Ramadan

Binnenkort begint de ramadan. Een speciale maand in de islamitische kalender. 30 dagen lang mogen moslims niets eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Waar komt dit gebruik vandaan en wat er mag er precies wel en niet?

Wat doe je (niet) tijdens de ramadan?

Zoals je misschien wel weet onthouden moslims zich tijdens de ramadan tussen zonsopgang en zonsondergang van eten, drinken, roken en seks. Er wordt gegeten voordat de zon opkomt, dit wordt de Suhoor genoemd. Na zonsondergang wordt samen met familie weer gegeten. Dit heet de Iftar. Iedereen neemt iets te eten mee, zodat de tafel vol staat met lekkers.

Waarom vasten moslims tijdens de ramadan?

Ramadan gaat niet alleen over niet eten en drinken, maar juist vooral over het achterliggende idee. Door te vasten vecht je namelijk tegen je eigen zwakheden en werk je aan zelfdiscipline. Dit betekent dat je leert jezelf te beheersen. Verder bedank je op deze manier Allah voor alles wat hij je gegeven heeft en versterk je je band met hem.

De ramadan is een tijd om over jezelf na te denken. Wat zijn jouw tekortkomingen? Wat zijn je kwaliteiten? Met welke intentie doe je de dingen? Hoe kun je een betere versie van jezelf worden? In dit filmpje wordt aan verschillende moslims gevraagd wat zij gaan verbeteren aan zichzelf tijdens deze ramadan.

Het einde van de ramadan

Het einde van de ramadan wordt Eid al-Fitr genoemd. Dit feest is de beloning voor het volhouden van de ramadan. Het duurt drie dagen en wordt gevierd met lekker eten. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar samen met je familie. Moslims dragen hun mooiste kleren en gaan naar de moskee voor een gezamenlijk gebed. Ook gaan veel moslims normaal gesproken naar de bioscoop.

Tips tijdens de ramadan:

  1. Drink voor zonsopgang veel water, zo kom je de dag beter door!
  2. Eet gezond, niet te veel en niet te snel
  3. Verspil niet te veel energie, dus doe lekker rustig aan.
  4. Ga wat doen, maar kijk geen televisie (want dan heb je meer zin in eten)

Als je zelf niet mee doet

Mensen die aan de ramadan doen zullen het af en toe best wel eens zwaar hebben. Je kan hen helpen door ze een fijne ramadan (Ramadan Moebarak) te wensen, niet voor hun neus te gaan eten of drinken of een vraag te stellen over de ramadan. Bijvoorbeeld hoe het is om mee te doen, of wat de ander probeert te verbeteren aan zichzelf in deze periode.

Wil je jouw ervaring met de Ramadan delen met andere jongeren? Of heb je een vraag? Ga dan naar ons forum.

Hieronder nog een filmpje met een korte uitleg over de ramadan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.