Designerdrugs

Elk jaar worden er nieuwe drugs ontworpen die lijken op al bestaande drugs. Dit worden designerdrugs genoemd. Designerdrugs zijn niet illegaal maar zijn designerdrugs veilig?

ontwikkelen drugs

Wat zijn designerdrugs?

Sommige drugs zijn verboden in Nederlands zoals XTC, heroïne en speed. De drugs die illegaal zijn staan op de opiumlijst. De drugsindustrie probeert de wet te ontduiken door nieuwe drugs te maken die nog niet op de opiumlijst staan. Deze drugs worden designerdrugs genoemd en zijn dan niet illegaal. Deze ‘nieuwe’ drugs zijn net iets anders dan de bestaande maar hebben wel (bijna) hetzelfde effect.

De overheid probeert deze designerdrugs zo snel mogelijk op de opiumlijst te krijgen omdat ze dan illegaal zijn. Maar hiervoor moet er eerst langdurig onderzoek worden gedaan naar de drug omdat er ook naar de effecten op lange termijn wordt gekeken. Elk jaar komen er meer designer drugs bij dan dat er op de opiumlijst komen. De designerdrug staan dus niet op de opiumlijst omdat er nog onderzoek naar gedaan moet worden en het betekent niet dat de drugs veilig zijn.

Maar is een designerdrug veilig?
Een designerdrug is niet veiliger dan de harddrugs die op de opiumlijst staan. Designerdrugs kunnen zelfs gevaarlijker zijn dan harddrugs waar veel over bekend is. Waarom zijn designerdrugs niet veilig?

  • Iedereen reageert anders: Elk lichaam reageert anders op drugs. Het effect van een designerdrug is onbekend waardoor je niet weet hoe je erop zal reageren.
  • Geen gebruiksaanwijzing: Omdat er nog geen onderzoek naar de designerdrug is gedaan is er ook geen gebruiksaanwijzing om de drug zo veilig mogelijk te gebruiken. Moet je juist veel water drinken of weinig? Wat moet je doen als je je niet lekker voelt? Wat zijn de signalen als de drugs niet goed vallen?
  • Lange termijn: De effecten op lange termijn zowel lichamelijk als psychisch zijn nog niet onderzocht en dus niet bekend. Is de drug verslavend? En beschadigt het je lichaam?
  • Medicatie: Ook is er niks bekend over het effect van de drug op je medicatie. Je loopt een risico dat de drug en medicatie op elkaar reageren.
  • Combinatie-gebruik: Drugs combineren is nooit slim. Bij het gebruik van zowel XTC als cocaïne gaat je hart zo snel kloppen dat je risico loopt op hartfalen. Een designerdrug combineren met een andere drug is nog gevaarlijker. Het effect van de designerdrug op een andere drug is nooit getest.

woman

Veel mensen gaan ervanuit dat wanneer een drug legaal te koop is in een smartshop deze drug veilig is. Dit is niet zo. Het is te koop omdat het nog niet verboden is. Ook de legale middelen in de smartshop zijn niet zonder gevaar.

Laat je drugs testen
Als je besluit (designer)drugs te gebruiken, laat je drugs dan net zoals bij gewone drugs testen. Dan weet je precies wat er in zit en hoe sterk het is. Op de kaart hieronder zie je waar je je drugs kan testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.