Alcohol toch niet zo slecht als dat we dachten?

Uit het nieuwe onderzoek van een Utrechtse neuropsychologe is gebleken dat er geen verband is tussen het gebruik van alcohol en slechte prestaties. Ze heeft onderzoek gedaan naar het geheugen, de impulscontrole en het concentratievermogen bij jongeren. Hier was geen verschil te vinden tussen niet-drinkers en zware drinkers. Dit betekent niet dat alcohol helemaal geen schade kan aanrichten, want overmatig alcoholgebruik kan op lange termijn de kans op kanker vergroten.

Deze resultaten zijn totaal verschillend van andere onderzoeken over het gevolg van alcoholgebruik bij jongeren. Dit komt omdat andere studies onderzoek deden naar de alcoholverslaafde jongeren tegenover de niet-drinkers. De schade die een alcoholverslaving kan opleveren, levert in deze onderzoeken vooral algemene conclusies op. Je kunt dus niet concluderen zeggen dat ook minder zware drinkers meteen deze schade oplopen. Het nieuwe onderzoek gaat juist over jongeren die af en toe eens een paar biertjes in de kroeg drinken. Dit levert een veel algemener beeld op van de Nederlandse jongeren.

Wel vond deze onderzoekster een verband tussen probleemgedrag en (ernstig) alcoholmisbruik. Jongeren die op jonge leeftijd snel agressief zijn en verantwoordelijk zijn voor vandalisme en winkeldiefstal, worden op latere leeftijd vaak probleemdrinker.

Discussie over alcoholwet

Het onderzoek komt nu op het moment, dat de discussie over de nieuwe alcoholwet nog steeds aan de gang is. Want is alcohol echt zo schadelijk voor jongeren onder de 18? Iedereen heeft hier zo zijn eigen mening over. Zoals je ziet weet de wetenschap ook nog niet precies wat de gevolgen van alcohol zijn voor de hersenen van jongen. De meeste jongeren vinden het grote onzin dat ze tot hun 18de moeten wachten totdat ze legaal mogen drinken. De kans is veel groter dat je nu illegaal bij iemand thuis gaat indrinken voordat je de kroeg in gaat, of niet? STAP het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, zegt ook dat er veel onduidelijkheid is over de gevolgen van alcohol. Toch hoopt STAP dat door deze nieuwe studie jongeren niet opeens super veel gaan drinken, omdat alcohol de kans op borst-, darm-, lever- en slokdarmkanker kan vergroten. En dat is wel wetenschappelijk bewezen!

Wil je meer weten over het onderzoek van de Utrechtse wetenschapster? Klik dan hier.

Foto: flessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.