Wat gebeurt er als je iets strafbaars doet?

Als jongeren de wet overtreden, valt dit onder de noemer ‘jeugdcriminaliteit’. In Nederland zijn strenge leeftijdsgrenzen voor jeugdcriminaliteit. Hoe ouder je wordt, des te meer je verantwoordelijk bent voor wat je doet. Ben je tussen de 12 en 18, dan geldt het jeugdstrafrecht. Als je ouder bent dan 18 dan geldt het volwassenenstrafrecht.
 

Voor iedereen anders

Als je als jongere in Nederland de wet overtreedt, is het niet meteen duidelijk welke straf jij krijgt. Als je bijvoorbeeld voor het eerst een strafbaar feit pleegt, wordt er anders met jou omgegaan dan wanneer je al veel vaker iets gedaan hebt. Ook wordt er gekeken naar jouw persoonlijke situatie en waaróm je iets strafbaars gedaan hebt. Er zijn wel richtlijnen per leeftijdsgroep.

Wij gingen voor jou de straat op om mensen te vragen naar hun criminele gedrag:

Jonger dan 12 jaar

Als je jonger bent dan 12 jaar, kan je niet strafrechtelijk worden vervolgd. Dit betekent dat je niet door een rechter of officier van justitie kan worden bestraft. Wel kan de politie je aanhouden en je verhoren.

 

 

Van 12 tot 18 jaar

Als je tussen de 12 en 18 jaar oud bent en iets strafbaars doet, kan je naar Bureau Halt worden verwezen voor een zogenaamde Halt-straf. Je krijgt dan de kans om te leren van je fout en de schade te herstellen. Dit gebeurt alleen bij lichte zaken. Bureau Halt bedenkt dan een passende straf voor wat je gedaan hebt. Als je goed meewerkt en de straf uitvoert dan krijg je geen aantekening op je strafblad. Als je niet naar Bureau Halt gaat en je een andere straf krijgt, dan krijg je een strafblad. Je kan dan later niet zomaar een Verklaring Omtrent Gedrag krijgen. Deze verklaring heb je nodig voor veel beroepen.

Voor Bureau Halt geldt een zogenaamde recidive-regeling. Je mag maximaal drie keer naar Halt mag worden gestuurd. Voor lichtere zaken zoals schoolverzuim geldt dat je na een geslaagde Halt-straf opnieuw naar Halt kan worden verwezen voor een andere strafbaar feit. Als je eerder een proces-verbaal hebt gekregen of als je al eens een misdrijf hebt gepleegd mag je niet meer naar Halt.

 

Straffen waar je aan kan denken bij jeugdcriminaliteit (12 tot en met 18 jaar), als je niét naar Bureau Halt gaat:
– Een geldstraf (max 3900 euro)
– Een taakstraf (max 240 uur)

– Een gevangenisstraf in een jeugdgevangenis van max 1 jaar bij 12 tot 15 jarige en max 2 jaar bij 16/17 jarige
– En je krijg een aantekening op je strafblad

Moet jij naar Bureau Halt of wil je weten wat een straf bij Bureau Halt inhoudt? Kijk dan naar dit filmpje:

Ouder dan 18

Als je ouder bent dan 18 kun je worden gestraft volgens het volwassenstrafrecht. Maar de Officier van Justitie kan ook besluiten om je volgens het jeugdstrafrecht te straffen, dit hangt af van je situatie.

 

 

Wil je meer informatie over jeugdcriminaliteit? Dan zijn hier een aantal handige websites:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.