Help! Ik ben een pleaser

Herken je het gevoel van iemand een plezier te doen, om te voorkomen dat de ander jou afwijst? In dat geval kan het zijn dat je mensen aan het pleasen bent. Pleasen kan voor jezelf vervelend zijn, omdat je vaak over je eigen grenzen gaat. In dit thema leggen wij je uit hoe je omgaat met pleasen.

Waarom pleasen?

Het pleasen van anderen ontstaat doordat wij graag aardig gevonden willen worden of bevestiging willen krijgen. Dit kan gebeuren doordat je ergens onzeker over bent of angst hebt voor afwijzing. Door het stoppen met pleasen kun je bang worden dat de ander je zal verlaten.

Als je jezelf herkent in een aantal van de volgende stellingen, dan ben je waarschijnlijk anderen aan het pleasen.

  • Je bent aardig en wil mensen helpen, maar het gaat ten koste van jezelf.
  • Je staat voor iedereen klaar, maar gaat hierdoor over je eigen grenzen.
  • Je zegt ‘ja’ op dingen, terwijl je dit liever niet wil doen.
  • Je geeft iedereen aandacht, maar krijgt er niks voor terug.
  • Je bent niet duidelijk over wat je wil, hierdoor gaan anderen over jouw grenzen heen.
  • Je bent niet duidelijk in wat jij wil, je past je aan op wat anderen willen
  • Je wil iedereen te vriend houden
  • Je bent bang voor kritiek
  • Je hebt weinig zelfvertrouwen

Het pleasen kan dus ontstaan uit een onzekerheid, maar het kan ook door negatieve ervaringen die je hebt meegemaakt. Door het pleasen wil je jezelf beschermen tegen conflicten en afwijzing.

Gevolgen pleasen

Pleasen zorgt ervoor dat je verslaafd raakt aan waardering van anderen. Als je pleast doe je dingen die je eigenlijk niet wil. Je hebt continu de bevestiging van een ander nodig. Ook ben je beïnvloedbaar door de meningen van anderen en word je afhankelijk van deze mensen. Zij gaan over jouw grenzen heen, maar jij ook over die van jezelf.

Geen ‘nee’ durven zeggen

Het kan lastig zijn om ‘nee’ te zeggen. Hierdoor blijf je mensen pleasen. Hier zijn een paar tips voor als je het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen.

  • Bedenktijd

Door jezelf meer bedenktijd te geven kom je erachter of je ‘ja’ of ‘nee’ wil zeggen. Als je twijfelt kun je zeggen: ‘Daar moet ik nog even over nadenken’.

  • ‘Nee’ is ‘nee’

Als je ‘nee’ zegt, houdt het dan hierbij. Het kan zijn dat je wil uitleggen waarom je iets niet wil, maar je bent de ander geen verantwoording verschuldigd. Door niet met een excuus te komen, krijgt de ander ook geen kans om jou nog op andere gedachten te brengen.

  • Stel iets anders voor

Als je vrienden voorstellen om samen te eten, maar je hebt hier eigenlijk geen zin in. Stel dan een andere dag voor of bedenk iets anders wat jullie kunnen doen waar je wel zin in hebt.

  • Voel je niet schuldig

‘Nee’ zeggen is niet iets om je schuldig over te voelen. Wees er juist trots op dat je je grenzen aangeeft en weet wanneer je beter ‘nee’ kunt zeggen.

Probeer ook in te zien dat als je ‘nee’ zegt, je niemand afwijst. Het is een antwoord op een vraag en geen afwijzing richting de persoon. Jij kunt er niks aan doen als de ander het persoonlijk opvat.

Hoe stop je met pleasen?

Je weet nu waarom je mensen pleast. En je weet nu hoe je ‘nee’ kunt zeggen. Maar hoe stop je met pleasen?

  • Stel duidelijke grenzen

Als je steeds ‘ja’ zegt terwijl je eigenlijk ‘nee’ wil zeggen, dan zijn je grenzen niet stevig genoeg. Grenzen stellen is niet onbeleefd, duidelijke grenzen beschermen je.

  • ‘Nee’ is niet erg

Als pleaser maak je je misschien zorgen dat nee zeggen gevolgen heeft. Het is heel makkelijk om te denken dat iemand je niet meer aardig vindt of niet meer met je om wil gaan. Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk nooit gebeuren. En je moet jezelf niet wegcijferen voor geluk van een ander.

  • Je hoeft niet steeds ‘sorry’ te zeggen

Als je ‘nee’ zegt tegen mensen, dan heb je misschien de neiging om vaak sorry te zeggen. Maar je hoeft je niet te verontschuldigen voor je beslissing.

Zo leer je om voor jezelf te kiezen

Jezelf op nummer één zetten kan soms lastig zijn, maar het is niet verkeerd om af en toe aan jezelf te denken. Je kunt klein oefenen. Als je vrienden willen afspreken, maar je wil liever niet? Zeg eerlijk dat het niet uitkomt, maar je kan wel met een andere dag komen om af te spreken. Op deze manier heb je voor jezelf gekozen, terwijl je niemand afwijst.

Door deze kleine stappen zal het uiteindelijk makkelijker voor je worden om voor jezelf te kiezen.

Meer info

Wil je meer info over wat het pleasen van anderen inhoudt of over hoe je hier beter mee om kunt gaan? Hieronder staan een paar tips.

  • Alles Oké: hier kun je praten als je even niet lekker in je vel zit.
  • MIND: MIND helpt je als je klachten hebt als paniek, angst, somberheid en stress. Maar ook als je lang blijft lopen met andere problemen zoals het pleasen van anderen.
  • De Luisterlijn: hier kun je je verhalen delen of als je je hart wil luchten.
  • Join-us: helpt jongeren die zich vaak alleen voelen.

Deel jouw vragen en ervaringen op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.