0,0% op

Op een verjaardag dit weekend was ik met een grote groep mensen. We waren gezellig aan het kletsen en aan het lachen en ja, daar hoort dan ook wel een glas alcohol bij. Maar sinds een aantal weken heb ik besloten om even geen alcohol meer te drinken. Ik merkte tijdens deze verjaardag dat dit best moeilijk is.

Er werden mij constant drankjes aangeboden waar ik nee op moest zeggen. En toen ik niet mee wilde doen met een drankspelletje kwam de vraag: “Drink jij niet?! Waarom niet?”. Ik voelde dat ik het labeltje ‘saai’ al opgeplakt kreeg. Maar waarom?

De meeste mensen drinken alcohol ‘voor de gezelligheid’ of ‘omdat het er bij hoort’. In onze cultuur zijn veel sociale situaties gekoppeld aan het drinken van alcohol. Verjaardagen, een terrasje pakken, uit eten gaan; als je daar niet een biertje of wijntje drinkt, dan hoor je er niet bij. En dit is heel gek: want als je niet rookt ben je super goed bezig, maar als je niet drinkt ben je saai. Terwijl het allebei slecht voor je is!

Ik vind het heel gek dat je moet drinken ‘omdat het hoort’. En dat mensen er meteen wat van vinden als je niet drinkt. Ik vraag toch ook niet: “Waarom drink jij wel?”.

Laten we ons op het volgende feestje, terras of restaurant niet meer gek maken. Drink een lekker glas 0,0% bier of een mocktail. En speel andere gekke spelletjes die niet om alcohol draaien. Als je vrienden je niet leuk genoeg vinden als je geen alcohol drinkt, dan moet je misschien op zoek naar nieuwe vrienden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.