Als je in Nederland werkt heb je recht op het minimumloon, je werkgever mag niet minder betalen. De hoogte van het minimumloon is verschillend voor jongeren en ouderen. Jongeren, van 15 tot en met 20 jaar, hebben recht op het minimumjeugdloon.
Het minimum(jeugd)loon wordt elk jaar op 1 januari en 1 juli aangepast. Eigenlijk is het drie keer in het jaar, want de dag na je verjaardag wordt je loon ook aangepast. Via de rekenhulp op de website van de Rijksoverheid kun je uitrekenen hoeveel je minimaal moet verdienen.
Wat is het bruto en nettoloon?
Als we het over het loon hebben zie je vaak twee soorten lonen, het brutoloon en het nettoloon. Maar wat is het verschil? Het brutoloon is het loon waar je nog geen belasting of premie over hebt betaald. Als de belasting en de premie eraf is gegaan, dan blijft het nettoloon over.
Het nettoloon is het loon wat je op je rekening krijgt gestort. Hoe hoog dat zal zijn is dus afhankelijk van de belasting en de premies die je betaalt over je brutoloon.
Tip om te onthouden welke nu ook al weer welke is: Netto met de N van Na de belasting.
Wat kan je nog meer krijgen?
Naast het normale loon heb je recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van je brutoloon, dus voor elke euro krijg je 8 cent extra uitbetaald. Dit is altijd, of je nou kort of lang werkt. De werkgever is verplicht dit uit te betalen!
Soms kan je ook reiskostenvergoeding krijgen, dit moet je dan afspreken met je werkgever. Meestal is dit een bedrag voor elke kilometer die je moet reizen.
Alle extra inkomsten moeten op je loonstrookje staan. Normaal gesproken krijg je het loon per week, per maand of per 4 weken uitbetaald.
Jongeren krijgen bijna altijd belasting terug
Omdat jongeren meestal niet zo veel uren werken, krijgen zij bijna altijd belasting terug. Dit kan door aangifte te doen bij de Belastingdienst. Je moet het echt doen, want het kan wel tientallen tot honderden euro’s schelen! En je kan het zelfs nog tot vijf jaar geleden terug vragen.
Wanneer je op school zit of studeert, dan kun je gebruik maken van de studenten- en scholierenregeling. De werkgever houdt dan geen of minder loonheffing in op je loon. Je krijgt dan meer uitbetaald. Wil je kijken wat precies voor jou geldt, kijk dan eens op de Loonwijzer.
Werk je tegelijkertijd bij meer dan één werkgever? Of heb je een uitkering en tegelijkertijd een baan? Vraag dan bij één werkgever de loonheffingskorting aan. Als je dit bij iedere werkgever doet, dan krijg je misschien te veel korting op je belasting. Je moet dit dan achteraf terug betalen.
Afschaffen minimumjeugdloon?
Is het je wel eens opgevallen dat er in supermarkten en in de horeca altijd veel jongeren werken? Sommige bedrijven maken veel gebruik van jongere werknemers, ook omdat deze flink goedkoper zijn dan een oudere werknemer. Je hoeft jongeren namelijk minder te betalen omdat hun minimumloon lager is.
Steeds meer organisaties strijden er voor dat het minimumjeugdloon vanaf 18 jaar verdwijnt en over gaat in het normale minimumloon. Bijvoorbeeld Young & United. Zij wil het normale minimumloon invoeren voor alle mensen vanaf 18 jaar. En ze hebben al succes geboekt. Het minimumloon voor volwassenen is inmiddels teruggebracht van 23 naar 21 jaar.
Meer info
- Krijg jij minder betaald dan het minimumloon? De Rijksoverheid geeft informatie en tips over wat je kan doen.
- Praten over werk en minimumloon kan ook altijd via ons Forum.