Wat je moet weten over social media

Filmpjes zien waar iedereen het in de klas over heeft. Meme's delen met je vrienden. Of je nou net begint met social media, of het al langer gebruikt, het is goed om te weten hoe social media werken. In dit thema leggen wij je dit uit.

Leeftijdsgrens

Het zal je misschien verbazen, maar tussen de 13 en 16 jaar moet je voor een Instagram of Facebook account eigenlijk toestemming van je ouders hebben. Voor apps als X, TikTok en Snapchat staat de minimum leeftijd op 13 jaar. De leeftijdsgrens is er om je te beschermen tegen cyberpesten, telefoonverslaving en de onrealistische schoonheidsnormen die je op socials ziet.

Je kan het beste met social media beginnen als je al 15 of 16 bent. Op deze leeftijd snap je beter wat je kunt met social media en welke valkuilen er zijn. Maar ook dan ben je nog steeds gevoelig voor telefoonverslaving, cyberpesten of het krijgen van een minderwaardigheidsgevoel. Daarom is het belangrijk om te praten over wat er gebeurt op deze apps met vrienden of je ouders.

Algoritme

Is het je wel eens opgevallen dat jouw 'for you page' er waarschijnlijk heel anders uit ziet dan die van je vrienden? Dit komt door het algoritme. Door het gebruik van algoritmes hebben apps invloed op wat jij te zien krijgt.

Als jij graag kijkt naar kattenfilmpjes, dan krijg je steeds meer foto's en filmpjes te zien van katten. Dit klinkt onschuldig, maar hierdoor kan je in een 'tunnel' komen van één bepaald soort video's. Stel jij kijkt een filmpje over gezond gewicht, dan krijg je steeds meer van dat soort video's te zien. Als je maar lang genoeg blijft doorklikken en hier naar blijft kijken, dan krijg je vanzelf pro Anorexia filmpjes te zien. En als je er hier heel veel van ziet, dan ga je misschien wel geloven dat dit waar is.

Je kan het algoritme veranderen! Zorg dat je die filmpjes die niet goed voor je zijn niet meer kijkt en ga andere filmpjes kijken en liken. Even volhouden en dan ziet je 'for you page' er weer helemaal anders uit.

Ben ik wel leuk genoeg?

Op social media wil iedereen het beste van zichzelf laten zien. Negen van de tien foto’s die je voorbij ziet komen op Instagram zijn dan ook bewerkt. Je ziet veel foto's van mensen met een 'ideaal' uiterlijk. Hierdoor kan je gaan denken dat dit normaal is en kun je onzeker worden over jezelf. Bedenk daarom dat niet alles wat je ziet op Instagram of TikTok ook realistisch is. Bovendien plaatsen jouw vrienden vooral de leuke momenten. Daardoor lijken de levens van anderen altijd leuker en spannender dan ze in werkelijkheid zijn.

Door Instagram en Snapchat is het gemakkelijk om jezelf te vergelijken met anderen. Ben ik wel net zo leuk? Krijgt mijn foto genoeg likes? Je kan hier onzeker door worden. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hun echte leven en hun echte lichaam laten zien.

Beïnvloedbaar

Influencers posten foto's waarop ze merkkleding dragen of ze promoten bijvoorbeeld een kliniek waar je je tanden kunt bleken. Dit kan je onzeker maken: is mijn kleding wel leuk? Zijn mijn tanden wel wit genoeg? Bedenk dan dat zij worden betaald om ervoor te zorgen dat jij die kledingwinkel of kliniek een bezoekje gaat brengen.

FOMO

Je hebt vast wel eens gehoord van FOMO. FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Hiermee wordt bedoeld dat je bang bent om iets te missen. Je ziet bijvoorbeeld dat er een festival is, maar ook zie je op je tijdlijn voorbij komen dat er een feestje is. Je wilt niks missen en wilt naar alles. De kans bestaat dan dat je te veel hooi op je vork neemt. Je kunt niet overal bij zijn.

Alles voor de likes

Het is geen geheim dat je een goed gevoel krijgt als iemand jouw foto of video leuk vindt. Het gevaar zit in het doorslaan hierin. Dat je hiervan afhankelijk wordt. Bedenk dat likes en volgers niks zeggen over hoe jij als persoon bent.

En wist je al dat bekende personen likes en volgers soms gewoon kopen? Dit doen ze om extra populair te lijken.

Eens op internet is altijd op internet

Soms vergeten we wel eens dat als iets eenmaal op het internet staat, het dan voor altijd op het internet blijft. Ook al heb je geen tienduizend volgers, je bereik is groter dan je denkt. Als je een bikinifoto plaatst om indruk te maken op een jongen, vergeet dan niet wie ook allemaal die foto te zien krijgen. Misschien volgen je ouders je wel, andere familieleden, collega's, je baas. Denk goed na over wat je plaatst en wie het te zien krijgen.

Schermtijd

Kijk je wel eens naar je schermtijd? Kans dat je daar misschien van schrikt. Jongeren brengen gemiddeld 6 tot 7 uur per dag door achter een scherm. Een hoge schermtijd kan je nachtrust verstoren en is slecht voor je concentratie. Probeer eens je telefoon vaker weg te leggen!

Voordelen van social media

Natuurlijk hebben social media ook voordelen. Zo kan je met vrienden, familie en kennissen delen wat jij kwijt wilt. Het is een uitlaatklep en een grote informatiebron. Op social media durf je misschien net iets meer kwijt over jezelf dan dat je in het echt zou durven. Via social media kan je met mensen in contact komen die dezelfde interesse hebben, of dezelfde muzikant leuk vinden. Je houdt gemakkelijk contact en hoeft niets te missen!

Geniet dus ook van alle voordelen die dit biedt.

Meer info

Alles Oké: hier kun je terecht met al je vragen. Ook als je twijfelt of je te vaak online bent. 18 – 25 jaar.

Kindertelefoon. Om je hart te luchten. Tot 18 jaar.

Chat met Fier: Praat over wat jouw dwars zit. Dit kan ook op online gebied zijn.

Helpwanted: Voor als bijvoorbeeld foto's van jou zijn verspreid.

De eigenaren van social media bedrijven worden aangevallen omdat ze niet goed voor veiligheid van jonge gebruikers zorgen: Nos.nl

Of deel jouw ervaringen en vragen op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.