Een van de zwaarste dingen in het leven, is iemand verliezen om wie je veel geeft. Of dit nou een opa of oma is, een vriend of vriendin, een van je ouders of misschien iemand anders waar je veel om geeft. Woorden kunnen nooit genoeg zijn om je te troosten. Omgaan met de dood is heel verdrietig. In dit thema helpen wij jou om hier mee om te gaan.
Rouwen
Als er iemand dood gaat zijn er heel veel gevoelens en gedachten. Het klopt niet, het is niet eerlijk, het slaat nergens op. Je bent verdrietig, boos of in de war. Of je voelt juist niets terwijl je eigenlijk vindt dat je heel verdrietig moet zijn. Je bent in de rouw. Rouwen doe je niet alleen met je emoties, maar met je hele lijf. Je bent bijvoorbeeld moe, ziek of heel erg gespannen. Het kan ook zijn dat je bijna niet slaapt of dat je heel veel of juist heel weinig eet.
Het is goed om te onthouden dat iedereen op zijn eigen manier rouwt. Mensen om je heen zullen zich heel anders gedragen dan jij. Zolang iedereen het verdriet goed verwerkt, is er geen goede of foute manier om te rouwen. Ook jouw manier is oké.
Stop het niet weg
Soms als mensen veel verdriet hebben, doen ze alsof er niks aan de hand is. Misschien wil je doen alsof het niet gebeurd is, alsof het niet waar is en er niks aan de hand is. Als ik er niet aan denk, dan is het er ook niet. Zo werkt het helaas niet. Uiteindelijk moet je het verdriet verwerken. Doen alsof het er niet is, betekent alleen maar dat je het voor je uit schuift.
Het is goed voor je om je verdriet er uit te laten. Misschien voel je de tranen al komen als je naar een oude foto kijkt, of als iemand vraagt hoe het met je gaat. Dat mag, dat is oké.
Neem de tijd en zoek steun
Bij de één duurt rouwen langer dan bij de ander. Neem dus vooral de tijd die jij nodig hebt. Het helpt ook als je steun zoekt. Bijvoorbeeld bij familie, vrienden of klasgenoten. Praat erover, ook al is het soms moeilijk. Dat lucht op! Het kan helpen om er over te praten met mensen die hetzelfde verdriet delen. Maar het kan ook fijn zijn om het er over te hebben met iemand die er even buiten staat, zoals een jongerenwerker of jouw mentor op school.
Je kunt ook je gevoelens uiten door bijvoorbeeld te tekenen, schilderen, zingen, schrijven of dansen. Misschien wil je graag een mooi gebaar maken voor degene die je mist. het kan ook zijn dat jouw godsdienst of spiritualiteit je steun geeft. Bidden en met je geloof bezig zijn kan dan helpen.
Geef het een plek
Verlies is voor iedereen anders. Niemand rouwt dan ook op dezelfde manier. Dat je het een plek geeft wil niet zeggen dat het verdriet voorbij is. Het verdriet zal misschien altijd een beetje blijven, maar je leert wel hoe je er mee om gaat. Uiteindelijk zijn de mooie herinneringen sterker dan jouw verdriet. Vertrouw er op dat het moment komt dat je het een plek hebt gegeven.