Wat kan jij doen voor een vluchteling?

In Nederland zijn steeds meer vluchtelingen. De vluchtelingen worden opgevangen in noodkampen of asielzoekerscentra. In het begin was er veel over in het nieuws, maar de laatste tijd horen we er steeds minder over. Vaak willen mensen wel wat doen voor de vluchtelingen maar weten niet goed wat. Wat kun je zelf doen voor de vluchtelingen?

zeeApp I Sea

Vanuit je luie stoel vluchtelingen op zee helpen? Dat klinkt ideaal. Veel vluchtelingen proberen de oceaan over te steken op bootjes. Vaak zijn deze boten niet geschikt voor zo’n lange reis en verdrinken de vluchtelingen op zee. De kustwacht probeert zoveel mogelijk vluchtelingen te redden maar heeft niet de tijd om te zoeken naar de boten met vluchtelingen.

Daar is nu een oplossing voor. Jij kan helpen om de vluchtelingenboten te vinden. Download de app I Sea en zoek de vluchtelingen. Via Satellietbeelden krijg je een klein stukje oceaan te zien. Zie je een bootje met vluchtelingen? Geef dit dan aan dan wordt er hulp ingeschakeld.

Helaas is de app alleen nog maar te downloaden in de iOS appstore.

Sporten voor een goed doel

Je kan ook meedoen aan sponsorlopen om geld op te halen of organiseer zelf een sponsorloop. Het weekend van 18/19 juni wordt de Nacht van de Vluchteling gelopen. Deelnemers lopen 40 km van Nijmegen naar Arnhem of van Rotterdam naar Den Haag.

Als je meer bent van het rennen dan kan je mee doen aan On the run op 3 oktober in Assen. On the run zamelt geld in voor hun organisatie. Zij proberen vluchtelingen op te vangen in de eigen regio.

postcardStuur een kaartje

Vluchtelingen hebben het vaak moeilijk. Ze hebben een zware reis afgelegd om hier te komen en vaak hebben ze familie en vrienden in hun thuisland achtergelaten. Een vrolijke kaart met daarop een tekst waaruit blijkt dat ze welkom zijn is erg fijn. Via deze site kan je gratis een kaartenset bestellen. Schrijf een leuke boodschap op de kaart en vluchtelingenwerk zorgt dat jouw kaarten in asielzoekerscentra komen.

Selvy maken

Een foto van jezelf maken om de vluchtelingen te helpen!? Nee, geen selfie maar een selvy. Selvy is een leuke knuffel die aan vluchtelingkinderen gegeven wordt. Ben jij handig met een naaimachine of kan je goed haken? Kijk hier eens.

Voorlezen

Vind je voorlezen leuk en heb je een avond in de week tijd over? In Arnhem, Apeldoorn, Ede en Harderwijk kun je een gezin voorlezen. Je moet wel minimaal 18 zijn. Kijk hier voor meer info.

Doneren
Geld
Geld doneren kan ook altijd. Er zijn verschillende hulporganisaties die zich inzetten voor vluchtelingen. Het Rode Kruis bijvoorbeeld zet zich in voor de eerste levensbehoeften van vluchtelingen in het buitenland. Vluchtelingenwerk Nederland helpt de vluchtelingen in Nederland bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Stichting Vluchteling houdt zich bezig met de vluchtelingen op de hele wereld.

Spullen
Ook kun je spullen doneren. Zoek wel goed uit waar nog behoefte aan is. Vaak kun je bij de Welkom Winkel terecht met je spullen.

Ook kun je voor Dutch Parcels of Refugees een box samenstellen voor een vluchteling in Griekenland. Of vul een rugzakje met spullen voor een kind met Bag to the future.

FacebookHoud Facebook-pagina’s in de gaten

Facebook is hét communicatiemiddel voor veel vluchtelingen. Bijna elke vluchteling heeft een smartphone om informatie op te zoeken en op de hoogte te blijven van alle informatie.

Bijvoorbeeld de facebookpagina: Ik wil iets doen voor een vluchteling

of de facebookgroep: Refugees in the Netherlands

Wat doet jouw regio?

Ga eens op zoek wat er in jouw regio gebeurt voor vluchtelingen. Google eens ‘vluchtelingen’ en de naam van je regio. Misschien kom je wel een project of evenement tegen waar je kan helpen.

Of kijk op deze site voor projecten in jouw regio!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.