ANNE: de theatervoorstelling

Anne Frank is het verhaal over het 13-jarige joodse meisje dat een dagboek heeft bijgehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anne zat samen met haar familie ondergedoken en schreef alles op wat ze meemaakte en hoe ze zich voelde. Zaterdag ben ik naar de musical Anne Frank geweest in het nieuwe Theater Amsterdam: wat was het mooi! Natuurlijk kende ik het verhaal wel een beetje uit de geschiedenisboeken, maar de details kende ik nog niet. Er was een prachtig decor gebouwd: mooie beelden van het eerste huis waar de familie Frank woonde, het achterhuis en de rails waarover de mensen per trein naar concentratiekampen werden vervoerd.

De voorstelling was erg mooi, maar ik kwam er al snel achter dat ik eigenlijk maar heel weinig wist van het echte Anne Frank verhaal. Dit is voor mij herkenbaar voor de meeste Tweede Wereldoorlog verhalen. Vaak weet ik wel wat er ongeveer gebeurd is, maar het echte verhaal staat zo ver van je af. (Eigenlijk helemaal niet, want mijn eigen oma’s en opa’s hebben de oorlog meegemaakt)

Het is dan wel ongeveer 70 jaar geleden dat ons land bevrijd is, maar er zijn zoveel verschrikkelijke dingen gebeurd in ons land in die tijd. De echte beelden van de oorlog vond ik toch wel heel erg heftig om te zien. Ergens wist ik wel dat het echt zo was gebeurd, maar als je het dan zo ziet, komt die realiteit toch wel dichtbij.

Wauw, wat hebben de joodse mensen in de tweede wereldoorlog moeten overleven zeg: ondergedoken zitten, te weinig te eten en elke dag in angst leven om niet opgepakt te worden door de Duitse politie. En even terug naar het verhaal van Anne Frank: denk je de oorlog bijna overleefd te hebben, word je alsnog opgepakt en doorgestuurd naar het concentratiekamp.. afschuwelijk!

De kerstdagen komen er weer aan. Voor mij betekent dat heel veel eten en veel gezelligheid. Toch sta ik er nu nog net even iets langer bij stil dat ik hier heel erg van moet genieten en dat ik blij moet zijn dat ik nu leef in een veilige omgeving met al mijn familie en vrienden om mij heen! En genoeg te eten en te drinken..

Sta jij weleens stil bij de geschiedenis? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.