Allemaal Festivals

Festivals zijn hot. Bijna iedereen is deze zomer te vinden op een festival. Bij een festival denk je vaak aan muziekfestivals, maar er zijn ook veel andere festivals. Hieronder volgen een paar leuke voorbeelden van alternatieve festivals, zoals filmfestivals of foodtruck-festivals.

Foodtruck festivals

Filmfestival

Sport festivals

Theater festivals


Foodtruck festivals

De laatste jaren zijn er steeds meer foodtruck festivals. Het festival bestaat uit tentjes met lekker eten. Op de achtergrond speelt een muziekje en er staan bankjes waar je je eten op kunt smullen. Foodtrucks zijn busjes met daarin een keuken waar de lekkernijen bereid worden. Erg handig die foodtrucks want ze kunnen het hele land door rijden. Ze verkopen lekkere burgers, vis, zelfgemaakte biologische patatjes, shakes, vegan maaltijden en nog allerlei lekkere hapjes en drankjes. De sfeer is gezellig en door de picknicktafels kan je makkelijk contact maken met anderen.

Populaire Foodtruckfestivals zijn: FoodTruckFestival Trek: die komt dit jaar nog naar Rotterdam, Enschede, Amsterdam, Nijmegen en Den Bosch. En het festival Eten op Rolletjes zal nog in Arnhem, Wageningen, Breda, Deventer en Delft komen. Het festival rrrollend gaat heel Nederland door. Je kan er genieten van een hapje en drankje onder het genot van een bandje. In Zwolle staat dit jaar het Outdoor Food Festival.

Filmfestivals

Lekker op je gemak naar een filmpje kijken. Dit kan tijdens een filmfestival. Het Nederlandse filmfestival wordt in september in Utrecht georganiseerd. In augustus is het festival Pluk de Nacht in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Je kijkt gratis naar korte filmpjes en kan het festival sponsoren door wat te eten of drinken te halen. Film by the sea is een film- en literatuurfestival dat in september in Vlissingen plaatsvindt. Voor de volledigheid: in het voorjaar waren er ook al Go Short en het Holland Animation Film Festival.Go Short was in april in Nijmegen en het HAFF in maart in Utrecht.

Sport festivals

Bewegen is goed voor je. En als iemand een sportieve presentatie heeft geleverd moet dit natuurlijk gevierd worden. Doe mee met een sportieve run, een stevige wandeltocht of lekker zeilen.

Hardlopen

Tijdens de colorrun ren je voor het goede doel terwijl je onder gegooid wordt met kleurpoeder. Dit jaar is het goede doel KWF. De run gaat niet om je loopprestatie. Het gaat om plezier en geluk. Het festival heeft maar twee regels: Draag bij de start witte kleding en finish gekleurd. Na de finish kan je volop genieten van de muziek en dansen.

Als je liever onder de modder zit dan onder gekleurd poeder is de mudrun misschien wel wat voor jou. Samen met anderen leg je zo snel mogelijk een parcours af met hindernissen. Van door de modder kruipen tot op een muur klimmen het kan allemaal. Gelukkig heb je keuze uit verschillende afstanden. Dit jaar vindt bijvoorbeeld de mudmasters plaats in Biddinghuizen en Scheveningen. Maar er zijn er veel meer.

4daagse

Elk jaar wordt in Nijmegen de Vierdaagse gelopen en dit jaar is de 100 Vierdaagse dus reden voor een nog groter feest. De deelnemers lopen 30, 40 of 50 km per dag en dat voor 4 dagen lang. ’s Middags kan je de lopers langs de route aanmoedigen en ’s avonds staat de stad op z’n kop. De sfeer is gezellig en alle podia zijn gratis. De laatste dag gaat het feest helemaal los want dan zijn de lopers klaar en kunnen zij ook mee feesten.

Sneekweek

Een week lang staat Sneek in het teken van zeilen. Er zijn verschillende zeilwedstrijden, maar voor de lol zeilen kan natuurlijk ook. Zoals ze in Sneek zelf zeggen: Overdag voor de eer, ‘s avonds voor de sfeer.

Theater Festival

Mocht je nou meer van de creatieve festivals zijn dan is een theaterfestival misschien leuk voor je. Verbaas je over het straattheater tijdens Deventer op Stelten. Of geniet van de mime, dans, muziek of theater voorstellingen bij het rondreizende festival De Parade. De Parade begint in Rotterdam en gaat vervolgens naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Hier kun je ook leuke workshops volgen.

Als je toch meer het meerdaagse festival gevoel wil, kan je naar Oerol gaan. Terschelling staat dan tien dagen lang in het teken van dans, kunst, muziek en theater. De voorstellingen zijn overal; in de duinen, een boot of op het strand.

Als je liever zelf creatief aan de slag wil, dan is misschien Buitenkunst of Open Up leuk. Buitenkunst is een festival voor jongeren op het gebied van dans, theater, muziek, kunst, fotografie. Volg een weekend een leuke workshop of een hele week. De hele zomer lang op twee locaties: in Flevoland en Drenthe. Open up is een creatief festival in juli in Limburg. Ook hier kun je workshops volgen en van de muziek genieten.

Soms wil je gewoon even lekker wegdromen. Daar is Elfia helemaal geschikt voor. Hun motto is dan ook: You’ll never dream alone. Dit festival gaat voorbij de grenzen van de verbeelding. De deelnemers worden gestimuleerd om hun dromen te uiten. Dit kan op basis van gave kostuums van karakters uit series of films, maar ook door het maken van tekeningen, kunstwerken of muziek. Dit jaar vindt Elfia in september in Arcen plaats.

Welk festival lijkt jou het leukst? Ga je voor de sportieve festivals, lekker eten of een filmpje kijken of ga je zelf creatief aan de slag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.