in de buurt vast ook! Zo zijn er veel (sport)verenigingen die spullen inzamelen voor vluchtelingen of wedstrijden organiseren om geld op te halen. Zoek op Facebook of Instagram om te kijken of er een actie bij jou in de buurt is.

Is er niks bij jou in de buurt? Natuurlijk kun je ook zelf een actie organiseren. Het maakt niet uit hoe klein of groot deze actie is. Zoek naar ondersteuning op www.doemeemetmdt.nl of bij de Nationale Jeugdraad.

Spullen doneren

Heb je spullen die je zelf niet meer gebruikt, maar die voor vluchtelingen heel waardevol zijn? Doneer deze dan! Dit zijn de dingen die het hardst nodig zijn:

  • Kleding
  • Beddengoed
  • Schoenen
  • Simpel speelgoed (zoals een voetbal)
  • Handschoenen
  • Slaapzakken
  • Matrassen
  • Kussens

Op deze kaart van Google Maps zie je precies op welke plekken je spullen af kunt leveren. Let er natuurlijk op dat je alleen spullen geeft die nog goed zijn.

Geld doneren

Giro 555 ken je vast en zeker al. Dit is een samenwerking van 11 hulporganisaties. Zij bieden voedsel, onderdak en medicijnen. Je kunt ook online helpen door een digitale collectebus van giro 555 aan te maken. Daarmee kun je je socials gebruiken en vrienden en familie aansporen om te doneren.

Bekende hulporganisaties:

Hieronder een paar linkjes naar bekende hulporganisaties:

  • Vluchtelingenwerk Nederland. Zij ondersteunen vluchtelingen en asielzoekers van het moment dat ze worden opgevangen in Nederland, totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.
  • Amnesty international zet zich in voor slachtoffers over de hele wereld. Zo helpen ze momenteel Oekraïense vluchtelingen met het vinden van onderdak.
  • Artsen zonder grenzen stuurt dokters, verpleegkundigen en andere medische hulp naar gebieden waar door oorlog of ziekte extra behoefte is aan medische hulp.
  • War Child zet zich in voor kinderen in conflictgebieden door bijvoorbeeld te zorgen voor school en sportactiviteiten.
  • Het Rode Kruis geeft mensen die gevlucht zijn een prepaid betaalkaart. Hiermee kunnen zij hun eerste levensbehoeften zelf kopen.

Er zijn nog veel meer goede en leuke organisaties, dit is maar een kleine greep!

Heb je hierin iets meegemaakt en wil je dat delen? Dat kan natuurlijk op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.