Wat is het minimumloon?

Als je in Nederland werkt heb je recht op het minimumloon, je werkgever mag niet minder betalen. De hoogte van het minimumloon is verschillend voor jongeren en ouderen. Jongeren, van 15 tot en met 20 jaar, hebben recht op het minimumjeugdloon.

Het minimum(jeugd)loon wordt elk jaar op 1 januari en 1 juli aangepast. Eigenlijk is het drie keer in het jaar, want de dag na je verjaardag wordt je loon ook aangepast. Via de rekenhulp op de website van de Rijksoverheid kun je uitrekenen hoeveel je minimaal moet verdienen.

Wat is het bruto en nettoloon?

Als we het over het loon hebben zie je vaak twee soorten lonen, het brutoloon en het nettoloon. Maar wat is het verschil? Het brutoloon is het loon waar je nog geen belasting of premie over hebt betaald. Als de belasting en de premie eraf is gegaan dan blijft het nettoloon over. Hier hoef je niets voor te doen, dit gaat vanzelf. Het nettoloon is het loon wat je op je rekening krijgt gestort. Hoe hoog dat zal zijn is dus afhankelijk van de belasting en de premies die je moet betalen over je brutoloon.

Wat kan je nog meer krijgen?

Naast het normale loon heb je recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van je brutoloon, dus voor elke euro krijg je 8 cent extra uitbetaald. Dit is altijd, of je nou kort of lang werkt, de werkgever is verplicht dit uit te betalen! Soms kan je ook reiskostenvergoeding krijgen, dit moet je dan afspreken met je werkgever. Alle extra inkomsten moet op je loonstrookje staan. Normaal gesproken krijg je het loon per week, per maand of per 4 weken uitbetaald.

Jongeren krijgen bijna altijd belasting terug

Als je niet het hele jaar door werkt dan kan je een deel van de belasting die je hebt betaald terug krijgen. En als je minder dan € 1.400 in drie maanden hebt verdiend, hoef je zelfs helemaal niks aan belasting te betalen. Je moet dan je werkgever vragen het scholieren en studentenformulier in te vullen. Zie ook ons thema 'hoeveel belastinggeld krijg je terug?'

Dit kan door aangifte te doen bij de Belastingdienst. Je moet het echt doen, want het kan wel tientallen tot honderden euro’s schelen! En je kan het zelfs nog tot vijf jaar geleden terug vragen.

Wanneer je minder dan 1.500,- euro per maand verdient kan je gebruik maken van de studenten- en scholierenregeling. De werkgever houdt dan geen of minder loonheffing in op je loon en zo krijg je meer uitbetaald. Wil je kijken wat precies voor jou geldt, kijk dan eens op de loonwijzer.

Afschaffen minimumjeugdloon?

Volgens de FNV, een vakbond voor werknemers, is bijna driekwart van werknemers in de supermarkten jonger dan 25 jaar. In de horeca is dat ongeveer 40%. Sommige bedrijven maken dus veel gebruik van de jongere werknemer, ook omdat deze flink goedkoper is dan een oudere werknemer.

Steeds meer organisaties strijden er voor dat het minimumjeugdloon vanaf 18 jaar verdwijnt en over gaat in het normale minimumloon. Bijvoorbeeld Young & United, zij zijn opgericht om het minimumjeugdloon af te schaffen. Young & United wil het normale minimumloon invoeren voor alle mensen vanaf 18 jaar. En ze hebben al succes geboekt. In stappen is het minimumloon voor volwassenen inmiddels teruggebracht van 23 naar 21 jaar.

En wil je weten hoeveel Koning Willem Alexander verdient? Kijk dan ook op de website loonwijzer.

Themaplaatje: Ptra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.